datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

11 Tips voor gezond eten op vakantie
13 juni 2015 
7 min. leestijd

11 Tips voor gezond eten op vakantie

Deze zomer gaan we weer massaal op vakantie. Veel van ons blijven in Nederland en veel anderen gaan naar het buitenland. Hoe doe je dat, als je zo gezond mogelijk leeft, met voedsel in het buitenland? Je bent dan niet in jouw eigen keuken, hebt je eigen spullen niet om je heen… Soms levert dat flinke uitdagingen op maar vaak zijn er goeie en eenvoudige oplossingen voor. In dit artikel een aantal tips over hoe je dingen kunt aanpakken zodat je ook op je vakantie lekker gezond kunt eten en drinken! En ik vraag me ook af: Hoe doe jij dat op vakantie? Laat het me weten!

Tip 1: Google is je vriend

Vóór je gaat, check op Google de omgeving van je vakantiebestemming. Zijn er veel restaurants, grote supermarkten, boerenmarkten, boeren die zelf hun producten verkopen? Er zijn legio manieren om daar achter te komen en het scheelt je een hoop rondrijden/wandelen/fietsen en vooral veel stress ter plaatse. Als je een navigatie-app op je telefoon hebt, kun je belangrijke plaatsen in je telefoon zetten zodat je er ter plaatse makkelijk naartoe kunt navigeren. Verder zijn er diverse sites als Zoover en VakantieReisWijzer die je daarbij ook kunnen helpen. Het is een avondje surfen waard om je in die dingen te verdiepen! Naast handige informatie over waar je je eten kunt kopen, is het ook leuk en leerzaam om de omgeving vast een beetje te leren kennen. Wie weet ontdek je dingen die echt heel erg de moeite waard zijn! En het zorgt er ook voor dat je je wat minder ‘verloren’ voelt als je net aankomt, je kunt er gericht op uit om voor jezelf te zorgen en dat schept rust, neem dat maar van mij aan!

Tip 2: Maak lijstjes

Net als voor je kleding, je medicijnen en natuurlijk je spullen, maak je ook voor je voedsel een lijstje. Niet alleen voor datgene je mee wil nemen op reis, maar ook een boodschappenlijstje waarop je zet wat je nodig denkt te hebben op een dag. Tip: zet het in je telefoon, dat scheelt losse papiertjes meenemen. Zorg dat je de namen van die producten in de taal van het land waar je naartoe gaat erachter hebt staan, zodat je ernaar kunt vragen! Óf zet een vertaal-app op je mobiele telefoon! Die spreekt het nog voor je uit ook in sommige gevallen… Google Translate voor je telefoon is een handige app: je kunt in het Nederlands inspreken wat je wilt vragen en Translate typt het in de gewenste taal voor je.

Tip 3: Vergeet je supplementen niet

Als je net als ik gebruik maakt van supplementen, zorg dat je voldoende voorraad meeneemt om je hele vakantie door te komen. In het buitenland zijn die dingen niet altijd even makkelijk verkrijgbaar (soms helemaal niet zelfs) en je wil niet zonder komen te zitten. Tarwegras is bijvoorbeeld ook in poedervorm verkrijgbaar; je hoeft dus niet je hele kiemsysteem mee naar Egypte te nemen! Ook Keltisch zeezout en je favoriete kruiden zijn handig mee te nemen in kleinere verpakkingen. Daarnaast kun je overwegen een potje multivitaminen mee te nemen voor het geval het locale aanbod in groente en fruit echt armoe is. Dan weet je zeker dat je toch aan je quota komt!

Tip 4: Als je op autovakantie gaat, neem een blender mee

Je wil je bagage tot een minimum beperken natuurlijk, maar een blender is toch wel erg makkelijk om je smoothies te maken. Er zijn ook kleinere blenders verkrijgbaar die makkelijk mee te nemen zijn op reis. Ook een aantal lege potten of flessen om de smoothies op je vakantie in te doen zijn handig om mee te nemen, voor als je een dagje weg gaat.

