datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

7 Tips & Tricks voor Natuurlijke Haarverzorging
23 februari 2016 
4 min. leestijd

7 Tips & Tricks voor Natuurlijke Haarverzorging

Ai! Je komt tot de conclusie dat de shampoo die je dagelijks gebruikt in je haar meer ingrediënten heeft, dan de flaptekst van je lievelingsboek. Als je deze ingrediënten vervolgens onder de loep neemt, voel je je ook nog eens een totale oen, want behalve ‘aqua’ herken je geen enkel ingrediënt dat genoemd wordt. Klinkt dit bekend?

Mij overkwam dit enige tijd geleden. Ik ging daarom op onderzoek uit, op zoek naar tips en advies om mijn haar zonder middelen, een natuurlijke boost te geven. De winter is een periode waarin je lichaam en haar wat meer aandacht verdient omdat het dan heviger blootstaat aan de natuurlijke elementen.

Wat is haar nu precies en waar is het uit opgebouwd?

De belangrijkste bouwsteen van ons haar is het super sterke Keratine, wat ook de basis van onze nagels is.  Je haar bestaat verder voornamelijk uit proteïnevezels. Proteïne zorgt dat je haar elastisch is en herstelt na beschadiging. Er wordt beweerd dat het geheim van goed haar een balans is tussen gezonde proteïne en hydratatie. Haar dat over gestimuleerd wordt met proteïne (door shampoo met proteïne bijvoorbeeld) voelt kleverig, veert niet terug als je er aan trekt en houdt geen vocht vast. Haar dat juist teveel gehydrateerd wordt voelt droog en wanneer je er aan trekt zal het geneigd zijn te breken. Tegenwoordig beschadigen we de vezels in onze haren door veelvuldig wassen met (niet natuurlijke) shampoo, conditioner en het toepassen van hittestyling.

Tips & tricks voor natuurlijke haarverzorging (Do It Yourself)

Met de volgende tips kun je direct zelf aan de slag!

1. Goede voeding, zorgt voor betere kwaliteit haar

Voed je haar van binnenuit. Zoals gezegd is haar opgebouwd uit proteïne. Gezonde voeding zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor gezonder haar. De meeste mensen weten wel dat een serieus tekort aan sommige mineralen haaruitval kan veroorzaken. Zo kan een langdurig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken. Ook langdurige stress kan op ten duur haar laten uitvallen. Het werkt echter ook andersom  gezonde gevarieerde, pure voeding bouwt het haar van binnenuit op.

2. Was je haar zo min mogelijk

Dit klinkt in eerste instantie natuurlijk vreemd en voor sommige mensen misschien zelfs vies. Echter hoe minder je je haar wast, hoe mooier het uiteindelijk wordt. Hoe minder we wassen des te meer staan we onze natuurlijke oliën toe onze schedel te voeden. Daardoor wordt er uiteindelijk minder snel talg aangemaakt en wordt je haar minder snel vet. Je moet wel de moed hebben om de eerste weken/maanden je haar ‘te trainen’ en regelmatig zal je in het begin met een vettig hoofdje rondlopen. Toch zal je naar verloop van tijd merken dat de het steeds langer duurt voordat je haar  vet wordt. Wil je dit proberen begin dan klein, was je haren eerst om de dag in plaats van elke dag. Als je haar gewend is dan om de 3 dagen etc. Je beslist zelf wat voor jou de beste frequentie is.

glanzend-en-vitaal-haar

3. Spoel je haar met koud water

Ik weet het, vreselijk! Dit is zeker niet de leukste tip, maar je haren wassen met koud water zorgt ervoor dat het haarzakje kan sluiten waardoor de essentiële oliën langer aanwezig blijven in het haarzakje en bij de hoofdhuid. In de sauna doe je hetzelfde voor de poriën van je huid, door in de het ijskoude water te springen na een sauna bezoekje. Dit doe je ook om poriën in de huid te sluiten.  Je hoeft uiteraard niet de hele tijd onder een koude douche te staan, maar je kan aan het eind bijvoorbeeld je haar uitspoelen met koud water.

4. Gebruik eieren, avocado, olijfolie en andere natuurlijke producten

Er zijn veel producten waarvan beweerd wordt dat ze op verschillende manieren bijdrage aan mooier, gezonder of sterker haar. Eieren zouden een proteïne behandeling voor het haar zijn. Olijfolie wordt gebruikt om volume te creëren en henna bladeren om dikker haar te krijgen. Al deze middelen hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Deze natuurlijke producten zijn niet het makkelijkst te gebruiken. Tip: je kan je haar nog wassen met een natuurlijke shampoo of conditioner na gebruik van deze middelen om de geur van eieren te maskeren of de olie goed uit te spoelen

5. Beperk hittestyling

Hittestyling, zoals föhnen en stylen is nooit goed voor haar. Het is zelfs gezonder je haar te laten drogen aan de lucht. Het handigst is als je je haar wast in de avond als je voldoende tijd hebt om je haar natuurlijk te laten drogen. Droog het lichtjes met een handdoek en laat het vervolgens drogen. Kam het voorzichtig door als het al enigszins droog is.

6. Vermijd chemische haarverzorgingsproducten

Beperk gebruik van agressieve shampoo en conditioner. Wil je echt gezonder haar, OMDAT JE HET WAARD BENT, kies dan producten die op zijn minst vrij zijn Sodium Lauryl Sulphate , Siliconen en Alcohol (zit in grote hoeveelheden in mousse). Ga op zoek naar een natuurlijke shampoo en laat de grote bekende merken vooral in het rek staan.

7. Bezoek de natuurlijke kapper

Ik ging ook op bezoek bij de Natuurlijke kapper Nature Hair, Body and Health in Maastricht. Ik spreek met de eigenaresse Astrid Crijns, die al jaren lang natuurlijke producten gebruikt en daarmee ook een milieubewuste insteek gekozen heeft.  Het blijkt dat door de jaren heen het concept van ‘natuurlijke haarverzorging’ iets bekender is geworden bij Nederlanders. Natuurlijke haarverzorging kan bestaan uit het gebruik van de eerder beschreven natuurlijke middelen als shampoo en conditioner.

natuurlijke-haartipsVooral voor het kleuren van je haar is het fijn een natuurlijk alternatief te hebben, omdat in de standaard gebruikte merken en verf toch nog veel schadelijke stoffen zitten zoals waterstofperoxide en stoffen als ammoniak en silicone (ja dat kan er ook in zitten!). Natuurlijke kleuringen die bij de natuur kappers gebruikt worden zijn 100% natuurlijk en vaak zijn de ingrediënten ook nog van biologische afkomst. Een ander voordeel is dat ze geen synthetische stoffen meenemen in hoofdhuid en haarzakjes zoals veel chemische producten kunnen doen (omdat de verf zich op andere manier aan het haar hecht, zijn verschillen mogelijk). Het is zeker de moeite waard eens een bezoekje te brengen aan een natuurkapper, vooral als je graag je haar verft.

Wat vind jij van natuurlijke haarverzorging, teveel gedoe of toch de moeite waard? Laat het mij weten!

PS in de Miss Natural Shop vind je een selectie van natuurlijke shampoo en conditioner

Bewaren

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
rob knaven
Door

rob knaven

op 23 Feb 2016

een papje maken van bio roggemeel en daar je haar mee wassen...wel goed uitspoelen..evt, daarna met bio appelazijn naspoelen goed voor je hoofdhuid ...ik heb dit allemaal gelezen en uitgeprobeerd en mij bevalt het prima ...ik zou zeggen probeer het ,kost weinig en er zit geen rotzooi in..veel succes ermee...

Jacomina de Graaf
Door

Jacomina de Graaf

op 04 Dec 2016

Mijn haar was ik met Lava aarde, ook wel Ghassoul, of Rhassoul genoemd. Het is lava klei uit Marokko. Het is fantastisch voor je haar, je krijgt er meer volume door. Overigens kan je dit spul ook voor onder de douche gebruiken, voor je lichaam dus, je huid wordt er erg zacht van, dat spaart bodymilk ;-) Overigens zou ik het fantastisch vinden als er een natuurkapper zou zijn in de buurt van Geleen. Dus als je iemand weet, "graag", *smile*, and THX.

Romy
Door

Romy

op 19 Dec 2016

He Marla, bedankt voor je blog, leuk om te lezen!Ik loop al enige tijd met een vraag maar kan het online nergens vinden. Hopelijk kan jij mij hier bij helpen?Ik heb namelijk niet al te best kwaliteit haar - vroeger veel met de stijltang aan de slag, goedkope hardnekkige verf voor mijn haar gebruikt, was mijn haar elke dag etc.Echter wil ik heel graag de kwaliteit van mijn haar verbeteren. De kapper raadt mij daarom natuurlijke shampoo's aan (bijv die van devine, shampoo en cremepspoeling van 50 euro, say whaaaaat).Ik ben echter benieuwd of de kwaliteit van mijn haar hier nou echt beter van wordt, of wordt alleen mijn haar nu minder snel vet omdat er geen siliconen in zitten? (Ben wel proberen het haar wassen aan het afbouwen, lukt moeilijk..)Alvast bedankt!!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading