datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ben jij chocolade verslaafd?
13 september 2011 
2 min. leestijd

Ben jij chocolade verslaafd?

De consumptie van chocolade per hoofd van de bevolking blijft stijgen. In de toptien van impulsinkopen neemt chocolade de tweede plaats in.

Chocolade is zo lekker dat 40% van de vrouwen en 15% van de mannen “chocoliekers” zijn (naar analogie van “alcoholiekers”), met andere woorden: chocolade verslaafd.

Chocolade bevat als hoofdbestanddeel cacao wat van de cacaoboom komt. In grote ovaalvormige vruchten zitten twintig tot vijftig cacaobonen. De boontjes worden eruit gehaald en onder bananenbladeren te gisten gelegd. Dit is belangrijk omdat hierdoor de kiemkracht van de bonen wordt gestopt en de bittere smaak verdwijnt.

Van cacaoboon naar reep

De gefermenteerde bonen worden gedroogd, geroosterd en gemalen tot een cacaomassa. Vervolgens wordt dit tot cacaoboter en cacaopoeder (massa) geperst. Pure chocolade bevat 50% cacaomassa en voor de rest suiker, melkchocolade bevat daarnaast nog melkpoeder en aan witte chocolade is helemaal geen cacaomassa toegevoegd (alleen cacaoboter).

Waarom pure chocolade?

In pure chocolade zitten meer flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die effect hebben op de hoeveelheid slecht (LDL) cholesterol die zich aan de vaatwanden hecht. Oftewel: chocolade eten kan de kans op het krijgen van een hartaandoening beperken.  Er zit wel verzadigd vet in cacaoboter maar het gaat hier om stearinezuur en uit onderzoeken blijkt dat dit geen invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Let wel op chocolade waar andere verzadigde vetten inzitten (bijvoorbeeld boter of plantaardige olie).

Verder vind je kleine hoeveelheden ijzer, magnesium en koper terug in je stukje chocolade wat goed is voor sterke spieren en gezonde botten.

Verlaging van bloeddruk door chocolade

Pure chocolade kan zorgen voor meer antioxidanten in het bloed. Drink er alleen niet gelijktijdig melk bij want dan verdwijnt het effect. Een klein onderzoek in Nederland bij oudere mannen wees wel uit dat zij een lagere bloeddruk en minder hartziekten hadden als ze regelmatig cacao aten.

In een Duitse studie aten 13 volwassenen twee weken lang iedere dag drie repen chocolade van 85 gram per stuk. De gemiddelde bloeddruk van de deelnemers was 153 over 84. De helft van de groep kreeg witte chocolade, de andere helft pure. Na twee weken was bij de “witte chocolade groep” de bloeddruk onveranderd, bij de “pure chocolade groep” was de bloeddruk gemiddeld met twee tot vijf punten gedaald. Nog niet genoeg om een goede bloeddruk (120 over 80) te bereiken maar zeker een stap in de goede richting.

Meer voordelen van pure chocolade

Daarnaast kan ook je hersenfunctie verbeteren door regelmatig chocolade te eten. Dit is uit twee recente onderzoeken gebleken. De chocolade moet dan wel rijk zijn aan flavonoïden (dus puur) wat zorgt voor een vergrote bloedtoevoer naar de hersenen.

Ook je tanden kauwen liever op een stukje pure chocolade dan op melk of witte chocolade. De reden is simpel: in de laatste twee soorten zit meer suiker.

Vooral vrouwen gaan zich in emotionele periodes te buiten aan chocolade. Dat komt o.a. door de stofjes fenylthylamine, serotonine, anandamine en cafeïne die zorgen voor een gelukkig gevoel en/of een opkikkertje!

Kies dus bij voorkeur voor pure chocolade. Hou je er niet van, probeer het dan te “leren eten”. Een klein stukje pure chocolade (bijv. 70 of 80% puur) geeft een veel intensere chocoladesmaak dan een halve reep melkchocolade. Nog een voordeel: de meesten onder ons eten geen hele reep pure chocolade achter elkaar op!

Krijg je pure chocolade echt niet weg?

Kies dan voor chocolade die meer cacaoboter bevat dan andere soorten vet, verklein je portie chocolade (sommige repen van 35 gram bevatten maar 10 gram suiker en dat is weinig in vergelijking met een Mars die bijna 33 gram suiker bevat) en zoek chocolade met veel vaste cacaobestanddelen (zie verpakking) want daarin zitten de meeste antioxidanten.

Geniet ervan maar wél in kleine hoeveelheden!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 19 Sep 2011

Een kleine toevoeging: Het eten van donkere chocolade verbetert je atletische prestatie op dezelfde manier als sport, dat onthulde een Amerikaanse studie onlangs. Donkere chocolade bevat het plantaardige ingrediënt epicatechine, wat de spiergroei stimuleert op dezelfde manier als joggen dat doet. Dat blijkt uit proeven met muizen verricht door Amerikaanse onderzoekers. De dieren werden in drie groepen verdeeld: de ene kreeg twee keer per dag een type van epicatechine uit cacao, de andere muizen kregen dezelfde stof en sportten elke dag een half uur op de loopband, de derde groep sportte zonder het extract te nemen. Daaruit blijkt dat wanneer je een kleine portie chocolade eet in combinatie met regelmatig sporten, je prestatie met 50 procent toeneemt. De dieren alleen epicatechine kregen, behaalden op de loopband even goede resultaten als de muizen die regelmatig trainden. Door de stof maken de spieren meer mitochondriën aan, die geven weer energie aan de cellen in het lichaam. Het zorgt ook voor een stijging van het aantal cellen die zuurstof naar de spieren transporteren. Dit geeft de muizen meer energie. Professor Moh Malek: 'Intensieve sporten als lopen of fietsen doen het aantal mitochondrieën in de spiercellen toenemen. Onze studie toonde aan dat epicathechine voor dezelfde reactie zorgt, zeker in het hart en de skeletspieren. We hopen dat hetzelfde effect bij mensen zich zal voordoen en dat de ingrediënten van pure chocolade gebruikt kunnen worden om spierveroudering te voorkomen.' (15-09-11)

A.J.Dommisse
Door

A.J.Dommisse

op 04 May 2012

Is Belgische pure chocolade voor het lichaam beter dan Nederlandse pure chocolade? Ik heb wel eens gelezen dat in Nederland bepaalde flavonoïden verwijderd worden vanwege de smaak.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine