datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding!
26 januari 2022 
7 min. leestijd

Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding!

Een sterk immuunsysteem is van groot belang voor een optimale gezondheid. Een goed werkend immuunsysteem voorkomt ziekten en allergieën, geeft weerstand tegen infecties en zorgt ervoor dat we weer snel en goed van ziekten herstellen. Om al onze lichaamscellen gezond en in balans te houden is het van belang om het juiste voedsel te eten.

Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen ziekte en veroudering. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Als je de heilzame werking kent van natuurlijke voeding kan je griep en andere narigheid op afstand houden.

Het dagelijks eten van groente, fruit, noten, zaden, volle granen, vette vis, eieren, kruiden en specerijen is daarom ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Het voorziet ons lichaam van essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en antioxidanten die ons weer beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en veroudering.

Essentiële vitamines voor ons immuunsysteem

 • Vitamine C is een van de belangrijkste vitaminen voor het immuunsysteem en voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan ons lichaam hem niet opslaan en moeten we dagelijks zorgen voor voldoende hoeveelheden in ons voedsel. De beste bronnen van deze vitamine zijn vers fruit en verse groenten.
 • Vitamine A is sterk antiviraal en versterkt het immuunsysteem. Het komt voor in lever, zuivelproducten, vette vis, levertraan en in plantaardig voedsel in de vorm van bètacaroteen, dat het lichaam vervolgens omzet in vitamine A.
 • De B-vitaminen zijn belangrijk voor de witte bloedcellen die een grote rol spelen in het verdedigen van onze lichaam tegen ziekten.
 • Vitamine E is een krachtig antioxidant die de productie van antilichamen stimuleert. Vitamine E zit veel in tarwekiemolie, noten en zaden.

Vezels, onmisbaar voor de spijsvertering

Een andere belangrijke voedingsstof zijn vezels, die voorkomen in volkoren granen, bonen, fruit en groenten. Vezels zijn essentieel voor een gezond spijsverteringsstelsel, ze houden de darm schoon, voorkomen de ophoping van giftige stoffen en helpen de te snelle groei van ‘slechte’ bacteriën te voorkomen. Gezonde meervoudig onverzadigde vetten zijn ook belangrijk, omdat ze rijk zijn aan omega-3- en -6-vetzuren, die ontstekingen remmen en de weerstand verhogen; eet dus volop noten, zaden en vette vis.

Mineralen belangrijk voor een optimale afweer

Bepaalde mineralen zijn heel belangrijk. Calcium helpt de fagocyten bij het uitvoeren van hun opruimende taken, terwijl selenium nodig is voor de productie van antilichamen. IJzer verhoogt de weerstand, en vele immuniteitsprocessen die in hoge mate afhankelijk zijn van zink. De meeste mineralen komen voor in zaden, noten en groene bladgroenten.

Eiwitten spelen ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem

Eiwit is essentieel voor een goede weerstand, omdat het nodig is voor het produceren van alle cellen, waaronder de antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een sleutelrol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. Veel mensen hebben een eiwittekort. Het is belangrijk om volop eiwitrijk voedsel te eten, zoals bonen, peulvruchten, vis, eieren en eventueel met mate vlees en het liefst allemaal biologisch.

Overzicht van een aantal interessante voedingsmiddelen

Kruiden en specerijen hebben de grootste antioxidant-capaciteit van alle voedingsstoffen en bevatten vaak ook fytochemische stoffen die ons beschermen tegen ziekten. Door kruiden aan je voeding toe te passen heb je unieke smaakmakers en gelijk goede stoffen aan je gezonde voeding toegevoegd.

Kaneel

 • Kaneel is rijk aan een sterke essentiële olie waarvan de inhoudsstoffen onze natuurlijke weerstand versterken. Dit is vooral van belang tegen virusinfecties, zoals bijnverkoudheden en griep. Niet alleen werkt kaneel direct in op virussen, maar ook de bacteriën worden afgezwakt zodat bacteriële bronchitis en sinusitis kunnen worden vermeden.
 • Naast de directe werking tegen de veroorzakers van infecties, bezit kaneel een belangrijke ontsteking werende werking. Kaneel is bijzonder efficiënt tegen verschillende griepsymptomen, zoals misselijkheid en allerlei spijsverteringsstoornissen zoals diarree en darmkrampen.
 • Kortom, kaneel heeft vele gezondheid bevorderende eigenschappen die van nut kunnen zijn als je een verkoudheid of griep te pakken hebt: ontsmettend, koortswerend, spijsvertering bevorderend en weerstandsvermogen.

