datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Cadeau 7: Kookboek 'Oergondisch genieten'
16 december 2012 
4 min. leestijd

Cadeau 7: Kookboek 'Oergondisch genieten'

Kookboeken zijn voor mij eigenlijk net als schoenen: je kunt er nooit teveel van hebben. Helemaal leuk en interessant is het, als een kookboek ook nog eens vol wetenswaardigheden over voeding staat. Zo’n boek is ‘Oergondisch genieten’.

Dit kookboek bevat naast lekkere recepten ook veel informatie. Het werd geschreven door twee diëtisten en PNI therapeuten. PNI staat voor  Psycho Neuro Immunologie en is een jonge wetenschap, die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem.
De auteurs hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer mensen gaan eten volgens de principes van oervoeding, dit veel positieve effecten heeft op lichaam en geest. Met het boek willen zij de kennis doorgeven en ons leren met pure en onbewerkte voedingsmiddelen smakelijke, oergondische gerechten maken.

Lichaam niet veranderd, voedingspatroon wel

Ons  lichaam schijnt sinds de oertijd maar weinig veranderd te zijn. Uiterlijk gezien misschien wel, maar onze spijsvertering werkt bijvoorbeeld nog op dezelfde manier. Genetisch gezien zijn we dus niet veel veranderd. De voeding die we nu eten lijkt daarentegen helemaal niet meer wat er in die tijd gegeten werd. Bepaalde producten die nu een groot deel van onze voedingsinname bepalen, bestonden toen nog niet eens. Enkele voorbeelden: suiker, koek, snoep, ijs, frisdrank, zuivelproducten, granen en dus ook broodproducten en pasta, planten van de nachtschadefamilie, peulvruchten en kunstmatige toevoegingen. Deze kom je dan ook niet tegen in het oergondische eetpatroon en dus ook niet in de recepten in dit boek.

Geschikt voor mensen met allergieën

Omdat oervoeding geen gluten, zuivel, pinda’s, soja en planten van de nachtschadefamilie (tomaten, paprika, aubergine en aardappel) bevat, is het boek ‘Oergondisch genieten‘ een aanrader voor mensen met allergieën of voedselintoleranties. Deze voedingsmiddelen bevatten antinutriënten. Dit zijn stoffen die door de plant gemaakt worden om zichzelf te beschermen tegen schimmels en insecten. Deze antinutriënten prikkelen de darmwand en kunnen schadelijk zijn voor de mens.

Ook als je brood uit je menu hebt geschrapt of wilt schrappen, is het boek een aanrader. Er staan veel lunchrecepten in zonder tarwe en gluten, zoals venkel-avocadosalade met zalm/forel, Chinese koolsalade met makreel, kruidige pompoentortilla, waterkerssoep met pastinaak…

Ik heb ze nog niet uit kunnen proberen maar er staan veel smakelijke recepten bij. Ook als je ‘gewoon’ natuurlijk en culinair wilt genieten verdient het boek een plekje in je keuken. Het boek is helder geschreven, overzichtelijk en informatief. En er staan ook nog eens heerlijke recepten in die niet al te moeilijk zijn om te maken.

Wat at de oermens?

De jager-verzamelaar verbleef in de oertijd op de plaats waar voedsel te vinden was. Hij plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en zocht knollen, bollen, zaden, noten en fruit. Hij at wat de natuur hem bood. Af en toe vond hij een beetje honing. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon men zelf met het verbouwen van voedsel zoals granen en peulvruchten.

Oervoeding anno nu in de praktijk

Oervoeding vandaag de dag bestaat bij voorkeur voor 85% uit groente, fruit, noten en zaden, vis, schaaldieren, vlees, gevogelte, eieren en een klein beetje honing. Er blijven natuurlijk gelegenheden waarbij het niet mogelijk is om (volledig) oervoeding te eten en misschien hecht je wel aan bepaalde etenswaren die niet voorkomen in het oergondische eetpatroon. Dan heb je nog de ruimte om de overige 15% in te vullen zoals je dat zelf wilt (suikers, granen, zuivel, peulvruchten en nachtschadeplanten).

De recepten

De recepten voor de avondmaaltijden zijn ingedeeld naar seizoen en zo veel mogelijk met producten uit eigen omgeving, vanwege het ecologische principe. Het telen van groente en fruit in kassen en het transport van producten uit verre landen kost veel energie. Bij het kiezen van vlees is het belangrijk dat het biologisch is en bij vis dat het duurzaam is.

Wel is nagenoeg ieder gerecht met vis of vlees. Dat is toch belastend voor het milieu en daarnaast is elke dag biologisch vlees of duurzaam gevangen of gekweekte vis eten ook nog eens onbetaalbaar.  Dus zelf zou ik de oergerechten zeker regelmatig afwisselen met vegetarische voeding.

Het boek telt maar liefst 250 recepten voor de verschillende maaltijden van de dag. Deze recepten zijn ingedeeld in ontbijt, lunch, soepen, avondmaaltijden (op seizoen), smaakmakers, hartig lekkers, en zoet lekkers.

Met name de lunches en het zoet lekkers spreken mij erg aan.  Hoewel het voor mij momenteel niet haalbaar is om dagelijks zonder brood te lunchen, wil ik in ieder geval 1 of 2 keer per week een lunch zonder granen gaan bereiden en ook 2 avondmaaltijden zonder pasta, rijst, noedels of aardappelen. Dit moet met de mogelijkheden die dit boek biedt zeker haalbaar zijn.

Verdieping

Achterin het boek vind je een stuk verdieping over de rol van snelle koolhydraten en het belang van vetten en eiwitten. Ook vitaminen en mineralen worden belicht. Die achtergrondinformatie zorgt voor bewustwording, wat het weer een stukje makkelijker maakt om een verandering bij jezelf teweeg te brengen. Door meer lezen en weten kun je extra gemotiveerd raken!

Uitgeverij Oergezond

Het kookboek ‘Oergondisch genieten’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Oergezond, een jonge uitgeverij die zich bezig houdt met het uitgeven van boeken over gezondheid. De uitgeverij richt zich hiervoor specifiek op de rol van oervoeding en beweging. Naast Oergondisch genieten, is er van deze uitgever nu ook het boek ‘Oergezond het jaar rond‘. Dit bevat voor elke week van het jaar een dagmenu op basis van oervoeding met een aantal fitnessoefeningen.

Wie doe jij het kookboek ‘Oergondisch genieten’ cadeau?

Vandaag is de laatste dag van de Miss Natural Kerst Cadeau Week en we mogen maar liefst vijf exemplaren weggeven van dit prachtige kookboek.

Doe mee en vertel wie jij blij wilt maken met dit mooie kerstcadeau! Lees de Kerst Cadeau Week Spelregels om te zien hoe je kans maakt en laat een reactie achter op deze pagina. 

Wie ga jij blij maken met het kookboek ‘Oergondisch genieten’?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Karin
Door

Karin

op 16 Dec 2012

Dit klinkt als een interessant boek; ik zet het op mijn eigen lijstje van te lezen boeken! En wat betreft cadeau geven: dit is bij uitstek een cadeau dat je zou moeten geven aan iemand die van koken en kookboeken houdt; ik zou dit dus aan een goede vriendin van mij geven.

Els
Door

Els

op 16 Dec 2012

Dat zou een goed cadeau zijn voor mijn dochter Karen. Zij houdt van koken en is nu heel erg bezig met gezonde voeding, die ook lekker moet zijn.

Marjon
Door

Marjon

op 16 Dec 2012

Ik zou dit aan vrienden van mij willen geven (Petra en Emiel). We hebben eens per maand een etentje met elkaar en wisselen dan om beurten af om lekker te koken. Dit boek zal ze zeker inspireren en aanspreken!

Susan svkodc
Door

Susan svkodc

op 16 Dec 2012

Weer zo'n leuk cadeau! Complimenten hoor.Ik zou dit boek cadeau geven aan mijn zusje Manja.We houden allebei van lekker kokkerellen, lekker en vooral puur eten. Als ik dit cadeau win voor haar, neem ik aan dat ik ook wel van de creaties mag proeven ;-) (hint hint). Aangezien we allebei vegetarisch eten moeten we de gerechten wel aanpassen, maar dat zal zeker geen probleem zijn!

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 16 Dec 2012

Dit is wel een heel mooi kerstcadeau voor de vriend van mijn dochter. Ze zijn overigens allebei van het pure koken en extra interesse in paleo gewekt door hun bootcamp- trainer. Dit boek lijkt daar helemaal op aan te sluiten.

Bets Pijnappels
Door

Bets Pijnappels

op 16 Dec 2012

Dit zou een mooi kookboek zijn voor mijn zoon. Die pas op zijn eigen woont en koken best leuk vind om te doen. hieruit kan hij op een eerlijke en heerlijke wijze lekker gaan koken

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 16 Dec 2012

Dit boek wil ik heel graag aan mezelf cadeau geven omdat ik vind dat ik het wel verdiend heb :-) Vorig jaar heb ik meegedaan aan de eerste lichting 40 dagen zonder suiker en stap voor stap ben ik op weg naar een natural lifestyle. Ook ben ik hard bezig mijn gezin hierin mee te krijgen maar ik moet zeggen dat dat nog niet meevalt ;-) Ik denk dat dit boek een mooie inspiratiebron is om elke dag nóg meer lekkere gerechten op tafel te zetten en dat ik op die manier mijn hele gezin kan overtuigen dat oervoeding wél lekker kan zijn.

Gerda van Drunen
Door

Gerda van Drunen

op 16 Dec 2012

Ik zou het boek aan mezelf geven omdat ik degene ben die altijd kookt. Probeer het altijd heel gezond en heb er ook een bij met prikkelbare darmen..en als ik zo jouw motivaties lees dan is dit echt een kerstgeschenk. Want gezonder eten is zeker te weten heel belangrijk!

Annelieke
Door

Annelieke

op 17 Dec 2012

Ik zou dit boek graag aan mezelf willen geven. Het boek staat al maanden op mijn verlanglijstje en eigenlijk had het natuurlijk al lang in mijn boekenkast moeten staan. De afgelopen maanden ben ik begonnen met het aanhouden van een veel strengere leefstijl met een knipoog naar Paleo. Ook omdat ik het lastig vind om recepten in deze stijl te vinden. Wel heb ik gemerkt dat ik een enorme vooruitgang in mijn gezondheid heb gehad door mijn leefstijl aan te passen en ik wil heel graag hiermee doorgaan en meer inspiratie voor lekker eten is dan natuurlijk altijd welkom.

Annemiek
Door

Annemiek

op 17 Dec 2012

All I want for Christmas is dit kookboek, die ik zou geven aan mijn zusje, die zo van koken houdt en die wel een cadeau verdient.

Christel
Door

Christel

op 17 Dec 2012

Mijn moeder is niet handig met Internet (en weet dus niet hoe ze zich zelf als Miss Natural moet aanmelden). Ik zou haar graag dit boek cadeau geven. Ze vind zelf dat ze (oer?!)gezond kookt maar ik zou haar graag laten zien dat het anders en écht oergezond kan!

Jouke Krabbenborg
Door

Jouke Krabbenborg

op 17 Dec 2012

Hoi! (hopelijk ben ik nog niet te laat). Ik zou dit boek heel graag aan mijn schoonmoeder willen geven. Ze is een veelgebruiker van suiker, brood, vlees, zuivel etc, maar door gezondheidsproblemen bij haarzelf en haar man moeten ze nu wel gedwongen gezonder leven en zou haar dit boek als steun in de rug willen geven. Vind het op zo´n leeftijd al superknap dat ze openstaat voor (in haar ogen) nieuwe dingen.

nicole
Door

nicole

op 17 Dec 2012

Voor mezelf :-) ik heb zelf last van de darmen en sinds ik veeeeel bewuster leef gaat dat een stuk beter . Ben ook voedingsconsulente en vertel vaak genoeg dat onze lichamen niet gebouwd zijn op al die extra dingen die we tegenwoordig eten. Om nog meer hierover te weten komen zou ik het graag mezelf cadeau willen doen !

Charissa van der Vlies
Door

Charissa van der Vlies

op 17 Dec 2012

Ik zou mezelf hier heel blij mee maken! En door te koken, ook anderen weer ;-)

liza
Door

liza

op 17 Dec 2012

Helemaal top lijkt mij dit boek. Ben al aardig wat gezonde recepten rijker. We moeten terug naar de oertijd kwa voeding, om zo min mogelijk last te krijgen van lichamelijke klachten.

anouk
Door

anouk

op 17 Dec 2012

Ik zou dit boek graag cadeau doen aan mijn moeder, we zijn langzaam op weg naar een natuurlijke lifestyle, maar vooral mijn moeder vindt het bedenken van volledig verse gerechten in haar toch al drukke schema soms lastig en is dan alsnog geneigd om naar zakjes en pakjes uit de supermarkt te grijpen, misschien dat dit boek de stap is naar een volledig pakjes en zakjes vrij patroon.

Marieke
Door

Marieke

op 17 Dec 2012

Ik zou dit boek graag aan mijn gezin kado doen. Ik ben zelf sinds kort bewuster gaan eten en voel me hier heel goed bij. Omdat ik graag de rest van t gezin ( man en twee dochters) ook gezond wil laten genieten kan ik wel wat hulp en inspiratie gebruiken!

marja
Door

marja

op 17 Dec 2012

dit boek zou ik heel graag aan mijn jongste zoon geven (26 jaar). Gelukkig doet hij helemaal mee met gezond eten. Als hij op eerdaags op zichzelf gaat wonen kan ik hem een mooi naslagwerk meegeven.

Anny van Thoor
Door

Anny van Thoor

op 17 Dec 2012

Kookboeken zijn echt mijn ding, omdat ik er al heel veel van de gewone boeken (met suiker en andere fouten dingen) in de kast heb staan, ben ik op zoek naar de oerdis boeken. Back to basic. Heerlijk!! De liefde van de man gaat door de maag, ik heb er thuis twee zitten. Dus dan kan het niet meer stuk!!

Katja
Door

Katja

op 17 Dec 2012

Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek. Heb een lezing meegemaakt over oervoeding en ben er heel nieuwsgierig naar, maar mis nog de goede recepten hoe ik dit als huidige part-time vegetarier en met yoghurt met muesli als ontbijt in de praktijk tot uiting zou kunnen brengen. Ben vooral heel benieuwd wat het met me zou doet omdat ik toch vaak 's avonds moe en opgebrand ben terwijl ik naar mijn idee wel een relatief gezond voedingspatroon hanteer. Dus misschien leef ik wel gezond, maar met toch net de verkeerde produkten.

Rosalie
Door

Rosalie

op 17 Dec 2012

Ik zou het kookboek graag aan mijn vriend willen geven. Zou hij ook een mister-Natural kunnen worden? Sinds een klein jaar heb ik te horen gekregen dat ik een tarwe-allergie heb waardoor ik geen tarwe meer eet. Ik ben er ondertussen al helemaal aan gewend maar mijn vriend nog niet. Recepten die hij voorheen leuk vond om te koken voor mij, zijn nu lastig en/of vergen te nodige aanpassingen met als gevolg minder kookplezier bij hem. Over een kleine 4 weken trekt hij in zijn nieuwe huis met een gloednieuwe keuken. Ik zou het leuk vinden als hij dit kookboek ter inspiratie zou krijgen zodat hij zich binnenkort weer kan gaan uitleven in de keuken :)

Betsy
Door

Betsy

op 17 Dec 2012

Toevallig vandaag dit boek besteld bij de boekwinkel, zou te gek zijn om het dan ook te winnen, kan ik mijn dochter verblijden met een eigen exemplaar.

Anja van den Doel
Door

Anja van den Doel

op 18 Dec 2012

Ik wil het boek graag aan mijn dochter Patricia geven omdat ik heel erg trots op haar ben. Zij woont sind een halfjaar zelfstandig en let heel erg op haar voeding door biologisch te koken en met verse ingredienten. Omdat zij sinds een tijdje weet dat ze last heeft van een tarwe intolerantie heeft ze tarwe vervangen door speltmeel en eet ze bv speltpasta en speltbrood en indien mogelijk ook nog bij de biologische supermarkt vandaan

Sandra
Door

Sandra

op 18 Dec 2012

IK zou dit boek graag aan onze gehandicapten zoon willen schenken. Omdat hij sinds een paar maanden (begeleidt) zelfstandig woont en zo enorm zijn best doet om met het weinige geld wat hij ter beschikking heeft zo gezond mogelijk te eten. En dat valt niet mee wanneer je een anafylaxtisch shock kan krijgen van Kippenei, Pinda's en noten en daarnaast ook nog eens moet opletten of er geen: kiwi, avocado, gember, tomaat, paprika, lupine, cacao, peulvruchten, banaan enzo inzit. Een beetje hulp met een prachtig boek als deze is dus zeer welkom. Fijne feestdagen toegewenst.

Alina S.
Door

Alina S.

op 18 Dec 2012

Aw wat gaaf! Ik zou dit boek heel graag aan mijn moeder willen geven. Zoals ik al een maandje geleden hier ook een keer heb verteld, is dat ik sinds dit jaar heel erg aan het vechten ben met mijn eetstoornis. Ik heb hierdoor 2,5 jaar moeten stoppen met school en was eigenlijk best te ver gevallen. Ik ben er echt zo hard voor aan het vechten, maar toch vind ik het nog best moeilijk om 'spontaan' te eten of iets te eten wat iemand anders voor mij klaarmaakt. Mijn moeder (houdt heel erg van koken!), die al deze tijd bij mij is geweest wil heel graag voor mij koken, alleen vind ik het nog te eng en lukt het niet. Nu ik over dit boek heb gelezen zou ik dit eigenlijk best willen aandurven om haar een recept daaruit voor mij klaar te maken. Vooral nu met kerst en nieuwjaar zou het zo gaaf zijn om eigenlijk ook weer na 3 jaar 'normaal' aan een tafel te zitten met een maaltijd die niet ik heb klaargemaakt. Dus daarom zou ik dit boek heel graag aan mijn lieve moeder willen geven, zij zal er zeker heel blij van worden als het gewoon zal lukken en het hierdoor weer een beetje fijne feestdagen zoals vroeger kunnen worden! Heel veel liefs, Alina

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading