Achter de schermen bij Miysu - Waarom Ecologisch garen?

De komende week laat ik je meekijken naar de werkzaamheden achter de schermen van
eco fashion label Miysu. Hoe komt het kledingstuk van Miysu tot stand? Het begint allemaal bij de groei van de katoenplant. Zodra de katoenbollen geplukt zijn, gaan ze naar de fabriek. De lange katoenvezels die over blijven worden door het spinnen in garens verandert.

Nu kan het geweven worden. In dit hele proces wordt het milieu behoorlijk belast (chemicaliƫn/water). Bij Miysu willen wij weten hoe onze grondstoffen tot stand zijn gekomen (gecertificeerd). In het atelier zoeken wij de juiste materialen bij onze ontwerpen. We kiezen voor geweven of gebreid, afhankelijk van het seizoen is het garen wat we nodig hebben, dikker of dunner.

Waarom ecologisch garen?

Hier kan ik kort over zijn, wij hebben maar 1 lichaam en 1 aarde laten wij daar goed mee omspringen! De feiten op een rij:
Ecologisch:

  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen, hierdoor blijft de grond vruchtbaar.
  • Goede werkomstandigheden.
  • De productie vindt plaats in Nederland zodat er geen water wordt verbruikt uit arme landen waar water tekort is.

Niet ecologisch:

  • Bij de katoenteelt worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, insecten gaan dood en de grond is niet meer vruchtbaar
  • De werkomstandigheden zijn zeer slecht, lage lonen en geen veilige werkomgeving.
  • Er is veel water nodig om een kledingstuk te maken, ruim 3.000 liter voor een T-shirt. Hiermee halen ze dus het water weg uit landen die al droog staan.

Ongebleekte stoffen

Voor elke collectie bepalen wij bij Miysu onze eigen unieke bij het thema van onze collectie. De eco-stoffen die wij gebruiken zijn allemaal ongebleekt, omdat wij de kledingstukken opsturen naar de ververij waar ze worden geverfd in de door ons gekozen kleuren. (garmen dye)

Volgende keer vertel ik je meer over wat er gebeurd in de ververij en de prints die worden bedrukt op de shirts.

Wist je dit over eco fashion?

  • 2,6% van het wereldwijde watergebruik, gaat op aan de katoenteelt?
  • Een katoen plukmachine, per dag 80.000 kilo katoenpluis naar binnen haalt?