5 Tips voor een duurzamer leven

Denk je aan duurzaamheid, dan gaan je gedachten misschien al snel naar geitenwollen sokken en veganistisch eten. Die vooroordelen zijn niet helemaal terecht; duurzaam leven is zoveel meer dan dat. Bovendien, er is niks mis met een levensstijl waarbij je bewuster bent van de impact die jij hebt op het milieu. Duurzaamheid heeft ook te maken met je eigen lichamelijke en mentale gestel; als je daar bijvoorbeeld yoga voor gebruikt of je dagelijkse eetgewoonten aanpast, dan voel je je een stuk beter. Zo komen die kleine of grote dingen die je doet voor een duurzaam klimaat nog beter tot hun recht.

1. Duurzaam in huis

De meest simpele tip om je woning duurzamer te maken: zet de verwarming lager. Dan heb je wellicht toch die geitenwollen sokken nodig, maar het draagt ook concreet bij aan een lagere broeikasuitstoot. Net zo prettig: de energierekening gaat omlaag. Trek verder stekkers uit het stopcontact wanneer je niet thuis bent, want apparaten in de standby stand gebruiken meer stroom dan je denkt. Vervang halogeenlampen door LED-verlichting, douche minder lang, was op een lagere temperatuur en laat de was buiten drogen. Verder kun je je steentje bijdragen aan een beter milieu door te kiezen voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en door je afval te scheiden. Wil je echt rigoureuze maatregelen doorvoeren in huis en ben je bereid flink te investeren? Vervang dan de cv-ketel door een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp of zonneboiler, en wek stroom op via zonnepanelen. Bij een groener huis hoort een net zo groene energieleverancier. Echter, het is lastig om door de bomen het bos te zien en de aanbieder te kiezen die bij je past. Door  energie te vergelijken zie je direct welke energieleverancier het goedkoopst is en ook echt 100 procent groene stroom aanbiedt.

2. Duurzame kleding

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Veel modelabels worden echter steeds duurzamer en brengen aparte kledinglijnen uit die op een milieuvriendelijke manier tot stand komen. Ze kiezen niet langer voor materialen als leer, dons en wol, maar voor synthetische alternatieven. Kies daarom bij het shoppen voor groene merken en eco fashion.

3. Duurzaam voedsel

Je hoeft je eetgewoonten niet drastisch te veranderen om toch bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot. Duidelijk is wel: vlees eten heeft echt een negatieve impact op het milieu. Bij het invoeren van één of twee vleesloze dagen, gaat de CO2-uitstoot omlaag. Let verder op voedselverspilling. Dat restje macaroni dat je over hebt, kan prima in een salade en van overgebleven rijst maak je rijstepap. Oud brood kan je nog prima gebruiken om wentelteefjes van te maken of croutons voor in de soep. Let in de winkel op producten met een duurzaamheidskeurmerk en koop vaker seizoensgroenten en lokale producten.

4. Duurzaam vervoer

Ga waar kan met de fiets. Ook wanneer je boodschappen moet doen en het eigenlijk veel makkelijker is om de auto te pakken. Met een stevige mand voorop kun je immers prima boodschappen vervoeren. Pak vaker de trein naar je werk of voor een dagje uit. De NS zet in op groene stroom en wil in 2020 helemaal klimaatneutraal zijn. Ben je toch gebonden aan een auto, kies dan een zuinig model of zoek een deelauto op bij jou in de buurt.

5. Duurzaam op het werk

Natuurlijk bepaal jij niet hoe duurzaam je werkgever is, maar je kunt wel het goede voorbeeld geven. Sla die plastic bekertjes over en neem je eigen mok mee. Sluit elke dag je computer af en investeer in een leuke plant op je bureau.

Heb jij nog duurzame tips? Deel ze onder dit artikel!