Biologische wijn in een natuurlijke levensstijl

Als wijnliefhebber wilde ik toch eens wat meer weten over biologische wijn en de voordelen ervan. Het voordeel van wijn drinken is dat het erg lekker is,  en met mate schijnt vooral rode wijn toch ook wel voordelen voor je gezondheid te hebben. Zo heeft het een bloedverdunnende werking, waardoor je een betere doorbloeding krijgt, en tanines schijnen weerstandverhogend te zijn.

Wijn wordt gemaakt van druiven en –net zoals bij andere fruit- en groentesoorten- lijkt me het voordeel van biologische teelmethodes wel duidelijk. Geen kunstmest maar natuurlijke meststoffen, geen chemische bestrijdingsmiddelen en eventueel andere maatregelen die nodig zijn, maar met zo min mogelijk schade voor het product en de omgeving. Bloemen, vogels en insecten als hulptroepen inschakelen bijvoorbeeld. En de bodem niet kapotrijden met zware machines: biologische wijnboeren plukken ook vaker handmatig de druiven. Ook beschadigen druiven dan minder en ze rotten zo ook minder snel.

 

Biologische wijn en bestrijdingsmiddelen

Een tijdje  geleden zag ik een reportage op televisie met Ilja Gort, een Nederlandse wijnboer in Frankrijk. Hij leidde de kijker rond op biologische wijnlandgoederen. Het zag er aantrekkelijk uit, maar dat zelfs bij biologische wijn bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden zag ik ook. De biologische boer ontkomt blijkbaar niet  aan het gebruik van zwavel en Bordeauxse pap (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk dat preventief werkt tegen schimmelaantastingen). Ik weet echter niet wat er allemaal in de reguliere wijnbouw gebruikt wordt, maar daar zullen ongetwijfeld wel een aantal middelen meer bij ingezet worden.

In Nederland hebben we nog een van de meest strenge regelgevingen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen… Hoe zit dit met wijn uit andere windstreken? Wijn uit Nederland is maar een heel klein deel van het aanbod.

De smaak van biologische wijn

Er zijn mensen die zweren bij de smaak van biologische wijn. Eerlijk gezegd proef ik niet echt een verschil tussen biologische wijn en ‘gewone’ wijn. Je hebt in beide gevallen lekkere en minder lekkere wijn. Het ligt er natuurlijk ook aan waar de wijn vandaan komt en hoe ze gemaakt wordt. En aan je eigen smaak.

De druivensoort, de zon… het zijn allemaal factoren die van invloed zijn. En er zijn wijnen waar ik echt last van gehad heb (hoofdpijn) , en dat lag niet altijd aan de hoeveelheid.

Sulfiet in wijn

Daarnaast bevat wijn sulfiet, dat zit er van nature in en ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfietloze wijn bestaat dus niet! Aan wijn wordt vaak ook sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid te verhogen. Bij meer dan 10 mg sulfiet per liter moet dit op de fles vermeld worden. Maar je kunt aan de fles niet aflezen of het van nature 15 mg sulfiet/liter is of misschien wel 180 gr./liter  door toegevoegde sulfiet. Zonder toegevoegde sulfiet kan wijn wel vrij snel oxideren en moet koel bewaard worden.

Nadeel van sulfiet is dat het niet zo gezond is en sommigen er echt veel last van hebben. Hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties, en benauwdheid zijn enkele klachten die hieraan worden toegewezen. Nu is het wel zo dat meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat sulfiet geen hoofdpijn kan veroorzaken. Wel wordt gezegd dat het een negatief effect heeft op de luchtwegen en daardoor slecht is voor astmapatiënten.

Dat maakt het wel erg lastig voor ons consumenten. Het zou wel fijn zijn als het hoeveelheid sulfiet ook vermeld zou staan. Zelfs biologische wijnen bevatten dus ook sulfiet, hoewel dat meestal minder is dan in reguliere wijnen. Bepaalde wijn(web)winkels en merken zeggen wijnen te verkopen zonder toegevoegd sulfiet.

Toepassen van sulfiet in wijn is aan hele strenge regels gebonden. Het lastenboek van ‘Nature et Progrès’ (Frankrijk) bepaalt een maximum sulfiet­toevoeging van 80 mg/l voor witte droge wijn. Andere controle-organen bevelen maximum de helft aan van de EU-normen. De Demeter wijnboeren echter, staan bekend om hun natuurlijke manier van werken en voegen weinig sulfiet toe.

Conclusie

Biologische wijn drinken (uiteraard met mate) past volgens mij prima in een natuurlijke levensstijl. De ene biologische wijn is echter niet de andere. Er zijn merken die geen sulfiet toevoegen, daar kun je op selecteren. Demeter is daar één van. Verder is het een kwestie van persoonlijke voorkeur/smaak, prijs/kwaliteitverhouding. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken!

Tip: Bezoek ook eens een wijnboerderij!

Wat vind jij een lekkere wijn?