De 10 voordelen van Gifvrij Koken met Keramische Pannen

Met wat voor pannen kook jij? Gebruik je nog pannen met een Teflon anti-aanbaklaag? Uit verschillende testen is gebleken dat bij verhitting van een antiaanbaklaag giftige gassen vrijkomt. Zelf heb ik een keramische pannenset vanwege deze gezondheidsrisico’s. Nu steeds meer mensen dit weten worden keramische pannen steeds populairder en zijn ze ook betaalbaar! Ik heb alle voordelen van koken met keramische pannen voor je op een rijtje gezet.

Waarom geen Teflon pannen?

De anti-aanbak laag van Teflon bevat de stof PFOA. Deze stof is bij oververhitting niet goed voor de gezondheid en is dan ook vanaf 2015 verboden.  De anti-aanbaklagen die PFOA bevatten zullen niet meer gemaakt mogen worden. De PTFE anti-aanbaklaag gaat namelijk flink in kwaliteit achteruit indien de pan temperaturen boven de 260 graden haalt. Het smeltpunt ligt op 327 graden en wanneer je kookt bereikt de pan gauw 300 graden. De Teflon pan wordt eigenlijk dus gauw te heet, waardoor er giftige gassen vrij kunnen komen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Ook laat een anti-aanbak laag gauw los waardoor er kleine zwarte stukjes in je eten terecht komen. 

Nog even in het kort op een rijtje als geheugensteuntje:

  • PTFE : anti-aanbaklaag
  • PFOA: grondstof van PTFE (de anti-aanbaklaag) die giftig kan zijn bij oververhitting
  • Teflon: merknaam voor PTFE


Alternatieven voor Teflon

Voor de Teflon pan zijn enkele alternatieven: de emaille pan (zwaar in gewicht en prijs), de RVS pan (zeer gevoelig voor aanbakken) of de keramische pan. Al deze pannen hebben zo hun voor- en nadelen. Ik ben erg enthousiast over keramische pannen en ik zal je vertellen waarom.

De 10 voordelen van keramische pannen

  1. Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen, tot wel 450 graden. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer dan normale pannen, aangezien ze niet verbranden.
  2. De keramische pannen van Royalty Line Switzerland zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Zowel gas, elektrisch, keramische als inductie. Ze zijn dus ook te gebruiken als inductiepannen.
  3. Doordat de pan geen teflon laag bevatten komen er geen giftige stoffen vrij.
  4. Er is geen olie of boter nodig bij het bakken, aangezien de pan een keramische gladde laag heeft.
  5. De pan is gemakkelijk schoon te maken aangezien niets aanbakt en de gladde laag zo schoon is. Mijn vriend vroeg zelfs toen hij de pannen op fornuis zag staan of ze wel gebruikt waren aangezien ze er zo schoon uitzagen… na het bakken!
  6. Het produceren van deze pan is milieubewuster, aangezien het proces minder schadelijk is voor het milieu.
  7. De bodem van de pan heeft geen HOT-spots, de warmte wordt door de keramische laag goed over de pan verdeeld, zo heb je een optimaal kookresultaat.
  8. Ook zullen deze keramische koekenpannen niet krom trekken, de stevige bodem bestaat vaak uit 6 lagen: 1 laag staal, 3 dagen aluminium en 2 dikke lagen keramiek.
  9. De pannen zijn ovenbestendig, doordat het handvat eenvoudig gedemonteerd kan worden schuif je hem zo in de oven!
  10. De 10-delige keramisch pannenset is verkrijgbaar in geweldig kleuren als roze, lichtbruin of bordeaux, maar ook in crème en zwart.

Zijn er ook nadelen te noemen van de keramische pan? Nou, een paar dan! Een keramische pan behoudt lang zijn warmte, ze blijven vrij lang heet dus (dit kan echter ook een voordeel zijn). Daarnaast zijn ze ook iets zwaarder in gewicht dan normale pannen. Maar dit betekent ook een betere kwaliteit.

Keramische pannenkoekenpan

De keramische pannenkoekenpan is ideaal voor het maken van pannenkoeken, flensjes en crêpes. Maar je kunt hier natuurlijk ook uitstekend een lekker eitje op bakken. De lage rand zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de pannenkoek gemakkelijk kunt draaien, dit is een stuk lastiger met een normale koekenpan. En de keramische laag is helemaal handig, aangezien dit keramische oppervlak zo glad is dat de pannenkoek er zo afglijdt. Ook in deze pannen zal niets aanbranden. Deze pannen zijn tevens handig om wraps mee op te warmen.

Pannenset van Zwitserse kwaliteit

Je kunt nu veilig gifvrij koken met deze betaalbare pannenset van Zwitserse kwaliteit! Ik vond mijn keramische pannenset bij Kitchen & more een online winkel gespecialiseerd in keramische pannen.

De 10-delige pannenset van het merk Royalty Line Switzerland bestaat uit:

  • ø 20 cm Kookpan + deksel
  • ø 24 cm Kookpan + deksel (past ook op koekenpan)
  • ø 28 cm Kookpan = deksel (past ook op hapjespan)
  • ø 28 cm Hapjespan
  • ø 24 cm Koekenpan
  • ø 16 cm Sauspan + deksel
  • 4 handvattenbeschermers (tegen de hitte)

Betaalbaar gifvrij koken!

De pannenset is t.w.v. € 229,95 maar wordt nu verkocht via Kitchen & more als 10-delige set voor € 129,95. Een mooie prijs dacht ik zo! Ze verkopen ook losse keramische hapjes pannen in vele leuke kleuren als blauw, paars en rood. Lekker vrolijk in de keuken! En ben je nog op zoek naar mooi servies op je natuurlijke maaltijd op te serveren? Kijk dan ook eens bij Borden & zo die gespecialiseerd is in servies, glaswerk en meer. 

€7,50 Extra Korting voor Miss Natural leden

Goed nieuws! Bij een bestelling een pannenset ontvang je nu nog eens €7,50 extra korting. Gebruik bij je bestelling kortingscode: MISSNKM16 in de winkel van  www.kitchenandmore.nl en ontvang je €7,50 korting op de pannenset in de kleur van jouw keuze t/m 31 december 2016.

Win een 14-delige Keramische Pannenset t.w.v. €229,95

Elke maand maak je als Miss Natural Lucky Member kans op een mooi cadeau. De afgelopen maanden zijn de volgende prijzen al verloot onder alle Lucky Members; een fiets, een wollen dekbed, een slowjuicer, sorbetijsmaker, een serviesset en waterfilter.

Deze maand maak je als Lucky Member kans op een 14-delige Keramische Pannenset. De verkoopwaarde hiervan is €229,95. Een hele mooi cadeau dacht ik zo! De Keramische Pannenset wordt beschikbaar gesteld door Kitchen & more en eind september zullen we de winnaar bekend maken.

Hoe maak je kans? Alle Lucky Members maken automatisch kans op de Keramische Pannenset!

Veel kookplezier en laat zeker even weten in een reactie met wat voor soort pannen jij kookt!