Cadeau 7: Kookboek 'Oergondisch genieten'

Kookboeken zijn voor mij eigenlijk net als schoenen: je kunt er nooit teveel van hebben. Helemaal leuk en interessant is het, als een kookboek ook nog eens vol wetenswaardigheden over voeding staat. Zo’n boek is ‘Oergondisch genieten’.

Dit kookboek bevat naast lekkere recepten ook veel informatie. Het werd geschreven door twee diëtisten en PNI therapeuten. PNI staat voor  Psycho Neuro Immunologie en is een jonge wetenschap, die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem.
De auteurs hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer mensen gaan eten volgens de principes van oervoeding, dit veel positieve effecten heeft op lichaam en geest. Met het boek willen zij de kennis doorgeven en ons leren met pure en onbewerkte voedingsmiddelen smakelijke, oergondische gerechten maken.

Lichaam niet veranderd, voedingspatroon wel

Ons  lichaam schijnt sinds de oertijd maar weinig veranderd te zijn. Uiterlijk gezien misschien wel, maar onze spijsvertering werkt bijvoorbeeld nog op dezelfde manier. Genetisch gezien zijn we dus niet veel veranderd. De voeding die we nu eten lijkt daarentegen helemaal niet meer wat er in die tijd gegeten werd. Bepaalde producten die nu een groot deel van onze voedingsinname bepalen, bestonden toen nog niet eens. Enkele voorbeelden: suiker, koek, snoep, ijs, frisdrank, zuivelproducten, granen en dus ook broodproducten en pasta, planten van de nachtschadefamilie, peulvruchten en kunstmatige toevoegingen. Deze kom je dan ook niet tegen in het oergondische eetpatroon en dus ook niet in de recepten in dit boek.

Geschikt voor mensen met allergieën

Omdat oervoeding geen gluten, zuivel, pinda’s, soja en planten van de nachtschadefamilie (tomaten, paprika, aubergine en aardappel) bevat, is het boek ‘ Oergondisch genieten‘ een aanrader voor mensen met allergieën of voedselintoleranties. Deze voedingsmiddelen bevatten antinutriënten. Dit zijn stoffen die door de plant gemaakt worden om zichzelf te beschermen tegen schimmels en insecten. Deze antinutriënten prikkelen de darmwand en kunnen schadelijk zijn voor de mens.

Ook als je brood uit je menu hebt geschrapt of wilt schrappen, is het boek een aanrader. Er staan veel lunchrecepten in zonder tarwe en gluten, zoals venkel-avocadosalade met zalm/forel, Chinese koolsalade met makreel, kruidige pompoentortilla, waterkerssoep met pastinaak…

Ik heb ze nog niet uit kunnen proberen maar er staan veel smakelijke recepten bij. Ook als je ‘gewoon’ natuurlijk en culinair wilt genieten verdient het boek een plekje in je keuken. Het boek is helder geschreven, overzichtelijk en informatief. En er staan ook nog eens heerlijke recepten in die niet al te moeilijk zijn om te maken.

Wat at de oermens?

De jager-verzamelaar verbleef in de oertijd op de plaats waar voedsel te vinden was. Hij plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en zocht knollen, bollen, zaden, noten en fruit. Hij at wat de natuur hem bood. Af en toe vond hij een beetje honing. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon men zelf met het verbouwen van voedsel zoals granen en peulvruchten.

Oervoeding anno nu in de praktijk

Oervoeding vandaag de dag bestaat bij voorkeur voor 85% uit groente, fruit, noten en zaden, vis, schaaldieren, vlees, gevogelte, eieren en een klein beetje honing. Er blijven natuurlijk gelegenheden waarbij het niet mogelijk is om (volledig) oervoeding te eten en misschien hecht je wel aan bepaalde etenswaren die niet voorkomen in het oergondische eetpatroon. Dan heb je nog de ruimte om de overige 15% in te vullen zoals je dat zelf wilt (suikers, granen, zuivel, peulvruchten en nachtschadeplanten).

De recepten

De recepten voor de avondmaaltijden zijn ingedeeld naar seizoen en zo veel mogelijk met producten uit eigen omgeving, vanwege het ecologische principe. Het telen van groente en fruit in kassen en het transport van producten uit verre landen kost veel energie. Bij het kiezen van vlees is het belangrijk dat het biologisch is en bij vis dat het duurzaam is.

Wel is nagenoeg ieder gerecht met vis of vlees. Dat is toch belastend voor het milieu en daarnaast is elke dag biologisch vlees of duurzaam gevangen of gekweekte vis eten ook nog eens onbetaalbaar.  Dus zelf zou ik de oergerechten zeker regelmatig afwisselen met vegetarische voeding.

Het boek telt maar liefst 250 recepten voor de verschillende maaltijden van de dag. Deze recepten zijn ingedeeld in ontbijt, lunch, soepen, avondmaaltijden (op seizoen), smaakmakers, hartig lekkers, en zoet lekkers.

Met name de lunches en het zoet lekkers spreken mij erg aan.  Hoewel het voor mij momenteel niet haalbaar is om dagelijks zonder brood te lunchen, wil ik in ieder geval 1 of 2 keer per week een lunch zonder granen gaan bereiden en ook 2 avondmaaltijden zonder pasta, rijst, noedels of aardappelen. Dit moet met de mogelijkheden die dit boek biedt zeker haalbaar zijn.

Verdieping

Achterin het boek vind je een stuk verdieping over de rol van snelle koolhydraten en het belang van vetten en eiwitten. Ook vitaminen en mineralen worden belicht. Die achtergrondinformatie zorgt voor bewustwording, wat het weer een stukje makkelijker maakt om een verandering bij jezelf teweeg te brengen. Door meer lezen en weten kun je extra gemotiveerd raken!

Uitgeverij Oergezond

Het kookboek ‘Oergondisch genieten’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Oergezond, een jonge uitgeverij die zich bezig houdt met het uitgeven van boeken over gezondheid. De uitgeverij richt zich hiervoor specifiek op de rol van oervoeding en beweging. Naast Oergondisch genieten, is er van deze uitgever nu ook het boek ‘ Oergezond het jaar rond‘. Dit bevat voor elke week van het jaar een dagmenu op basis van oervoeding met een aantal fitnessoefeningen.

Wie doe jij het kookboek ‘Oergondisch genieten’ cadeau?

Vandaag is de laatste dag van de Miss Natural Kerst Cadeau Week en we mogen maar liefst vijf exemplaren weggeven van dit prachtige kookboek.

Doe mee en vertel wie jij blij wilt maken met dit mooie kerstcadeau! Lees de  Kerst Cadeau Week Spelregels om te zien hoe je kans maakt en laat een reactie achter op deze pagina. 

Wie ga jij blij maken met het kookboek ‘Oergondisch genieten’?