7 vragen aan de Snelle Superfood Chef Annemieke de Kroon

Behoefte en cravings naar gekunsteld eten heeft zij niet meer. “Mijn lijf vraagt er niet meer om en dat is echt een bevrijding!”, vertelt Annemieke de Kroon auteur van het boek “De snelle Superfood Chef” dat onlangs is verschenen. Miss Natural redactielid Annemiek van Meurs stelt Annemieke de Kroon 7 vragen over haar nieuwe boek en haar levensstijl, ben je benieuwd lees dan snel verder!

1. Wat willen Jesse en jij bereiken met dit boek?

De kernwoorden zijn ‘fun!’, ‘gemak’, ‘puur’ en ‘nieuwe informatie’. De recepten bevatten niet teveel ingrediënten en de blender heeft de hoofdrol. Op deze manier heeft niemand meer een excuus om extra gezondheid aan zijn/haar lijf te geven! De recepten zijn helemaal “schoon”; zonder witte suiker, e-nummers, gluten en lactose.

Dus ook voor alle mensen met een intolerantie of gevoeligheid daarvoor is dit een ideaal handboek voor in de keuken. Ik heb voornamelijk de bekende supervoeding gebruikt, boordevol voedingsstoffen, maar ook wat exotischere, die zijn inmiddels ook overal verkrijgbaar (let daarbij wel goed op de kwaliteit). Boven alles staat de fun die je kunt hebben in de keuken bij het bereiden van gezond eten; het is leuk, lekker en je voelt je daarna ook nog eens energiek! De eerste helft van het boek is weer goed onderbouwde, up-to-date, informatie over super-foods en hun specifieke doelen en het tweede deel staat weer vol recepten met veel kleurrijke foto’s.

2. Wat eet je vanavond?

Ik had vrienden over de vloer aan wie ik beloofd had een 3-gangen-menu te maken. Het voorgerecht was de romige, makkelijke zoete paprikasoep uit het boek. Als hoofdgerecht een goedgevulde salade met zoete aardappelfrietjes en als nagerecht chocolademousse op een notenbodem. Een maaltijd bomvol vitaminen en mineralen, zonder after-dinner-dip en heel simpel te maken. We hebben ervan gesmuld!

3. Veel mensen willen bewuster en gezonder leven, maar denken altijd dat het zoveel tijd kost. Hoe doe jij dat in je dagelijkse leven?

Bij mij staat de blender en keukenmachine prominent in de keuken, die gebruik ik vaak. In de ochtend kies ik vaak voor een havermoutontbijt voor het sporten, die heb je zo warm in een pannetje. De avond ervoor maak ik vaak een liter smoothie die ik de volgende dag als tussendoortje drink als ik onderweg ben, in de auto heb ik ook altijd een bakje tomaatjes en paprika mee. Tussen de middag maak ik meestal een goedgevulde salade en ‘s avonds stoom of roerbak ik veel met vis, vlees of eieren. Je moet gewoon beginnen, je gaat je beter voelen en dat motiveert weer om verder te gaan. Je krijgt er vanzelf handigheid in!

4. Er is veel discussie op internet over ’superfoods’ of deze wel of niet goed zijn voor ons lichaam. Hoe ga je hiermee om?

Erg zonde! Het is juist een voorrecht dat we steeds meer leren over voeding uit andere culturen. Aan een welles-nietes-oorlog heeft niemand iets. Laten we op een verantwoorde en ontspannen manier genieten van al het gezonde dat de natuur voor ons lijf heeft. Ik vind het eigenlijk best gek dat we bananen uit Peru heel normaal vinden, terwijl de Macaknollen in datzelfde land iets verderop groeien en die vinden we dan ineens gek of daar moeten we “tegen” zijn. Voor de mensen in dat land is het hun normale eten, voor ons (nog) niet. Amerikanen voeren toch ook geen oeverloze discussie over onze hippe superfood boerenkool die daar in de schappen ligt? Alles dat nieuw is brengt bij mensen angst, onzekerheid en twijfel mee in het begin, dus ook met de exotischere supervoeding. Laat je hierdoor niet tegenhouden, maar test het voor jezelf, zodat je er een eigen mening over kunt vormen. Het is ook leuk om af en toe wat nieuws te proberen, zie het als aanvulling op je normale eetpatroon.

5. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Voor inspiratie voor de recepten ben ik een week naar New York geweest. Daar ben ik 7 dagen lang, dag en nacht, langs alle gezonde eettentjes, juice-, smoothie-, en saladbars geweest om me helemaal te focussen op nieuwe ideeën. Daarna ben ik thuis 3 maanden gaan experimenteren met 300 recepten en daarvan hebben de 80 beste het boek gehaald. Ze variëren van ontbijtjes tot romige soepen, groente-ijs, ijsjes, bananenmugs, smuicies (een combi van een juice en een smoothie), salades met dressings, verwarmende smoothies en de onmisbare chocoladesmoothies!

6. Welk superfood mag niet in je keuken ontbreken?

Een goedgevulde fruit- en groentemand, dat nodigt uit. Daarnaast wat literflessen water, ook erg belangrijk. En zelf heb ik een open kast met allemaal weckpotjes gevuld met noten, zaden, besjes, meelsoorten, kokos en andere superfoods. Met bovenstaande combinaties kun je eindeloos variëren. Zelf ben ik de grootste fan van rauwe cacao, je kunt er van alles mee, strooi wat over je havermout, maak er chocolaatjes van, gebruik het in een warme chocomelk met gestoomde bloemkool (proef je niks van!) en verwerk het in brownies van courgette, bietjes of bruine bonen. Kids smullen hier ook van!

7. Je deelt dezelfde passie over alles op het gebied van vitaliteit, gezondheid en natuurlijke voeding. Hoe vind je hier thuis je balans in?

Toen ik 4 jaar geleden ontdekte hoe je een echte gezonde levensstijl kon leven zonder strijd en gedoe ben ik daar stap voor stap mee begonnen. Eerst de suikers eruit, al snel volgden de pakjes en zakjes. Toen begon ik mijn 2 weken experiment met zuivel en later ook met gluten, ik had me nog nooit zo energiek gevoeld. Daardoor begon ik plezier te krijgen in het sporten, dat doe ik nu 3x in de week met een buddy. Toen dat gedeelte een gewoonte werd in mijn dagelijkse ritm

e ben ik me gaan verdiepen in de huis- tuin- en keukenmiddeltjes en huidverzorging, die dingen ben ik nu ook stap voor stap aan het vervangen voor natuurlijke versies. Zo wordt alles in mijn lijf, mijn hoofd en mijn huis steeds schoner en gezonder. De grootste factor die ook hier weer voorop staat is het plezier, het moet wel leuk blijven. Ik ben niet extreem in alles, maar vind het echt leuk om hier mee bezig te zijn. Als ik buiten de deur ben pas ik me aan aan waar ik ben en eet ik mee wat de pot schaft. Met de 80/20 regel kun je het de rest van je leven goed volhouden. Behoefte en cravings naar gekunsteld eten heb ik niet meer, mijn lijf vraagt er niet meer om en dat is echt een bevrijding!

De snelle Superfood Chef

Er is veel meer bewezen over de positieve werking van superfoods dan over het algemeen bekend is. Dit boek geeft daar uitvoerig informatie over. Die kennis kan vervolgens in de praktijk worden gebracht met overheerlijke, gemakkelijke recepten. Ditmaal niet alleen met de exotische superfoods als gojibessen, macapoeder en chlorella. Ook gewonere ingrediënten met zeer veel vitaminen en mineralen, zoals avocado, gember en peterselie worden volop gebruikt. De snelle Superfood Chef van Annemieke de Kroon en Jesse van der Velde is voor €22,50 verkrijgbaar.
Wil jij het boek ook lezen? Bestel hem dan hier.

Wat is jou favoriete superfood?