headershadow

Latest Blogposts

Afvalstoffen verwijderen met de Ayurvedische heetwaterkuur

Met de heetwaterkuur help je jouw lever zijn afvalstoffen te verwijderen tijdens een Detox, of als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. De heetwaterkuur is een oude Ayurvedische manier om afvalstoffen snel te verwijderen en de spijsverteringsenergie te versterken. De kracht van de procedure zit in het water dat je 20 minuten lang kookt. Dit is niet om de bacteriën te doden, wat veel mensen denken. Het is om het element vuur (volgens de 5 elementen leer) te verhogen en zo het hele stofwisselingssysteem op een hoger pitje te laten branden.

Zo werkt een heetwaterkuur

Kook 's morgens 20 minuten lang op een laag pitje ongeveer 1 liter koolzuurvrij bronwater. Voeg op het einde geraspte verse gemberwortel of een mespunt geelwortel (kurkuma) aan het gekookte water toe. Verdraag je geen gember of geelwortel, laat deze er dan uit.

Schenk het water in een thermoskan. Drink gedurende de dag dan met kleine slokjes (naast alle andere dranken) het water zo heet mogelijk op. Forceer niets en drink alleen kleine slokjes. Mocht dit een onaangenaam gevoel geven, laat dan het water iets afkoelen.

Zo maak je de heetwaterkuur

Nog 5 voedingsadviezen voor de lever

  1. Drink minimaal 2 liter water, medicinale kruidenthee of groentesap per dag of maak gebruik van de heetwaterkuur.
  2. Gebruik niet te veel gebraden producten (gebakken aardappels, etc.) en stoom je groenten. Niet bakken of frituren en slechts zelden wokken.
  3. Vermijd lever- en nierbelastende dranken en voedingsmiddelen zoals koffie, zwarte thee, cacao, alcohol, cola, kunstmatige toevoegingen, gebakken en gefrituurde gerechten, zoals patat, chips, gebraden vlees en dergelijke.
  4. Gebruik leverondersteunende producten en kruiden, zoals haver(vlokken), gerst (vlokken), artisjok, asperges, broccoli, biet, grapefruit, radijs, rettich, tuinkers, prei, bosui, bieslook, waterkers, wortel, avocado, witlof, kamille, mariadistel, paksoi, paardenbloemblad of –wortel, knoflook, gember, geelwortel, rozemarijn, gekiemde zaden als taugé en alfalfa.
  5. Neem minder rood vlees. Goede vervangende eiwitbronnen zijn magere kwark, magere/halfvolle yoghurt zonder toevoegingen, cottage cheese, ei, ongebrande (verse) zaden en noten, peulvruchten als mungbonen, linzen, tahoe. Met mate kan gevogelte worden gegeten zoals kip en kalkoen. Vis is ook een goede bron.

Wil je nog meer weten over het ondersteunen van de lever? Of heb je lichamelijke klachten waar de huisarts de oorzaak niet van weet en wegwuift als "iets dat tussen je oren" zit en waar je maar mee moet leren leven? Meld je dan aan voor het Natuurlijk Spreekuur.

Doe mee met de Natural Detox Week!

Je kunt nu gratis meedoen met de Natural Detox Week, waar je je vanaf nu voor op kunt geven. Wanneer je mee doet krijg je een week lang elke dag een e-mail met daarin leuke en interessante informatie, tips en adviezen over het reinigen van je lichaam en geest. Daar hoort ook dagelijks een smakelijk recept bij, dat niet alleen lekker is maar ook nog eens helpt om het zelfreinigende vermogen van je lichaam bij te staan. Daarnaast doen we natuurlijk ook op de site mee aan de Natural Detox Week met elke dag een interessant artikel dat aansluit bij het thema van deze week.

Eigenlijk kun je de Natural Detox beschouwen als een 'kleine grote schoonmaak', waarbij je alles leert over het ontgiften van je lijf. Zet ook de eerste stap naar een fris en gezond begin van de zomer en schrijf je nu gratis in!

Wat doe jij om je lever te helpen afvalstoffen te verwijderen?

Layla is Eindredacteur & Community Manager van Miss Natural Lifestyle. Maar ook: moeder, schrijfster, dichter, hobbiekok, foodie, kruidengeneeskundige, tarotiste, heks en zoveel meer. Naast natuurlijke voeding, schrijft ze als redacteur over vele andere onderwerpen, waaronder Spiritualiteit. Bij alles waar ze zich bezig houdt, probeert ze zich bewust te zijn van de invloed die het heeft op de wereld, haar omgeving en, niet in de laatste plaats, haar lichaam en geest. Ook als het gaat om voeding. Ze shopt en kookt dan ook zo vers en biologisch mogelijk en het liefst met zoveel mogelijk groenten. In haar keuken wordt veelal geëxperimenteerd en ook voegt ze graag een vleugje magie toe aan haar gerechten.
Meer over

Vond je dit artikel inspirerend?
Word dan GRATIS lid van Miss Natural en ontdek wat natuurlijke leven en biologisch eten voor jouw gezondheid kan betekenen.
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

5 reacties op “Afvalstoffen verwijderen met de Ayurvedische heetwaterkuur


Comment author said

Door Patricia op 21 mei 2013 om 22:56

Hai,

Ik dacht dat het misschien heel vies zou zijn, die heetwaterkuur met kurkuma, maar het blijkt heel lekker te smaken, soort kruidenthee! Ik ga het zeker nogmaals drinken! Ik was even verder aan het zoeken op internet over de werking van kurkuma, en toen las ik dat je het eigenlijk in combinatie met peper zou moeten gebruiken, dan heeft het nog meer voordelen, want wordt dan beter opgenomen in je lijf.

Vriendelijke groet,
Patricia

 

Comment author said

Door Mayke Teurlings op 22 mei 2013 om 11:15

Hoi Patricia, fijn dat je het zo goed ervaart en super leuk ook dat je hier meer over hebt opgezocht :)

 

Comment author said

Door Karin op 20 mei 2013 om 12:42

Hallo,
Wat een leuk artikel weer.
Ik zou het graag willen proberen, maar heb nog een vraag.
Moet het water op echt vuur staan? Wij koken elektrisch namelijk ...

groetjes,
karin

 

Comment author said

Door Mayke Teurlings op 22 mei 2013 om 11:18

Hoi Karin, ik kook ook elektrisch, nog geen problemen ondervonden, gewoon doen ;)

 

Plaats een reactie

*