De vele voordelen van tarwegras + smoothie met tarwegras

Tarwegras is gezond en draagt bij aan het optimaal functioneren van ons lichaam. En niet geheel onbelangrijk in deze tijd van het jaar: tarwegras is een belangrijke bron van ‘zonne-energie’. Wie tarwegras onderdeel maakt van haar dagelijkse dieet, bijvoorbeeld door middel van tarwegrassap of -poeder, zal ervaren dat je meer energie hebt, je afweersysteem beter gaat functioneren en daardoor je lichaam een stuk beter gaat functioneren.Bij langdurig gebruik werkt het ook nog eens cholesterolverlagend. Lees mee en ontdek deze en de vele andere voordelen die tarwegras je kan bieden!

Over tarwegras

De naam tarwegras wordt gebruikt voor gekiemde tarwekorrels. Dit gras beschikt in de groeifase over een unieke samenstelling met daarin alles wat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven functioneren. Na een relatief korte teeltperiode kan het tarwegras geoogst en geperst worden. Het diepgroene sap staat bol van de vitaminen, mineralen en enzymen, zoals: vitamine A, vitamine B-B12, vitamine C, ijzer, kalium, calcium, magnesium, fosfor, natrium, vitamine K & E. Daarnaast bevat tarwegras ook nog eens kobalt en zink. De voordelen van het zeer geconcentreerde sap worden al zichtbaar bij het drinken van 30 ml per dag.

Fotosynthese

Het sap bestaat ook voor zo’n 70% uit chlorofyl (beter bekend als bladgroen, het stofje dat verantwoordelijk is voor fotosynthese), wat schadelijke stoffen bindt en afvoert. In de veertiger jaren werd bladgroen vooral als antibacteriële stof gebruikt in medicijnen om zo infecties aan de huid en de keel te behandelen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het sap van groene planten, zoals dat van tarwegrassap, kunnen bijdragen aan het genezen van zweren wanneer het sap direct op de zweer gedaan wordt. Het zuivert het bloed, ontgift de spieren, weefsels en organen met name de lever. Het stimuleert de vermenigvuldiging van de cellen van de slijmvliezen en is dus goed voor allerlei maag-darmklachten.

De voordelen van tarwegras

De vele voordelen van tarwegras op een rijtje:

  • Het is een energiebooster
  • Bevalt 90% van alle vitaminen en mineralen die een mens nodig heeft
  • Staat gelijk aan 800-900 gram fruit/groente
  • Makkelijk te drinken
  • Versterkt het immuunsysteem en goed voor je algemene gezondheid
  • Biologisch gekweekt tarwegras bevat vrijwel alle van de ruim 100 elementen, in de vorm van de ons bekende vitaminen en mineralen, die door het menselijk lichaam met weinig energie verteerd worden.
  • Werkt cholesterolverlagend
  • Tarwesap is een levende bron en voorziet ons lichaam van levende ‘zonne-energie’!

Tarwegrassap

Tarwegrassap is puur sap dat onttrokken wordt uit jong tarwegras. Ons verteringsstelsel is er niet op gemaakt om gras te kunnen verteren, maar het sap uit het gras juist wel.
Ter vergelijking± een dagelijkse dosis van een half glas tarwegrassap staat gelijk aan meer dan een kilo vers fruit en groente.

Zuur-alkaline balans

In veel van het hedendaagse voedsel blijven vaak restanten van zuren in het lichaam achter. Tarwegras is een van de meest baserijke superfoods die er zijn. Tarwesap is alkaliserend en gaat daarmee het zuur tegen. Lichaamscellen functioneren beter op deze manier.

Verser dan vers

Het is algemeen bekend dat fruit en groente hun waarde verliezen naarmate de tijd verstrijkt na het oogsten. De hoeveelheid vitamine C daalt in de eerste 24 uur na het oogsten ongeveer met 50%. Tarwegras groeit door tot aan het moment dat het geperst wordt. Verser is niet mogelijk!

Je kunt er op kauwen als kauwgum en je kunt er met behulp van een een (electrische) keukenmachine sap van persen. Tarwegrassap kan alleen gemaakt worden door een koude pers/slowjuicer. Sapcentrifuges kunnen namelijk geen sap winnen zonder het gras te vermalen. De grasresten die dan in het sap terecht komen zijn niet te verteren. Een sapcentrifuge werkt op hoge toeren en dus ontstaat er een hoge temperatuur waardoor er mineralen en vitamines verloren gaan.

Smoothie met tarwegraspoeder

Ga je de tarwegras verwerken in een smoothie dan kan dat alleen met het verse sap (wat natuurlijk puur ook heel lekker is) of heel gemakkelijk met tarwegraspoeder. Dit kun je bij de natuurwinkel of gezondheidswinkel kopen. Tarwegras heeft van zichzelf een licht zoete smaak en een prachtige smaragd groene kleur.

Recept voor een smoothie met tarwegras

  • 1 banaan
  • 1 advocado
  • 1 mango
  • 750 ml water
  • 1 eetlepel tarwegraspoeder

Blender alles door elkaar tot een heerlijke gezonde smoothie en genieten maar!

Ben jij al bekend met de vele voordelen van tarwegras?

Boeken Tip: Tarwegras, het beste medicijn van de natuur

 

 

Doe ook mee met de 21 dagen Groene Smoothie Challange!