arrow_drop_up arrow_drop_down
6 februari 2012 

Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen

Iedere dag hormonen slikken stond me eigenlijk al jaren tegen maar er is zo weinig alternatief zonder hormonen. (Geklungel met condooms vind ik geen alternatief!) En geloof me ik heb genoeg geprobeerd.

Een koperspiraal was voor mij niet de oplossing

Na de geboorte van mijn eerste dochter nam ik een koperspiraal, vooral omdat ik dan niet weer aan de pil hoefde. Je had er geen omkijken naar maar wel veel pijnlijkere menstruaties. Deze spiraal kwam er echter spontaan weer uit na een jaar, een vrij onprettige, om niet te zeggen zeer pijnlijke gebeurtenis! Na dochter twee besloot ik de spiraal met hormonen te proberen. Die werden volgens de arts zo plaatselijk afgegeven dat ze niet in de rest van je lijf terecht kwamen. Een beetje hormonen en nauwelijks ongesteld worden leek me dan prettiger dan die heftige krampen met de koperspiraal. Na twee weken stond mijn hele gezicht vol met puistjes, hoezo plaatselijk afgeven van hormonen? Dus die spiraal eruit en de koperspiraal er weer in. Toen ik daardoor een baarmoederinfectie kreeg moest hij er alsnog uit en was ik weer terug bij af; met flinke tegenzin toch de pil.

Voor mij was het tijd voor een definitieve oplossing

Maar eigenlijk vond ik het wel tijd voor een meer definitieve oplossing want met twee dochters was het gezin compleet dus ging ik toch eens informeren over sterilisatie. In het ziekenhuis vertelde ze me over de Essure methode; permanente anticonceptie zonder hormonen, en ook zonder operatie! Dat leek me wel wat dus ik besloot het te doen.

Hoe werkt de Essure methode?

Bij deze methode brengen ze flexibele micro-implantaten in je eileiders in, de implantaten lijken op een heel klein veertje zoals ook in een pen zit. In 3 maanden tijd vormt zich hier omheen bindweefsel die de eileiders afsluit. En zo kunnen de spermacellen dus niet meer bij de eicel komen.

De behandeling zelf viel ontzettend mee

Ik zag best op tegen de ingreep, je wordt niet verdoofd dus ik verwachte wel wat pijn en ongemak. Ik kreeg paracetamol en na een half uur was ik aan de beurt. De arts legde uit dat hij de implantaten zou plaatsen met een apparaat dat ze ook gebruiken bij kijkoperaties. Een heel dun staafje met een camera erop. Ik kon dus alles mee volgen op een scherm. Ze spuiten warm water in je vagina om het inbrengen te vergemakkelijken. Het deed nauwelijks pijn om in de baarmoeder te komen, ik vind een uitstrijkje met zo’n eendenbek vele malen onprettiger! Ook was het interessant om te zien hoe dat er nou uitziet van binnen. Eerst vond hij de ene eileider en plaatste het implantaat en daarna de andere en toen was het klaar. De hele ingreep duurde krap 3 minuten! Het is me zo ontzettend mee gevallen.

Die avond heb ik een paar uur flinke buikpijn gehad, vergelijkbaar met een heftige menstruatie, daarna zakte het. De volgende dag had ik nergens meer last van. Drie maanden later ben ik terug geweest op controle, op de echo was duidelijk te zien dat mijn eileiders dicht zaten. Toen kon ik stoppen met de pil.

Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen

Ik kan deze methode iedereen aanraden die geen kinderen meer wilt en er tegenop ziet om nog haar hele vruchtbare leven hormonen te slikken. Dit is geheel natuurlijk en je hoeft er nooit meer naar om te kijken.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

PS Dit artikel is niet door Eva van Zeeland geschreven, maar door een voormalig redactielid.

BELANGRIJKE MEDEDELING!

Problemen met sterilisatiemethode Essure

Het programma Radar had op 7 maart 2016 als onderwerp de Essure sterilisatie methode. Naar aanleiding van deze uitzending herkende veel vrouwen en hun partners de beschreven klachten die Essure kan veroorzaken. Klachten die ze voorheen niet met de Essure sterilisatie techniek in verband hadden gebracht. Want er blijken ook een heel veel vrouwen te zijn die geen klachten ervaren na de Essure ingreep. Toch was de uitzending voor een aantal vrouwen in Son en Breugel, die de ingreep hadden ondergaan, reden om actie te ondernemen. Dit om andere vrouwen te informeren over de Essure sterilisatie techniek.
essure
 
Ken jij vrouwen die de Essure sterilisatie methode hebben gedaan? Breng ze dan op de hoogte door dit bericht te delen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dorien

Door

Dorien

op 8 February 2012

Ook hier helemaal blij met Essure-methode!!! De ingreep zelf duurde 4 minuten en anderhalf uur later stond ik gewoon op het schoolplein de kinderen op te halen! 's Middags wat buikpijn gehad. Opvallend vond ik dat deze methode niet overal bekend is, terwijl die zoveel gemakkelijker is! Mocht je geen kinderwens (meer) hebben, een absolute aanrader!

nathalie

Door

nathalie

op 11 February 2012

Ik heb dus wel een kinderwens (ben 26) en slik nu de yasmin pil maar wil eigenlijk iets natuurlijks, iemand tips??

Eva de Beijer

Door

Eva de Beijer

op 15 February 2012

Ik heb die pil ook gebruikt. Nu even helemaal niets. De meest natuurlijke methode is een cursus volgen bij http://www.fertilitycare.nl/fertilitycare daar leer je hoe je zelf kunt zien wanneer je vruchtbaar bent. Ik heb een interview met hun gedaan en het is heel betrouwbaar, mits je natuurlijk de cursus volgt en je eigen lichaam goed leert kennen!

nathalie

Door

nathalie

op 16 February 2012

Dank je voor je reactie! ik ga even op de site kijken..

nathalie

Door

nathalie

op 16 February 2012

Ik heb op de site gekeken alleen ik vind het een beetje riskant en onhandig. Ken jij misschien het t safe spiraaltje? http://www.t-safe.nl/ dat schijnt ook zonder hormonen te zijn..

Katusha

Door

Katusha

op 22 April 2013

Hoi, kijk eens op www.quaila.nl dat is een natuurlijke pil die lichter is dan gewoonlijk met oestrogeen derivaten die je lichaam van nature zelf aanmaakt.

Karin van Holland-Stapelveld

Door

Karin van Holland-Stapelveld

op 18 February 2012

Dit is eigenlijk geen anticonceptie maar een sterilisatie... Dat is ook zonder hormonen en kan ook bij mannen. Dit lijkt me wel een goede methode.

Tara van der Zande

Door

Tara van der Zande

op 6 July 2012

Ik heb een koperen spiraaltje. Nu lees ik dat je toch bevrucht kunt raken en dat het spiraaltje dan de bevruchte eicel in je baarmoeder ombrengt. Dus ik pleeg dan abortus. Ik heb duidelijk tegen mijn gynaecoloog gezegd dat ik daar dus tegen ben.(voor mezelf, ik ben er wel voor dat mensen de keus hebben om) Nu lees ik dat en ben echt pissig. Dit is een betere manier. Ik heb ook 2 dochters en wil geen kinderen meer. Ik ga mijn koperen spiraaltje laten verwijderen en deze methode aankaarten bij mijn gynaecoloog.

Simone Wijnberg

Door

Simone Wijnberg

op 1 May 2013

Ook ik heb Essure methode overwogen maar ik vond het toch een onprettig en onnatuurlijk idee dat mijn eileiders afgesloten zouden worden. Mijn gynacoloog heeft mij toen een Gynefix spiraal geadviseerd. De koperdraad is minimaal (dus minder bijwerkingen) en verder wordt deze spiraal vastgemaakt aan de binnenkant van je baarmoeder waardoor de kans op verliezen heel klein wordt. Kijk voor meer info maar eens op http://www.centrumdurmelaan.be/gynefix.htm Ik ben er in ieder geval heel erg tevreden over en wellicht dat ik andere vrouwen die een Sterilisatie ook een onprettig idee vinden met deze methode een tip kan geven.

Aniek

Door

Aniek

op 16 April 2014

Ik overweeg deze methode ook. Wat kost eigenlijk de Essure methode? Mijn verzekering dekt tot € 1.250,-. Ga ik het daarmee redden?

Geheim

Door

Geheim

op 12 January 2015

Hallo, Dit is echt iets wat ik moet onthouden voor later! Nu ben ik nog maar 18 en op zoek naar een geschikte anticonceptie. Helaas is deze methode nu niet gewenst voor mij, aangezien ik nu nog niet zo ver ben dat ik definitief onvruchtbaar wil zijn. Enig idee wat ik dan zou kunnen overwegen? (Ik hoop een reactie, want dit is wel iets waar ik echt mee zit..!)

Reactie plaatsen

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang het Week van de Vruchtbaarheid magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.