Drie heerlijke recepten voor de herfst
Denk aan de stoofpotjes , stamppotten en wat dacht je van de heerlijke geur van vers appelgebak? Ik ging voor jullie de keuken in om te proeven van de herfst, en om een paar heerlijke gerechten met jullie te kunnen delen.
Pompoen ovenschotel
Mijn allereerste keer dat ik met pompoen werkte. Ik wilde het al lang proberen en nu was de uitgelezen mogelijkheid, want pompoen hoort natuurlijk thuis in veel recepten voor de herfst!
Dit heb je nodig:
- 400 gram aardappelen
- 1 kleine pompoen (ongeveer 400 gram vruchtvlees)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels kerrie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 ½ dl melk (rijst/amandel/haver)
- Geraspte kaas
- 4 eetlepels volle yoghurt
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar.
- Snijd de pompoen in stukken en verwijder het zaad en zachte deel.
- Schil de stukken pompoen en snijd ze in stukjes.
- Schil de ui en knoflook en snijd klein.
- Fruit vervolgens de ui in de olie met de kerriepoeder en bak de knoflook en pompoen even mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en een beetje water, en stoof het geheel gaar in ongeveer 10 minuutjes.
- Intussen maak je van de gare aardappelen met de hete melk, peper en zout een puree.
- Meng de geraspte kaas door de yoghurt.
- Schep het pompoenmengsel in een ovenvaste schaal en dek dit af met de aardappel puree en doe het kaas/yoghurt mengsel erover.
- Tot slot doe je de schaal ongeveer 20 minuutjes in de oven.
- Serveer met een frisse salade.
Herfststamppotje met appel en wortel
Mijn zoontje is gek op alle soorten stamppot en elke keer hetzelfde wordt ook saai, dus al ‘googlend’ vond ik een herfststamppot en hij smaakt heerlijk!
- 750 g winterwortels
- ca. 800 gram aardappels
- 2 appels
- 2 uien
- Verse peterselie (ca. 30 g)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel kerriepoeder
Zo maak je het klaar:
- Schil de wortelen en snijd ze in stukjes, en doe deze met de aardappels en een laagje water in een diepe pan.
- Breng dit aan de kook en laat het erna op matig vuur met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Giet het daarna af.
- Schil ondertussen de appels en snijd ze in stukjes.
- Snipper de uien en snijd de peterselie fijn.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de ui en appel zo’n 5-8 minuten, tot de appel zacht is.
- Voeg de kerrie toe en bak dit circa 30 seconden mee.
- Voeg het appelmengsel en de peterselie toe aan het afgegoten aardappel-wortelmengsel en stamp het fijn.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
Appel Crumble
En tot slot mijn favoriet: appel crumble. Mijn vriendin maakt die vaak spontaan als ze weet dat ik een bezoekje kom brengen en voor mij hoort het echt bij guur weer. Heerlijk, vooral als het nog warm is, met (home made) vanille saus. Je kunt deze crumble ook met rabarber maken of andere vruchten, net wat je zelf lekker vindt.
- 300 gram bloem (bijvoorbeeld spelt)
- 150 gram koude roomboter (en extra om in te vetten)
- 150 gram palmsuiker
- een beetje zout
Dit heb je nodig voor de vulling:
- 4-5 appels, bijvoorbeeld goudrenetten
- Kaneel of koekkruiden
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de bloem met de palmsuiker en het zout.
- Snijd de boter in kleine blokjes en schep deze door de bloem. Wrijf dit tussen je handen tot een kruimelig deeg.
- Schil de appels en maak er stukjes van.
- Meng dit met de palmsuiker en de kruiden en doe in een ingevette ovenschaal. Strooi de kruimels erover en garneer met de geschaafde amandelen. Bak de crumble in ongeveer 30 minuten af.
Het lekkerste is natuurlijk nog een beetje warm eten met wat vanille saus en een heerlijke Soy Latte Macchiato!
Wat is jouw favoriete herfstrecept?