Kruidnagels

 • Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azië. Vooral in de oude Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, wordt kruidnagel al eeuwen gebruikt om zijn weldadige eigenschappen.
 • Zo bevatten kruidnagels onder andere de stof eugenol, een sterk ontsmettend middel dat ook nog steeds bij de tandarts wordt gebruikt.
  Het is zowel actief tegen virussen (antiviraal) als tegen bacteriën (antibacterieel).
 • Deze uitgesproken antivirale activiteit werkt vooral tegen het influenzavirus: het virus dat griep veroorzaakt. Door de ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen, is kruidnagel tevens een probaat middel bij infecties van de luchtwegen.

Gember 

 • Gember bevat een weldadige vluchtige olie met vele actieve stoffen die bij griep van pas kunnen komen.
 • Verkoudheden en griep worden veroorzaakt door virussen. Gember is juist actief tegen deze ongewenste indringers! Het voorkomt dat de virussen zich nog verder ontwikkelen en het gaat bovendien de ontstekingen verminderen.
 • De belangrijkste symptomen bij griep zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, zwakte en misselijkheid. Gember helpt deze symptomen te verminderen.
 • Bovendien is de werkzaamheid tegen spijsverteringsstoornissen zoals braken en misselijkheid zeer sterk. Als je al een tijdje “de griep” hebt, kan je naast de virussen ook last krijgen van ziekmakende bacteriën die longinfecties kunnen veroorzaken. Ook tegen bacteriën blijkt gember een goede en lekkere keuze te zijn.

Rozemarijn

Hoe stouw je het snelste je eten vol antioxidanten? Gebruik verse kruiden. Kies bij voorkeur voor biologisch. Ze verbeteren de smaak, maar zijn ook zeer gezond, vol vitamines en mineralen en sommige, zoals rozemarijn, breken zelfs giffen af die ontstaan bij het koken. Bij grillen van vlees ontstaan kankerverwekkende stoffen, HCA’s. Wie gegrild vlees echter rijkelijk met rozemarijn omlijst, kan tot 80% van dit effect tenietdoen.

Oregano

Als je maar één kruid wil gebruiken in je keuken, neem dan oregano. Dit bevat 20 keer meer kankerbestrijders dan andere kruiden. Een eetlepel verse oregano heeft evenveel antioxidanten als een appel. Per gram gerekend, bevat het dubbel zo veel antioxidanten als blauwe bessen.

Pepermunt

Pepermunt staat op drie in de top drie van kruiden met de meeste antioxidanten. Het houdt je slank, want het onderdrukt de eetlust. Alleen al de geur schijnt de eetlust te remmen. Lekker bij groenteschotels en kip. Ook de overheerlijke verse muntthee met een klein beetje honing is heilzaam.

Citroengras

Citroengras is een geweldig kruid dat koorts, spierkrampen, maagklachten en hoofdpijn verlicht.  De antioxidanten erin helpen tegen oxidatieve stress. Zij verdelgen ook colibacteriën, een van de belangrijkste ziekteverwekkers.

Vlier

Zowel de bloemen als de bessen bevatten stoffen die virussen kunnen stoppen in hun groei. En ze stimuleren het afweersysteem. Dat verkort de duur van virale klachten waaronder griep. Je kan van vlierbessen een heerlijke gezonde limonade maken.

Thee met citroen

Of je nu zwarte, groene of witte thee drinkt, het bevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Het bevordert ook de spijsvertering en is een remmer van kanker en hartziekten. En combineer je thee met citrusvruchten: citroen, grapefruit, sinaasappel, ware vitamine C-bommen. Van het effect van vitamine C staat vast dat je de duur van een verkoudheid met een dag kunt bekorten als je in de beginfase veel citroenen of sinaasappels eet.  Paprika en rode pepers zitten ook barstensvol vitamine C. Eet je groenten en fruit gevarieerd en verdeeld over de dag dan maak je het meest gebruik van de optimale opname van vitamine C.

Anijszaad tegen snot

Aromatische zaden, zoals venkel en anijs, bevorderen ook de gezondheid. Anijszaad met zijn dropsmaak verzacht keelpijn en verlicht opstoppingen in de long- en keelholten, Een kop gekneusd anijszaad toevoegen aan heet water. Breng op smaak met honing, knoflook, suiker of kaneel. Tot drie keer daags drinken.

Venkel

Venkel, is net als anijs een natuurlijke vochtopwekker voor het lichaam. Venkel verzacht hardnekkige hoest en het is een weldaad voor de luchtwegen. Neem het zaad van de plant en zet er thee van. Gebruik venkel als dagelijkse aanvulling in je groente gerechten of door de sla of soep. Venkel draagt tevens bij aan een goed werkende spijsvertering!

Paddenstoelen

Zink helpt tegen verkoudheid en kan volgens een recent onderzoek de symptomen ervan verkorten. Van zinkpillen kun je echter hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Paddenstoelen zijn een een goede bron van natuurlijk zink. Probeer ze regelmatig te eten. Ook oesters, volkoren producten en biergist zijn goede bronnen van zink.

Kiprollade

Kip is een rijke bron van eiwitten. Met eiwitten bouwen we onze spieren op, maar eiwit is ook nodig om antistoffen aan te maken die infecties te lijf gaan. Kip, kalkoen en varkensvlees (biologisch) zijn rijke bronnen van eiwit. En voor de vegetariërs onder ons kunnen we ook gebruik maken van bonen, noten en zuivel trouwens ook. Kies bij voorkeur altijd voor biologisch.

Donkergroene groente

Vergeet ook de bladgroente niet: hoe donkerder het blad, hoe meer voeding. Dus liever rucola en boerenkool, dan ijsbergsla, als je de griep de baas wilt blijven. Bladgroen kan helpen tegen niezen, hoesten en ademhalingsproblemen. Groene bladgroenten, onder andere broccoli en kool, bevatten ook fytochemicaliën die glucosinolaten worden genoemd wat betekend dat ze een sterke anti carcinogene werking hebben.

Broccoli

De lijst met gezonde stoffen in broccoli is indrukwekkend: chlorofyl, carotenoiden, bioflavonoiden, mineralen, vezels, vitamine C, vitamine K, en foliumzuur. Broccoli is bijzonder rijk aan glucosinolaten. Het is aangetoond dat glucosinolaten krachtige antikanker-eigenschappen hebben. Deze glucosinolaten (fytonutrienten) zitten ook heel veel in waterkers. De combinatie van broccoli met seleniumrijke voedingsmiddelen zoals paranoten, kip, eieren of vis werkt nog velen malen sterker.

Zonnepitten

Ook in het rijk van zaden en granen vinden we anti- griep- en verkoudheidshapjes. Zonnepitten hebben veel vitamine E dat de celwanden versterkt, Vitamine E is erg goed voor je longen. Een studie in 2003 in Schotland toonde aan dat mensen die veel vitamine C en E gebruikten, minder longslijm produceerden.

Haver

Over slijm gesproken: haver bevat betaglucaan, wat het cholesterolpeil omlaag brengt en de afweer versterkt. Betaglucaan gaat infecties van het bovenste deel van de luchtpijp tegen, en bevordert waarschijnlijk ook de activiteit van witte bloedcellen.

Vijanden van het immuunsysteem

 • Gebrek aan vitaminen en mineralen
 • Geraffineerde suikers
 • Stress
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Gebrek aan slaap

Conclusie

Bevorder je eigen algemene weerstand door volwaardige, natuurlijke voeding: varieer met voornamelijk rauwkost, wat gekookte groenten, fruit, volkoren producten, vette vis, noten, zaden, eieren en eventueel wat biologisch vlees. Wees ook rijkelijk met kruiden en specerijen. Door gevarieerd te eten krijgen we een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen die ons immuunsysteem een flinke boost geven! Geniet dus lekker volop van natuurlijke (biologische) voeding en wees ziekten de baas!

Wat doe jij om je weerstand te verhogen?


Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marit - Superfoodmama
Door

Marit - Superfoodmama

op 06 Nov 2012

Wauw, wat een hoop informatie! Mooi overzicht met veel nuttige tips! Hier heb ik wat aan!

Ida Smit
Door

Ida Smit

op 14 Nov 2012

Mooie informatie, ik zoek echter naar informatie over gezonde voeding die ondersteund bij darmproblemen en spijsverterings problemen waardoor ondergewicht is ontstaan. Wie kan mij hier ij helpen?

corrie
Door

corrie

op 18 Feb 2015

Dank je voor de altijd nuttige informatie over hoe je een gezond leven kan krijgen en blijven behouden

Natuurlijke EHBO bij koortslip (Herpes Simplex/HSV-1) - Gigi Natuurlijk
Door

Natuurlijke EHBO bij koortslip (Herpes Simplex/HSV-1) - Gigi Natuurlijk

op 09 Feb 2016

[…] ik wel?  – Zorg voor een sterk immuunsysteem, daag het zo nu en dan uit, ga naar buiten en geef dat prachtlichaam van je de voeding die het nodig heeft. Wat je niet wilt horen, maar echt waar is: sinds ik veganistisch eet heb ik geen enkele uitbraak […]

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading