Boekreview: Homegrown, 60 recepten en ideeën voor een lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven!
Blij was ik dat Kyra de Vreeze haar nieuwste boek op mijn deurmat viel. Haar vorige recepten- en gezondheidsboeken zijn ook altijd een inspiratie voor mij geweest. Dit boek staat helemaal in het thema van zelfvoorzienend zijn. Om zoveel mogelijk lokaal te gaan consumeren en ook uit eigen tuin. Ze was zoals ze in de inleiding vertelt geïnspireerd geraakt om dit boek te gaan schrijven door de stilstand van de internationale handel en het sluiten van winkels begin 2020. Toen werd het pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar ons wereldvoedselsysteem daadwerkelijk is. En daar wil ze ons in dit boek tips, trucs en uitleg over geven hoe we dit met zijn allen kunnen veranderen. Voor een betere mooiere nieuwe wereld. Want waarom zou je sperziebonen uit Egypte kopen als je ze ook lokaal of nog leuker uit eigen tuin kunt plukken!
Wij zijn de natuur
Wij zijn de natuur. En net als alle andere organismen die onderdeel zijn van de natuur, hebben wij een rol te spelen in het vitaler en vruchtbaarder maken van de aarde. En als je om je heen kijkt zijn de meeste van ons dagelijks tegen de natuur aan het strijden. Met oorlogsjargon, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen. Die worden in Nederland bij zestig procent van de landbouw bedrijven gebruikt. En die strijd tegen de natuur krijgen we dagelijks binnen, middels de maaltijden die we eten. We zouden beter moeten weten en dit soort praktijken een halt toe moeten roepen. Dat kunnen we zelf doen, door onze eigen onbespoten voedsel te gaan verbouwen. En biologisch en lokaal te kopen. In dit boek legt Kyra pijnlijk en duidelijk uit dat we zo niet verder kunnen met de wereld. Dat we met elkaar stappen moeten zetten om de wereld te verbeteren. De megacorporaties links moeten laten liggen. Terug naar onze oorspronkelijke natuur.
Tips voor een mooiere wereld
In dit mooie boek geeft ze niet alleen tips hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen maar komt ze ook met mooie duurzame ideeën die de wereld een stukje mooier kunnen maken. Bijvoorbeeld door je eigen zonne oven te maken zodat je minder gas of stroom gebruikt en met de energie van de zon gaat koken. Of dat je aan direct trade kunt gaan doen, dingen met elkaar ruilen in plaats van weggooien en nieuw kopen. Dat we dankbaar mogen zijn voor wat we hebben. Geluk uit onszelf (en onze zelfgeteelde sperziebonen) kunnen halen in plaats van uit materiele dingen. Hoe we uit de schaarste mindset kunnen stappen door in overvloed te gaan denken. Dat we een gemeenschap met elkaar kunnen creeeren waarin we vanuit verbinding, veerkracht en steun met elkaar kunnen bouwen aan een betere omgeving. En elkaars welzijn vergroten. Hoeveel voldoening geeft het als je met elkaar kunt delen?
Lekkere recepten
En als kers op de taart deelt ze in dit mooie inspirerende boek ook nog eens 60 lekkere en originele recepten met homegrown producten. Hoe je je eigen appelazijn kunt maken bijvoorbeeld, die ga ik zeker eerdaags proberen! Een lekkere moestuinsalade, je eigen geteelde chiogga bieten pickles. Maanzaad melisse muffins, laat ik nou een overvloed aan melisse in mijn tuin hebben. En eentje die zeker op mijn lijstje staat om te maken is de kastanje appelwafels. En ook deelt ze het recept voor je eigen desemstarter, desembrood en desempizza bodem. Als je haar boekt koopt krijg je ook een kortingscode die je op haar site kunt gebruiken om een e-book gratis te downloaden met tips voor lokale nederlandse winkels waar je bulk kunt inkopen. Het is altijd goed om een voorraad van houdbare producten in huis te hebben zoals meel of noten. Als je groot inkoopt scheelt het vaak een hoop centjes en hoef je er ook even niet voor deze producten op uit. Super handig!
Dit boek is dus een echte aanrader als je tips en inspiratie zoekt om bewuster te gaan eten en misschien zelfs je eigen tuintje of balkontuintje te gaan beginnen.
Ben jij al je eigen voedsel aan het verbouwen?