De zoete bataat

Zoet, lekker en geen aardappel: de bataat. Onlangs kocht ik in de supermarkt een paar zoete bataten ( je ziet deze exoot steeds vaker). Bij de kassa vroeg de caissière wat je daar nu mee kan doen en of het lekker is. Zij had ze nog nooit gegeten.

Ik heb zelf ook pas een jaar of twee geleden voor het eerst bataten geproefd. En dat beviel goed! Daarom wil ik deze zoete knol graag eens in het (winter)-zonnetje zetten. Met twee verrassend lekkere recepten!

Voedzaam met een lekkere bite

De zoete bataat is een zetmeelhoudende knol.  De Knol is rijk aan vitamine C, A en vezels. Hij behoort tot de windefamilie en daarmee tot een heel andere familie dan de aardappel, die bij de nachtschadeplanten hoort. Nachtschadeplanten zijn soms giftig en gevoelig voor schimmels. Een aardappel is ook giftig als je hem rauw eet, door hem te koken wordt hij eetbaar. Een zoete bataat daarentegen kun je ook rauw eten. Nachtschadeplanten  kwamen in de oervoeding nauwelijks voor. Bataat past daar wel goed in. Het geeft ook wat meer ‘bite’ en koolhydraten aan de relatief koolhydraatarme oervoeding.

De bataat kan wat in kleur verschillen. De schil is wel roodachtig, de knol kan rood of gelig zijn. Hoe roder, hoe meer bètacaroteen (pro-vitamine A) hij bevat en ik vind hem ook nog wat zoeter smaken.

Veelzijdig

Je kunt er alle kanten mee op: koken, bakken, wokken, frituren… De meest eenvoudige manier van bereiden is om er puree van te maken. Dit doe je op dezelfde manier als aardappelpuree: schillen, koken, fijnstampen en met beetje bouillon en (rijst)melk of water smeuïg maken. Je kunt bataten ook prima combineren met aardappels of in allerlei stamppotten en stoofschotels verwerken.

Recept met bataten

Voor wie ook eens bataten wil proeven, heb ik een lekker recept voor een eenpansgerecht.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 uien
  • pond spruitjes, schoonmaken en grote exemplaren halveren
  • 1 kleine pompoen, wassen, uithollen en vruchtvlees in stukjes snijden. De schil is eetbaar (ruwe stukjes wegschillen)
  • 2 á 3 zoete bataten, schillen en in blokjes snijden
  • teentje knoflook, in stukjes hakken
  • Beetje bouillonpoeder, Kurkuma, peper en zout naar smaak
  • pond rundergehakt, runderreepjes of kipdijfilet
  • circa 4 eetlepels Olijf- of kokosolie
  • Grote braadpan
Zo maak je het klaar:

Bak in de olie het gehakt rul of het vlees gaar. Kruid het met zout, peper en kurkuma. Leg het vlees op een bordje. In het achtergebleven bakvet ga je de uien met knoflook  fruiten.  Daarna de pompoenstukjes, spruitjes en bataat toevoegen en zo’n 5 minutem roerbakken. Voeg ongeveer 300 ml. water toe met een beetje bouillon en stoof de groeten op laag vuur in 15 minuten gaar. Doe het vlees er weer bij en verwarm het geheel. Breng op smaak met eventueel wat extra kruiden naar keuze en zout. (Ik voeg indien nodig wat Herbamare kruidenzout toe).

Je hoeft deze stoofgroenteschotel niet af te gieten, ik vind het wel lekker als er wat kookvocht bij zit en serveer het dan in een diep bord. Dit menu past in de filosofie van de oervoeding, maar je kunt er ook een stukje volkorenbrood bij eten.

Bataat in de oven

Je kunt de bataat ook in de oven grillen: met ui, wat tijm en knoflook. Hoe doe je dat? Heel simpel: de stukjes bataat met ui, tijm en knoflook op een –met bakpapier belegde- bakplaat leggen. Met olijfolie besprenkelen en circa 40 min in de voorverwarmde oven op 180 graden leggen. Prik er even in om te controleren of de bataat gaar is en breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Ik ben fan! Heb jij de bataat al uitgeprobeerd?