datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De Levenscode, ontdek het geheim van vitaal oud worden
27 mei 2013 
4 min. leestijd

De Levenscode, ontdek het geheim van vitaal oud worden

Wist je dat 800.000 Nederlanders last hebben van depressie? Dat 1 op de 10 Nederlanders in zijn leven te maken heeft met overspannenheid of burnout? En dat 1,6 miljoen mensen een alcoholprobleem hebben? Een belangrijke oorzaak is dat we in de 21ste eeuw steeds meer worden opgeslokt door eisen uit onze omgeving. Wellicht leef jij zoals de meeste mensen op een manier die niet slecht maar ook niet goed noemen is. Voornamelijk ingevuld door allerlei dagelijkse verplichtingen als werk, huishoudelijke taken, opvoeden, familiebezoek, enzovoorts. De belangrijkste vraag is: krijg je energie van deze dagelijkse routine, of kost het je vooral energie?

Het vitaliteitsmodel

Albert Sonnevelt begon na zijn studie psychologie een fascinerende ontdekkingsreis, op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe vind je balans? Hoe word je oud? En wat is een gezonde levensstijl? De afgelopen 30 jaar interviewde Albert honderden vitale ouderen en vergeleek hij zijn bevindingen met wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp. Hierin ontdekt hij een aantal gemeenschappelijke kenmerken, die hij verwerkte in zijn vitaliteitsmodel.

Stop met eten als je nog honger hebt

In het boek De Levenscode vind je een selectie van de veelal wonderbaarlijke gesprekken die Albert had met de vitale, bejaarde krachtpatsers. Bijvoorbeeld het verhaal van Anna. Zij is 86 jaar en zij denkt dat de reden is dat zij heel oud is geworden is omdat ze altijd veel in beweging is en gelooft zij in soberheid. Zo eet ze nooit teveel en altijd uit haar eigen tuin. Anna: “Ik heb weleens tomaten uit de supermarkt gegeten, maar daar zit niet meer de smaak en levenskracht in die ik gewend ben. Ik stop met eten als ik nog een klein beetje honger heb. Ik houd niet van snoep”. De chocolaatjes in haar kast zijn voor de kleinkinderen als ze langskomen.

Boek over vitaal oud wordenIn De Levenscode komen de volgende onderwerpen aan bod

  • Waar haal jij je je energie vandaan?
  • Neem je gezondheid in eigen handen
  • Zinvol leven
  • Ondersteunende relaties
  • Positief denken
  • Voldoende herstelmomenten
  • Actief bewegen
  • Optimale voeding
  • Vitaliteit, zo houd je het levend

De kracht van postief denken

Een ander mooi verhaal in het boek De Levenscode is dat van Carla (93 jaar), over positief denken. Carla heeft heel veel verschrikkelijke dingen meegemaakt in haar leven en dat begon al toen ze geboren werd, twee maanden te vroeg. Op vierjarige leeftijd, toen ze met hoge koorts en doodziek in bed lag besloot ze om voor het leven te kiezen en positief te denken. Helaas heeft het leven haar veel ellende gebracht. Zo verloor ze op achttienjarige leeftijd haar beide ouders aan een auto-ongeluk, kreeg ze vier keer een miskraam en bleef ze daarna kinderloos. Haar man is 10 jaar geleden gestorven aan kanker en toen zij 5 jaar getrouwd waren was hun huis volledig afgebrand. De meeste mensen zouden niet positief meer in het leven staan als ze dit allemaal hadden meegemaakt. Wat Carla zich altijd voorhield is dat je niet optimistisch doet, maar optimistisch bent. Steeds als haar iets overkwam dacht ze: “Wat is het ergste wat mij kan overkomen?” Vervolgens liet zij haar boosheid, angst en verdriet gaan, zodat deze niet vast kon komen te zitten in haar lichaam. Dit is ook precies wat ik tegen mijzelf (en anderen) zeg als ik iets nieuws ga ondernemen en dat heel spannend vind.

Vitaal oud worden

In dit boek De Levenscode neemt Albert Sonnevelt je mee op ontdekkingsreis en zul je je verwonderen over de inhoud. Je ontdekt de eenvoud waarmee je de kans kunt vergroten op een lang leven vol gezondheid en vitaliteit. Belangrijke levenslessen van 80, 90 en zelfs 100-jarigen komen in het boek aan bod. De Levenscode hoort een 6-weekse online cursus die je stap voor stap laat zien hoe je weer energie kunt krijgen. Voor een stralende gezondheid, zelfs als je alles daarvoor al hebt geprobeerd!

Doorbreek oude patronen

Als je een verandering aan wilt brengen in je levensstijl, is het noodzakelijk dat je eerst in je omgeving kleine wijzigingen maakt. Het doorbreken van oude, ingesleten patronen. In het boek krijg je 42 tips die aangeven hoe je bepaalde patronen op een hele eenvoudige wijze doorbreekt. Sommige tips zijn zelfs heel erg simpel dat je brein misschien zegt: “dat is zo simpel is dat het niet kan werken”. Maar juist de meest simpele tips zorgen voor verandering!

Wat is optimale voeding?

Uiteraard wordt er in het boek De Levenscode ook aandacht besteed aan optimale voeding. Dat voeding niet altijd de sleutel is tot vitaal oud worden laat het interview met Peter van 90 jaar oud zien. Peter is een hele vitale man die zelfs op zijn hoofd stond tijdens het interview met Albert. Hij vertelde hem dat hij vrijwel zijn hele leven driemaal daags drie sneetjes witbrood met jam eet. Als kind had hij al geen behoefte aan groente, fruit of vlees. Hoe kan dit nu? Ook Albert stond voor een raadsel en had er ook geen verklaring voor, maar door het schrijven van dit boek en de vele interviews die hij heeft gedaan met vitale ouderen kwam hij er achter dat er voor vitaliteit meer nodig is dan goede voeding.

Sonnevelt Opleidingen, academie voor gezonde levensstijl

Albert combineerde na zijn studie psychologie zijn kennis met de wijsheid van oosterse en westerse geneeskunde. Zijn praktijk integrale psychotherapie leidde in 1995 tot oprichting van Sonnevelt Opleidingen, academie voor gezonde levensstijl. Inmiddels is Sonnevelt Opleidingen met 19 beroepsopleidingen, zo’n 1.500 cursisten per jaar en meer dan 50 docenten in Nederland marktleider binnen dit vakgebied. Albert publiceert regelmatig magazines als Happinez, Ode en gezondNU.

Wat is volgens jou het geheim van vitaal oud worden?

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 29 Jan 2013

De levenscode van gezond en vitaal ouder worden blijft interessant en een raadsel. Het boek lijkt mij zeer interessant en ook leuk om aan iemand cadeau te doen.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 31 Jan 2013

Gisteren de 86-e verjaardag van mijn vader gevierd! Hij is nog steeds samen met mijn moeder, regelmatig fietstochten aan het maken en heeft sinds kort het "wordfeuden" met zijn (klein)kinderen ontdekt. Heerlijk als je zo oud mag worden.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading