De pastinaak is terug van weggeweest

De pastinaak behoort tot de zogenaamde vergeten groenten. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger heel gewoon waren en makkelijk verkrijgbaar, maar tegenwoordig wat zeldzamer en daarmee meer bijzonder zijn. Gelukkig kunnen we steeds meer vergeten groenten uitproberen. De pastinaak is familie van oude bekende groenten, zoals wortels, venkel en knolselderij, en behoort tot de knolgewassen. De groente wordt ook wel eens pinksternakel of witte wortel genoemd. Tegenwoordig zie je de pastinaak weer steeds vaker bij de groenteman en zelfs de supermarkt liggen.

Oorsprong

Pastinaak is een soort witte wortel met een smaak die tussen die van een wortel en een knolselderij in ligt. De smaak heeft ook iets weg van anijs. Door de wat zoetige smaak vinden ook kinderen dit vaak een lekkere groente om te eten.
De pastinaak wordt al minstens 2000 jaar geteeld, hij komt oorspronkelijk uit de tijd van de Romeinen en Oude Grieken. Toen de Romeinen naar het Noorden gingen, namen ze de pastinaak mee. Zo is hij in onze regionen terecht gekomen. Het was jaren een basisingrediënt voor het bereiden van eten.

Vol met voedingstoffen

Evenals alle groenten is ook de pastinaak een gezonde keuze. De witte wortel zit vol met vitaminen en mineralen. Honderd gram pastinaak bevat:

  • 15 gram koolhydraten
  • 1,3 gram eiwit
  • 0,4 gram vet
  • 18 mg vitamine C
  • 0,08 mg vitamine B1
  • 0,08 mg vitamine B2
  • 0,02 mg caroteen
  • 51 mg calcium
  • 0,6 mg ijzer

Tip: om aan 200 gram pastinaak te komen, moet je 225-250 gram klaarmaken.

Verkrijgbaarheid en bewaren

Pastinaak is tegenwoordig het best verkrijgbaar van september tot en met maart. In deze maanden koop je pastinaak uit Nederland. Koop je ‘m in deze periode, dan help je meteen de producenten in Nederland en je draagt bij aan het verminderen van de schadelijke effecten voor het milieu door het transporteren van de pastinaak vanuit het buitenland naar Nederland.

Je kunt een pastinaak best lang bewaren op een koele plek. Eventueel kun je de pastinaak in de vriezer bewaren, door hem schoon te maken en even kort te blancheren. Daarna kan het goed afgesloten in de vriezer tot wel 6 maanden bewaard worden.

Recept: Pastinaaksoep

Heb je zin gekregen om een pastinaak uit te proberen? Let dan op met het kopen dat de wortel wat stevig en hard is. De wat zachtere varianten kun je gebruiken om een puree of soep te maken. Verder kun je de pastinaak koken, stomen, bakken, pureren.

Er zijn verschillende lekkere recepten met pastinaak te vinden. Maak bijvoorbeeld eens een pastinaaksoep.

Hiervoor heb je nodig:

  • 300 gram pastinaak
  • 500 ml kippenbouillon
  • 125 ml slagroom
  • Peper en zout naar smaak
  • Platte peterselie

Zo maak je de pastinaaksoep klaar:

  1. Maak de pastinaken schoon en snijd er kleine blokjes van.
  2. Kook de stukjes gaar in de kippenbouillon.
  3. Pureer de soep, voeg de slagroom toe en roer erdoor.
  4. Naar smaak zout en peper toevoegen.
  5. Garneer de soep met wat verse platte peterselie.

Ovenschotel met pastinaak

Of wat denk je van een ovenschotel? Heerlijk om zo’n gerecht te maken na een boswandeling in een mooi herfstbos. Dit is een gerecht uit het boek Jamie’s Kookrevolutie en is voor 4-6 personen. Zoals met alle recepten die ik uit kookboeken maak, heb ik ook dit recept een beetje aangepast.

Je hebt nodig:

  • 1,2 kilo aardappelen
  • 6 pastinaken
  • 6 wortelen
  • 1 bol knoflook
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de ovenschotel:

  1. Warm de oven voor op 200 graden.
  2. Breek de bol knoflook in losse tenen, laat ze heel en plet ze een beetje met de palm van je hand.
  3. Haal de naaldjes rozemarijn van de houtachtige steeltjes.
  4. Maak de aardappels en wortels schoon en kook in een pan met gezouten water.
  5. Na 5 minuten mogen de pastinaken erbij, laat deze 4 minuten meekoken.
  6. Haal de groenten uit het water en laat goed uitlekken.
  7. De aardappels mogen apart, deze moeten even goed afgegoten worden.
  8. Doe de groenten in een grote braadslee, waar een flinke scheut olijfolie in is gedaan.
  9. Doe de knoflook en rozemarijnnaaldjes erbij.
  10. Naar smaak peper en zout erbij en goed door elkaar mengen.
  11. Zet de schotel voor een uur in de oven, of tot ze goudbruin zijn.

Je kunt dit gerecht eten als bijgerecht bij een lekker stukje vlees of vis.

Ken jij nog lekkere recepten met pastinaak?