Extra tip: Blijf je een dagje op de accommodatie? Maak dan van je smoothie een feestje met extra vers fruit, een rietje en, waarom niet, een paraplu’tje! Zo kun je extra genieten van dat heerlijke vakantiegevoel!

Tip 5: Neem een koeltas mee

Een koelbox is misschien nog handiger, maar wel wat onpraktisch in vorm en gewicht. Een koeltas is makkelijk opvouwbaar, zeker als je een dag naar ’t strand gaat en je fruit en groente fris wilt houden is het een musthave. Koeltassen zijn overal verkrijgbaar voor tussen de 10 en 25 euro. En essentieel om de boel op temperatuur te houden. Niks is lekkerder dan in de zee te zwemmen, op je handdoek neer te ploffen en een grote slok van je frisse smoothie te nemen. Genieten!

Tip 6: Stop je handbagage vol met verse snacks

In vliegtuigen mag je vers fruit en groente meenemen in je handbagage (zolang je er niet een smoothie van maakt want flesjes mogen weer niet) dus stop wat appels, mandarijnen, een komkommer en paprika’s in je tas voor tijdens de vlucht. Een zakje nootjes (ongezouten natuurlijk, liefst geweekt) erbij, wat dadels of ander gedroogd fruit en je zit er goed bij! De stewardess zal balen dat ze geen gezouten pinda’s in luchtdichte verpakking aan je kan slijten, maar jij weet dat je goed bezig bent!

Tip 7: Informatie is macht

Informeer bij de balie van je accommodatie waar je verse groente en fruit kunt kopen. De mensen daar kunnen je vaak aan de hand van een kaart uitleggen hoe je er het snelste komt en ze spreken misschien beter Engels of je eigen taal dan de lokale bevolking. Schrijf op wat je verteld wordt, vraag of ze de route voor je willen uittekenen en noteer ook de naam van de plaats waar ze je heen sturen. Mocht je er met je kaart niet uit komen kun je in ieder geval de weg nog vragen. Of gebruik je navigatie app! Als je er nog steeds niet helemaal gerust op bent: vaak houden reisorganisaties op de aankomstdag een bijeenkomst om je wat uitleg te geven over excursies en bezienswaardigheden. Woon die bij en stel eventuele vragen die je hebt. Wie weet zijn er ook nog andere mensen die al ervaring opgedaan hebben, alle hulp is welkom en het schept een band met andere reizigers.

Tip 8: Ruim de minibar uit

Al die blikjes bier, wijn en pinda’s die je toch niet gaat gebruiken… zet ze in een kastje, haal een doekje door de koelkast en ruim er je verse boodschappen in. Als je een badkamer met twee wasbakken hebt, kun je er 1 laten vollopen met koud water en je zet daar je flessen water in. Dan blijft het lekker lang fris. Spoel alles wat je wilt eten goed af en laat het vooral goed drogen. Leidingwater in het buitenland is vaak van mindere kwaliteit en als je er veel van binnenkrijgt loop je kans op kramp en diarree. Iets wat je echt niet wil hebben, dus afdrogen! Nóg beter is afspoelen met fleswater, dan weet je zeker dat je geen risico loopt.

Tip 9: Last Minute All Inclusive

Het voedsel in All Inclusive accommodaties wordt bijna altijd in buffetvorm aangeboden en er is dan vaak een saladebar en een overvloed aan vers fruit. Aangezien het ‘all you can eat‘ is: ga los! In het buitenland is vaak een veel groter aanbod aan tropisch fruit (meloenen, ananassen, lychees, mango’s, kokosnoten vers van de boom jammiejammie), dus leef je lekker uit. Als de ober je scheef aankijkt leg je hem met een glimlach op je gezicht uit dat je een bepaalde voedselkeuze gemaakt hebt en dat je ontzettend zit te genieten van al het heerlijks wat ze je aan te bieden hebben.

Tip 10: Lees over E-nummers

Raadpleeg een boek over E-nummers en maak een kopie van het overzicht van E-nummers. Neem deze mee, zodat je in de supermarkt onderscheid kunt maken tussen alle vage teksten op de achterkanten van de verpakkingen. Of nog handiger: scan het in, dan kun je het wat kleiner uitprinten. Er zijn ook verschillende apps die hetzelfde doen. Raadpleeg hiervoor je market of applestore en zoek op e-nnumers of Food Additives. Ik weet: het is niet het leukste klusje om al die etiketten te lezen, maar je komt echt verder dan je dacht met zo’n klein papiertje met nuttige info. Ook op vakantie wil je geen MSG en andere narigheden in je lijf krijgen. In restaurants kun je ook aan de bediening vragen of ze gebruik maken van MSG of andere additieven, zodat je zeker weet dat je het ook niet per ongeluk binnen krijgt.

Tip 11: Relax!

Ook al wil je natuurlijk het beste uit jezelf blijven halen tijdens je vakantie, soms is het niet helemaal haalbaar door locale omstandigheden. Relax! Maak de best mogelijke keuzes en neem genoegen met wat de omgeving je kan bieden. Hier een ‘prioriteiten’-overzichtje:

  • Biologisch is beter dan niet biologisch.
  • Vers fruit is beter dan uit een potje/blik.
  • Gestoomde groenten zijn beter dan friet.
  • Sapje/water is beter dan frisdrank.
  • Een waterijsje is beter dan een softijsje.
  • Biologisch gefabriceerd voedsel is beter dan niet biologisch gefabriceerd voedsel.
  • E-vrij voedsel is beter dan niet E-vrij, probeer zeker de rode en oranje E-nummers te vermijden.

Onthoud ook dat je na je vakantie altijd weer terug kunt naar je eigen patroon en met een detox krijg je eventuele ‘schade’ weer in balans. Hoe fijn als je thuiskomt om naar je favoriete winkel te gaan en een extra gezond feestmaal te maken om je thuiskomst te vieren!  

Gezond eten op vakantie met jouw natuurlijke reisgids

Volop genieten van je vakantie én op gewicht blijven? Hoe doe je dat? In dit e-boek ‘Travel Survival Guide’ lees je er alles over. Er zijn mensen die tijdens hun vakantie dezelfde levensstijl hanteren als thuis en niet of nauwelijks aankomen in gewicht. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om hun vrije tijd te gebruiken om juist gezonder en bewuster te eten en actief te zijn. Die boeken bijvoorbeeld een detox-vakantie, meditatie of yoga week.

Maar verreweg de meeste mensen gaan tijdens de vakantie flink buiten hun (verantwoorde eet) boekje. Voor hen is de vakantieperiode bij uitstek de aanleiding (of het excuus) om alle gezonde gewoontes tijdelijk overboord te gooien.  En waarom niet? Dat hoort toch ook bij vakantie vieren?, hoor ik je denken. Natuurlijk moet je jouw vakantie optimaal vieren, alleen hoeft dat niet per se samen te gaan met ongezonde voeding. Op vakantie is het extra belangrijk om gezonde en slimme keuzes te maken. Want voordat je het weet, zitten de eerste vakantiekilo’s er al aan.

Het is niet zo eenvoudig om suikervrij te eten en drinken tijdens jouw welverdiende vrije dagen en vakanties. Daarom hebben we allerlei handige informatie en tips voor je op een rijtje gezet. Want of je nu lang of kort weggaat, ver of dichtbij, met de auto of all inclusive. Er zijn altijd gezonde keuzes te maken!

Dit e-book staat boordevol informatie en handige tips om ook onderweg en tijdens je vakantie je gezonde levensstijl te behouden. Inclusief adviezen voor als je uit eten gaat of naar een verjaardag of feestje gaat!

Hoe blijf jij gezond op vakantie?

 

 

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Surinaamse Catering
Door

Surinaamse Catering

op 10 Oct 2014

Bedankt voor de tips!

Catering Den Haag
Door

Catering Den Haag

op 04 Nov 2016

Duidelijke post! goede tips, bedankt.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine