datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Etiketten lezen: hoe doe je dat?
19 juni 2013 
4 min. leestijd

Etiketten lezen: hoe doe je dat?

Als je geen E-nummers meer wilt eten, is het lezen van de etiketten op voedingsmiddelen heel belangrijk. Sowieso is het belangrijk als je op een gezonde en natuurlijke manier wilt eten. E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bijvoorbeeld te zorgen voor een betere kleur of houdbaarheid. Vanuit de overheid mogen deze nummers gebruikt worden, omdat ze veilig worden bevonden. Het zijn echter additieven, dus dat zijn geen natuurlijke stoffen. E-nummers zijn slechts een onderdeel van de zaken die op een etiket vermeld worden. Maar er staat uiteraard meer op. Wat staat er eigenlijk op een etiket en hoe kun je het beste een etiket op een verpakking lezen?

Strenge richtlijnen voor etiketten

Producenten van voedingsmiddelen zijn aan strenge richtlijnen gebonden wat betreft de informatie die op een etiket moet komen te staan. Dit is vastgelegd in de Warenwet etikettering levensmiddelen en een Europese verordening, genaamd Verstrekking voedselinformatie aan consumenten. Toezicht hierop worden gehouden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een aantal zaken zijn verplicht en je zult deze informatie dus altijd terugvinden;

  • Naam product
  • Naam fabrikant
  • Klantenservice gegevens
  • Ingrediënten
  • Herkomst en oorsprong
  • Voedingswaarde
  • Allergie informatie
  • Streepjescode
  • Traceercode
  • Dagelijkse Voedingsrichtlijn
  • Houdbaarheidsdatum
  • Keurmerken
  • Gebruiksadvies
  • Claims
  • EU-ovaal

De meeste onderdelen spreken voor zich. Ik zal een aantal onderdelen even apart benoemen, die van pas komen bij het zorgvuldig etiketten lezen.

Ingrediënten op het etiket

Een van de belangrijkste onderdelen van het product zijn de ingrediënten. Zeker als je zonder E-nummers wilt eten, is deze informatie van groot belang. Over het algemeen geldt de regel dat van het eerst genoemde ingrediënt het meeste in het product zit. Bijvoorbeeld een product met als eerste het ingrediënt suiker: je weet meteen dat een groot deel van dit voedingsmiddel bestaat uit suiker. De rest van de ingrediënten staan er in volgorde van hoeveelheid van meest naar minder op.

Herkomst en oorsprong

Op voedingsmiddelen waarin vis, rund- en kalfsvlees, groente, fruit, honing en olijfolie zit moet de regio of het land van herkomst vermeld worden. Dit is een verplichting.

Voedingswaarde

De voedingswaarde wordt per product aangegeven in koolhydraten (waaronder suikers), vetten (verzadigd en onverzadigd), eiwitten, vitamines en mineralen. Per soort wordt zowel een gehalte per product en per 100 gram product aangegeven. Deze informatie kun je goed gebruiken als je bijvoorbeeld minder of geen suikers wilt eten.

Allergie informatie

Omdat mensen met een allergie voor een bepaald product moeten weten of ze het met een gerust hart kunnen aanschaffen, staat er altijd allergie informatie vermeld. Bij wet is vastgelegd dat 14 allergenen (o.a. pinda’s, soja, ei en noten) een allergische reactie kunnen veroorzaken. Soms staat er dat er sporen van een allergeen in het product kunnen zitten. Dan kan een fabrikant niet garanderen dat het product vrij is van allergenen. Heb je een allergie, dan is het belangrijk om deze informatie goed te bekijken.

Streepjescode en traceercode

Anders dan je misschien zou denken is de streepjescode bedoeld voor de supermarkten in verband met het beheer van hun voorraad. De traceercode is voor de producent die op deze manier heel gemakkelijk kan traceren waar producten terecht gekomen zijn. Mocht er iets mis zijn met een bepaald product, kan via de traceercode een oproep gedaan worden om deze producten terug te halen naar de winkel.

Keurmerk

Sommige producten bevatten keurmerken. Deze bevatten informatie voor de consument op basis waarvan zij voor een bepaald product kunnen kiezen. Door middel van de keurmerken kun je keuzes maken voor producten die goed zijn voor het welzijn van dieren, voor eerlijke handel, die goed zijn voor natuur en milieu en/of die goed zijn voor de gezondheid. Verder kun je ook zien wat de herkomst en kwaliteit is. Voorbeelden van keurmerken zijn het MSC-keurmerk (een verantwoorde viskeuze te maken) of glutenvrij keurmerk (om te kiezen voor glutenvrije producten) of 100% volkoren.

Claims

Op sommige voedingsmiddelen zie je claims staan, waarmee de producent aangeeft dat dit product een bepaalde toegevoegde waarde heeft voor de gezondheid. Deze claims mogen niet zomaar op een product komen te staan. Het moet wetenschappelijk bewezen zijn dat de claims waar zijn en het moet voldoen aan de Europese richtlijnen. Voorbeelden zijn ‘rijk aan omega-3 vetzuren’ of ‘cholesterolverlagend’.

EU-ovaal

Als in voedingsmiddelen dierlijke producten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel of eieren, moeten de fabrikanten door de NVWA erkend zijn. Het nummer in dit ovaal geeft dit aan.

Etiketten lezen en E-nummers vermijden

Als je wilt weten wat voor E-nummers er zijn en hoe schadelijk of niet deze zijn, kun je dit altijd wel terugvinden. Het is echter wel een behoorlijke lijst! Voor mensen die een iPhone hebben bestaat er een app ‘Wat zit er in uw eten?’ (kost € 2,39). Heb je geen iPhone, dan kun je onder meer het boekje ‘Wat zit er in uw Eten?‘ van Corinne Gouget kopen. Dit is een handzaam boekje dat gemakkelijk in je tas past. Zelf gebruik ik dit ook bij het boodschappen doen. Inmiddels weet ik van de producten die wij regelmatig gebruiken wel hoe het zit, maar zeker in het begin van je zoektocht naar E-nummers kan een dergelijk boekje of een app een handig hulpmiddel zijn!

Week zonder E-nummers

Ben je bekend met de gezondheidsrisico’s van E-nummers? Wil je makkelijk en gezond koken zonder E-nummers? En een start maken met natuurlijk eten? Doe dan mee met de Week zonder E-nummers!

E-nummers. We horen en lezen er steeds vaker over. Maar wat zijn E-numers nou precies? En hoe schadelijk zijn ze eigenlijk? Dat allemaal ontdek je in de Week zonder E-nummers van Miss Natural. De Week zonder E-nummers is voor iedereen die meer wil weten over het hoe en wat van E-nummers en lekker en makkelijk wil koken zonder al die schadelijke E-nummers. Deze week is dus voor jou, maar ook voor iedereen die je kent die nog met pakjes en zakjes kookt. Ken jij zo iemand? Laat haar of hem dan vooral weten dat ook zij gratis aan de Miss Natural Week zonder E-nummers kunnen deelnemen!

Tijdens deze week krijg je iedere dag een e-mail met informatie over schadelijke en niet schadelijke E-nummers en kun je genieten van heerlijke recepten.

Schrijf je nu in voor de Week zonder E-nummers >>>

Doe jij ook bewust je boodschappen door alle etiketten goed door te lezen?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Yvonne
Door

Yvonne

op 18 Dec 2013

hoi Ik wil graag toevoegen dat er niet alleen op IPhone maar ook op android toestellen e nummervrij apps te krijgen zijn (gratis) waar je e nummers op in kunt typen en zo kunt zien of deze nummers op de rode, oranje of op de groene lijst voorkomen. Verder ben ik me naar geschrokken over de vele toevoegingen in ons voedsel waar je als consument eigenlijk geen weet van hebt. Je wordt verschrikkelijk voor de gek gehouden. Zo koop ik voor mijn kinderen ranja met 75% fruit, lekker gezond zou je zeggen, nou niet dus, toegevoegd E nummer uit de rode lijst. Vooral vleeswaren zitten vol met additieven zelfs een varkenshaas in de supermarkt bevatte 6 e nummers en helaas niet allemaal uit de groenelijst. Ik loop inmiddels meer dan een uur rond voor 5 boodschapjes omdat ik gek wordt van al die e nummers. De overheid zou eens wat minder op alleen vet en suiker moeten controleren maar ook op al deze gifstoffen.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine