datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

4 goede redenen om zalm te eten
25 april 2014 
3 min. leestijd

4 goede redenen om zalm te eten

Nederland staat nog niet op de kaart als ‘land van viseters’. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk, Spanje en Italië, waar wel vaak vis gegeten wordt. Twee keer per week vis eten, is een advies wat nog lang niet door iedereen gehaald wordt. Van die twee keer per week zou één portie moeten bestaan uit vette vis. Een populaire en vaak gegeten vette vissoort is zalm. Daarom nemen we deze heerlijke vissoort even onder de loep.

Goede redenen om zalm te eten

  1. Zalm is goed voor je hart, want de visvetten hebben een regulerende werking op je hartritme. Dit leidt tot een kleinere kans op een hartstilstand, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kan omega 3 helpen je cholesterol te verlagen.
  2. Zalm eten kan helpen tegen dementie. Zalm bevat omega 3, wat ontstekingsremmend werkt en dit zou een verklaring kunnen zijn voor het helpen tegen dementie.
  3. Zalm kan helpen tegen een depressie, maar de onderzoeken spreken elkaar tegen qua resultaten en hoe lang je dan bijvoorbeeld visolie moet slikken.
  4. Zalm is goed voor je bloedvaten. Als je twee keer per week vette vis eet, kan de kans op een herseninfarct met wel 40% verminderen.

Deze gezondheidseffecten gelden uiteraard ook als je regelmatig andere vette vissoorten eet. Denk bijvoorbeeld aan haring, sardines, paling of makreel.

Gezonde zalm

Zalm is dus rijk aan omega 3 vetzuren. Eet je 100 á 150 gram zalm, dan heb je al ruim 70 procent van de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid te pakken. En daarvoor hoef je niet persé de verse variant te eten; ook in diepvrieszalm, zalm uit blik en gerookte zalm zit volop omega 3. Let wel een beetje op met het eten van gerookte zalm, want daar zit vaak vrij veel zout in.

Het gemiddelde vetgehalte van 100 gram zalm kan wel meer dan 10 procent zijn. Daarvan bestaat ruim 70% uit onverzadigd vet en bevat zalm 1,5 tot 4 gram omega 3 vetten per 100 gram.

Behalve die gezonde vetten zijn er nog meer redenen om regelmatig zalm of een andere vette vissoort op tafel te zetten. Vis bevat ook volop eiwitten, vitaminen en mineralen.  De vitamines A, D en B12 komen voor in vis en vooral A en D vind je in vette vissoorten.  Qua mineralen zit vis vol met jodium, selenium en zink.

Een veelzijdig visje

Je kunt zalm bakken, grillen, roken, pocheren, stomen en de verse variant wordt tegenwoordig ook steeds vaker rauw gegeten. Gebakken of gegrillde vis heeft vaak een wat sterkere smaak dan gestoomde of gepocheerde vis. Eet je de vis rauw, dan is dat heerlijk in combinatie met een pittige sojasaus.

Nadelen en keurmerken

Toch heeft het eten van zalm niet altijd voordelen. Zalm kan onder andere dioxine en PCB’s bevatten. Door maatregelen ter beperking van de milieuvervuiling in Nederland, zijn de dioxine-en PCB-gehaltes sinds de jaren 90 gelukkig flink verminderd. Gemiddeld blijft de consumptie in Nederland binnen de norm, soms bevatten specifieke producten nog wel een hoog gehalte. Als er gevaar bestaat, dan komt dit vooral door een te veelvuldige consumptie van besmette vis. Eet daarom niet meer dan 600 gram vette vis per week (voor zwangere vrouwen geldt 300 gram). Maar… de voedingswaarde van vis is zo hoog, dat het veel schadelijker zou zijn om te stoppen met het eten van vis.

Een zoektocht op de website van de Rijksoverheid naar viskeurmerken leverde al 7 verschillende varianten op! Ik zal de 3 bekendste hier noemen.

  • Marine Stewardship Council (MSC) de meest betrouwbare. Dit is een internationaal keurmerk dat voldoet aan eisen van de Verenigde Naties. Deze vis is makkelijk te herkennen aan het blauwe logo.
  • Voor kweekvis bestaat er het Aquaculture Stewardship Council (ASC) keurmerk wat vergelijkbaar is met het hierboven genoemde MSC keurmerk.
  • Kweekvis die volledig biologisch geproduceerd is, krijgt het EKO keurmerk.

Duurzame vis

De volgende vissoorten worden niet overbevist en met weinig schade aan de natuur gevangen of gekweekt:

  • Zeeuwse oester (kweek)
  • Meerval (kweek Nederland)
  • Alaska zalm (MSC label)
  • Hoki (MSC label)
  • Mossel (kweek)
  • Zwarte koolvis
  • Haring
  • Harder
  • Snoekbaars

Zorg altijd voor variatie in je menu. Kies niet alleen zalm maar eet ook andere vette vissoorten en wissel af met magere vissoorten.

Recept: Zalm op de barbecue

Het barbecue seizoen komt er weer aan en wat ik zelf erg lekker vindt, is om stukjes verse zalm te kruiden, er diverse soorten gesneden groenten bij te doen (en eventueel scheutje ketjap) en dit in aluminiumfolie pakketjes op de barbecue te leggen. Af en toe checken of het al gaar is en na circa 15 minuten kan je genieten van een heerlijk en verantwoord barbecue gerecht!

Hoe eet jij het liefst zalm?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Ineke Chabot
Door

Ineke Chabot

op 26 Apr 2014

Beste Miss Natural, Ik heb toch wel en paar kanttekeningen bij jullie artikel over zalm. Het overgrote deel, je kunt zeggen de bulk van alles wat zalm genoemd word en door de doorsnee consument wordt gekocht is KWEEKZALM. Deze vis wordt gekweekt in grote bassins en heeft nooit en te nimmer een oceaan van dichtbij gezien. Mist derhalve ook alle mineralen die een wilde zalm, zo gezond maakt voor ons en is vaak vooral volgepompd met antibiotica en gevoed met meel etc etc. Men denkt dat men een goede keuze maakt, regelmatig 'verse' zalm te eten, maar de vraag is of deze gekweekte versie wel zo gezond is? Deze kweekzalm wordt veelal ingespoten met synthetische astaxhantine, dat is de stof die de vis de mooie roze,zalm kleur geeft en die de echte wilde zalm van nature heeft door het eten van het rode algje, astaxanthine, een geweldig interessante stof, super antioxidant waar tegenwoordig veel over wordt gesproken en je ook als supplement kunt kopen. Dr. Gert Schuitemaker schreef een boek over deze uitermate belangrijke 'oer-beschermer". Deze synthetische astaxanthine is absoluuut niet hetzelfde als de natuurlijke en wordt gefabriceerd via een proces uit petrochemische grondstoffen en moeten wij dus voorzichtig zijn met welke zalm wij eten. Bovendien zoals gezegd zit een wilde zalm vol alle broodnodige mineralen. Wilde zalm is natuurlijk veel duurder dan zijn kweekbroer maar ja, liever een klein stukje ECHTE vis, dan eentje uit de kweekvijver. Volgens mij weten namelijk heel veel mensen niet hoe het zit met die zalm. Met hartelijke groet, Ineke Chabot

Maria
Door

Maria

op 21 Sep 2016

Een paar jaar geleden was dit inderdaad zo, maar tegenwoordig is er veel meer keuze. Ik ga voor MSC-duurzaam gevangen en dan de wilde zalm, haring en makreel. Ik eet drie keer per week vis, meestal de vettere soorten en heb een uitstekende gezondheid, ook een goed geheugen, daar sta ik om bekend. Al jaren vraag ik me af of het waar is dat zalm (of andere goede vissoorten) goed zijn tegen depressies. Ik betwijfel het, want ik studeer Noors, ken Noren in Nederland en lees veel Noorse boeken. Het wordt ontkend, maar het aantal depressieve mensen in Noorwegen/Finland is hoger dan bij ons, al véle jaren en toch eten die volken al eeuwenlang veel vis! Sommigen al bij het ontbijt! Dat het zolang donker is in het Noorden in de winter, wordt vaak als reden gegeven, maar als je daar geboren bent, ben je er aan gewend?! zou je zeggen. We gaan het onderzoeken!

David
Door

David

op 11 Jan 2017

Beste Maria, Ik ben een Nederlandse student uit Zwolle en Ik woon nu al 5 maanden in zweden vanwege mijn stage. Het grootste gedeelte van de dag leef je in het donker en dat heeft een behoorlijk invloed op je humeur. Zelfs de mensen die hier geboren zijn zeggen daar nog steeds last van te hebben

Christel
Door

Christel

op 27 Apr 2014

Ineke, dank voor deze aanvulling! Groet, Christel

Ineke Chabot
Door

Ineke Chabot

op 27 Apr 2014

Beste Christel, Graag gedaan. Ik vond het overigens een goed artikel.Ik maak me nu eenmaal zorgen over de aantasting en dus verloedering van onze voeding in het algemeen. Voeding zoals de natuur het heeft bedoeld opdat we echt gezond blijven!! Vaak wordt die zalm namelijk gevoed met zetmeel/granen uit o.a. sojameel dat wederom is gemanipuleerd en dus niet de natuurlijke voeding voor deze vis is. Hierdoor verandert ook zijn samenstelling waardoor er meer omega 6 en minder van de belangrijke omega 3 vetzuren inzitten buiten het antibioticaverhaal, de syntethische astaxanthine en de minder optimale levensomstandigheden van de vis is dit behoorlijk zorgwekkend.De aquacultuur is de laatste jaren enorm gegroeid, vooral in de Aziatische landen, maar ook in Schotland en Noorwegen.Waar gaat het naar toe?? Voor mij dus geen enkele vis uit een kweekvijver zoals o.a. tilapia,pangasius, maar ook forel,paling en garnalen. Dan maar een stukje minder/kleiner, maar wel een bewust stukje vis. hartelijke groet, Ineke

Christel
Door

Christel

op 27 Apr 2014

Hallo Ineke, ja het is echt opletten tegenwoordig met wat je nog kunt eten. Een paar jaar gelden at ik regelmatig pangasius of tilapia maar sinds ik weet hoe deze vis gekweekt wordt, eet ik het niet meer. Jammer dat het nodig is om zo op te moeten letten! Groet, Christel

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine