datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Welke chemicaliën zitten er in parfum en cosmetica?
16 oktober 2013 
6 min. leestijd

Welke chemicaliën zitten er in parfum en cosmetica?

Vind jij het ook zo fijn om jezelf te verwennen met een lekker luchtje of een fijne bodylotion? Of, nog beter: om een luchtje cadeau te krijgen! We vinden het allemaal fijn om lekker te ruiken, zeker als het gaat om een speciale gelegenheid, zoals een romantisch etentje of een leuk feestje.

Maar wist je dat ook parfum allerlei chemische middelen bevat? Stoffen die je waarschijnlijk liever niet in je lichaam wilt hebben. Helaas krijg je deze chemicaliën toch ook in je lichaam, namelijk via de huid.

Chemicaliën in parfum

In parfum (en dus ook geparfumeerde cosmetica en schoonmaakmiddelen) zitten verschillende schadelijke chemicaliën die je liever niet in je lichaam wilt krijgen. Hieronder een overzicht van die chemische middelen.

Acetone (Aceton)

Dit is een oplosmiddel en een ingrediënt van onder andere nagellakremover (veelvuldig gebruik tast echter de nagels aan), parfum, cologne, maar ook afwasmiddel. Het wordt verkregen uit petroleum. Het staat op de EPA-lijst van gevaarlijke afvalstoffen. Inhalatie ervan kan droge keel en mond veroorzaken en duizeligheid, misselijkheid, verstoring van de coördinatie, afwezigheid en bij blootstelling aan grote hoeveelheid: coma. Het is een stof die het centrale zenuwstelsel (CZS) onderdrukt. Het wordt ook veel toegepast in toners (astringents, middelen die de huid doen samentrekken). Het verwijdert olie van de huid en droogt de huid extreem uit, waardoor het irritatie veroorzaakt. Het is slechts in beperkte mate door de overheid toegestaan.

Benzaldehyde (synthetisch)

Dit is een oplosmiddel en een ingrediënt van parfum, cologne, haarlak, deodorant, vaseline lotion, scheercrème, shampoo en zeep, maar ook: afwasmiddel en bleekwasmiddel. Het is een zeer irriterende stof. Het werkt verdovend (als drugs), het onderdrukt het CZS* en kan irritatie aan mond, keel, ogen, huid, longen, en misselijkheid, buikpijn en nierschade veroorzaken.

Benzyl acatate

Zit in parfum, cologne, shampoo, wasverzachter, luchtverfrissers, afwasmiddel, zeep, haarlak, bleek, aftershave en deodorant. Het is een carcinogeen en wordt gerelateerd aan pancreas kanker. Wanneer de damp ervan wordt ingeademd, irriteert het de ogen en luchtwegen en veroorzaakt het hoesten. In muizen creëert het hyperaemia van de longen. Tevens kan het door de huid worden opgenomen. “Niet door de gootsteen/toilet spoelen.”

Benzyl alcohol/ benzyl benzoate

Dit is een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Het is een derivaat uit onder meer petroleum en coal tar. Het zit in parfum, cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, vaseline lotion, deodorant, wasverzachter. Het is irriterend voor het bovenste gedeelte van de luchtwegen en kan veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, daling van de bloeddruk. Tevens onderdrukt het het CZS* en het kan in ernstige gevallen dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Er is ook een natuurlijke vorm van benzyl benzoate op de markt, onttrokken uit etherische olie, maar ook deze stof kan irriterend zijn.

Camphor (synthetisch)

In parfum, scheercrème, nagellak, wasverzachter, machineafwasmiddel, luchtverfrissers. Het kan het CZS* irriteren en wordt gemakkelijk opgenomen door lichaamsweefsels. Het is irriterend voor de ogen, neus en keel. Kan duizeligheid, verwarring, misselijkheid en spierstuipen veroorzaken. Vermijd inademen van de damp.

Ethanol, Ethylalcohol, S.D.alcohol

In zijn oorspronkelijke vorm (ethanol of graanalcohol) is deze stof niet giftig. Het wordt gemaakt door de fermentatie van suikers en zetmeel en komt overeen met de alcohol die het lichaam zelf produceert, maar om het als ingrediënt van cosmetica te mogen gebruiken, moet het eerst worden gedenatureerd (ondrinkbaar worden gemaakt). Dit gebeurt met zeer giftige oplosmiddelen: aceton, terpetine, benzeen. Hierdoor is het toxisch in gemiddelde tot grote hoeveelheden. Er zijn gelukkig bedrijven die deze regel negeren en niet toxische graanalcohol gebruiken, eventueel gedenatureerd met onschadelijke etherische olie.

Ethyl acetate

In aftershave, cologne, parfum, shampoo, gekleurde nagellak, nagellakremover, wasverzachter, afwasmiddel (machine). Het staat op de EPA-lijst** van gevaarlijke afvalstoffen. Het is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan hoofdpijn en narcose veroorzaken. Op de huid heeft het een sterk uitdrogend effect en kan het kloven veroorzaken. Tevens kan het bloedarmoede en schade aan lever en nieren veroorzaken. “Spoel uw huid zorgvuldig af na aanraking.”

Methyleenchloride

Deze stof komt voor in shampoos, verafbijtmiddelen en met name in colognes en parfum. Het is verboden sinds 1988 door de Federal Drug Administration (FDA), maar de parfumindustrie heeft een handelsgeheim, dus kunnen ze het gewoon nog gebruiken (In Europa dienen ze echter alle informatie over de gebruikte ingrediënten op de verpakking te vermelden, eventueel in gecodeerde vorm, waardoor het voor de gewone consument toch nog gissen blijft). Het staat op de EPA-lijst van gevaarlijke afvalstoffen.
Het is een carcinogeen. Het wordt in het lichaamsvet opgeslagen en in het lichaam omgezet tot koolmonoxide, daardoor neemt het zuurstofgehalte van het bloed af. Bovendien veroorzaakt het hoofdpijn, geïrriteerdheid, vermoeidheid, tinteling in de ledematen, duizeligheid, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, verdoving/gevoelloosheid.

Musk-verbindingen/nitromuskverbindingen en polycyclische muskverbindingen

Voorbeelden van deze stoffen zijn de nitromuskverbindingen musk-xyleen, musk-keton en musk-ambrette. Deze synthetische geurstofverbindingen zitten vooral in wasmiddelen, aftershave, parfum, deodorant, zeep en andere geparfumeerde producten. De meest voorkomende is musk-xyleen. We nemen deze stof op in ons lichaam en ze wordt opgeslagen in ons vetweefsel. Lange-termijn-onderzoek liet zien dat musk-xyleen in hoge concentraties kanker veroorzaakte bij muizen [1]. Naar aanleiding van dat onderzoek scherpte het Wetenschappelijk Comité voor cosmetische producten van de Europese Unie de normen voor musk-xyleen aan. Musk-xyleen is namelijk in mensen nog persistenter dan in muizen, dat wil zeggen dat de stof nauwelijks afbreekt. Moeders kunnen deze gevaarlijke stof via borstvoeding doorgeven aan hun kinderen. Onderzoek naar polycyclische musken wijst erop dat deze stoffen de lever kunnen vergroten. Daarnaast zijn musk-verbindingen ook zeer schadelijk voor het milieu. Ze komen vooral in het milieu terecht via het afvalwater. Een deel wordt geabsorbeerd in rioolzuiverings-installaties, maar een ander deel breekt af. Juist een van de afbraakproducten die daarbij ontstaat, vormt volgens onderzoekers een bron van zorg, omdat die mogelijk nog giftiger is dan de muskverbindingen zelf. [2]

Phthalates

Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
Deze stof komt voor in parfums, haargels, nagellak, zeep, shampoo en haarlak. Onderzoek met proefdieren heeft aangetoond dat grote hoeveelheden van deze chemische stof de hormoonfunctie verstoort en geboorteafwijkingen kan veroorzaken (het kan ernstige schade toebrengen aan de mannelijke reproductie organen). Het gehalte aan deze stof in producten als nagellak, zeep, parfum, shampoo en haarlak is hoger dan men zou denken.

a-Pinene

In vloeibare en vaste zeep, cologne, parfum, scheercrème, deodorant, afwasmiddel, luchtverfrisser. Het is een irriterende stof die schadelijk is voor het immuunsysteem.

g-TERPINENE

In cologne, parfum, zeep, scheercrème, deodorant en luchtverfrisser. Kan astma en aandoeningen aan het CZS* veroorzaken.

a-Terpineol

In parfum, cologne, wasmiddel, bleekpoeder, bleekwasmiddel, wasverzachter, luchtverfrisser, vaseline lotion, zeep, haarlak, aftershave, deodorant roller. Is zeer irriterend voor de slijmvliezen het kan bij inademing in de longen ontstekingen veroorzaken of zelfs fatale vochtophopingen. Het kan ook tot gevolg hebben: verlies van spiercoördinatie, hyperthermia, hoofdpijn en onderdrukking van de ademhaling en het CZS. “Voorkom langdurig of herhaaldelijk huidcontact met deze stof.”

*CZS= Centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Aandoeningen van het CZS zijn bijvoorbeeld: Alzheimer, Concentratie problemen, Dementie, Allergie voor synthetische stoffen, Multiple Sclerosis, Parkinson, Wiegendood).

Symptomen van aantasting van het CZS zijn bijvoorbeeld: troebel zien, disoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, aphatie, honger, geheugen verlies, gevoelloosheid van het gezicht, nekpijn en pijnlijke ruggengraat.

**EPA/EPA-lijst= Environmental Protection Agency. Een Amerikaanse organisatie gericht op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu (lucht, water, land) waar we van afhankelijk zijn. Deze organisatie heeft een lijst samengesteld met stoffen die voor mens en milieu zeer schadelijk zijn.

Is er een oplossing?

Helaas komen bovenstaande chemicaliën in heel veel producten voor. Producten die dagelijks gebruikt worden. Als je na het lezen van dit artikel hebt besloten om deze stoffen voortaan te vermijden, kun je je badkamer-, schoonmaak- en beauty producten eens goed onder de loep nemen. Lees de etiketten en speur ze af op bovenstaande ingrediënten.

Gelukkig zijn er genoeg vervangende producten. Tijdens de Natural Beauty Week leer je alles over verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor jouw lichaam. En ook je schoonmaakmiddelen kunnen vervangen worden door natuurlijke varianten.

Referenties:

[1] EU Scientific Committee on Cosmetic Products and non-food products intended for consumers, Opinion concerning Musk Xylene, adopted 8-12-99.

[2] G. Wiersma, H.A.J. Mulder, Stofdocumenten; musk xyleen, KNN Milieu BV, 2000

Doe mee met de Natural Beauty Week

Wie zich bezig houdt met een natuurlijke levensstijl, houdt niet alleen rekening met wat zij binnen krijgt via voeding, maar ook met wat er op de huid wordt gesmeerd. De gemiddelde vrouw gebruikt wel zo’n 12 beautyproducten. Deodorant, dagcrème, oogcrème, foundation, bodylotion, shampoo, conditioner, haarlak, mascara, oogschaduw, blusher, nagellak… Wist je dat je via cosmetica en verzorgingsproducten de meeste rommel binnen krijgt die niet in het lichaam thuis hoort?

Tijdens de Natural Beauty Week leer je alles over natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Wat is goed voor je en welke ingrediënten in producten kun je het beste vermijden? Dat en meer leer je tijdens de Natural Beauty Week!

Gebruik jij natuurlijke parfum?
Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Parfumroller Innerpeace & Bliss review - Based on Nature
Door

Parfumroller Innerpeace & Bliss review - Based on Nature

op 10 Jan 2017

[…] je benieuwd welke stoffen dit precies zijn neem dan een kijkje op de website van Miss Natural ( https://missnatural.nl/welke-chemicalien-zitten-er-parfum-cosmetica/ ). Toen ik hier een paar jaar geleden achter kwam besloot ik om geen parfum meer te gaan […]

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine