Drink jij water uit plastic flessen?

Water drinken is goed om afvalstoffen in je lichaam af te voeren. Omdat ons lichaam behoorlijk wat mineralen nodig heeft is het niet eens zo eenvoudig om voldoende daarvan weer binnen te krijgen. Drink bij een normale lichamelijke inspanning, zo’n 1,5 à 2 liter water per dag, dan zit je prima.

Drink het wel in grote porties en niet in kleine beetjes de gehele dag door. Anders werkt de signalering in de hersenen niet en krijgen je nieren een signaal om juist vocht vast te houden. Ik drink normaal leidingwater. Als je de smaak van water niet lekker vindt bij jou uit kraan dan kun je deze altijd nog thuis filteren.

Drink geen water uit flessen!

Drink vooral geen water uit flessen, zeker niet uit plastic flessen. Is ons leidingwater dan slecht? Nee, juist niet. Het behoort tot het zuiverste van de wereld. Het is zelfs schoner dan de meeste watersoorten uit flessen. Ook al staat er een mooi berg tafereeltje op verpakking en suggereert dit dat het water afkomstig is uit de Alpen, dan kan het nog steeds ‘ordinair’ kraanwater bevatten. Ergens in de jaren 90 is het hip geworden in New York om Evian te drinken, zogenaamd echt Frans water!

Het gevaar van Bisphenol A

Niet alleen is water uit een fles 1.000 x duurder dan kraanwater, een grote aanslag op het milieu en een grote marketingleugen, water uit plastic flessen verandert van samenstelling! Het meeste water dat verkocht wordt zit in flessen, vaak gemaakt van plastic. Die doorgaans plastic flessen zijn zeer breekbaar. Om dat tegen te gaan wordt het plastic voorzien van allerlei weekmakers (ftalaten genoemd), die het plastic veerkracht en elasticiteit geven. Klein nadeel; die hoog toxische stoffen lekken in het drinkwater. Dat is geloof ik het water dat we kochten omdat het zo zuiver was toch? Nou, dat was het ook, voordat het in de fles ging.

Kijk uit met het verwarmen van babyvoeding

Deze stoffen, de zogenaamde ftalaten en bisphenolen, zijn erg ongewenst in ons bloed. Dit omdat zij zeer veel gelijkenissen vertonen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen en derhalve de receptoren gaan bezetten. Nog erger wordt het als we de waterflessen (of, nog veel erger, een plastic babyfles met voeding) gaan verwarmen. Dan komt er een veelvoud vrij van deze toxische weekmakers. Uit metingen blijkt dat 95% van de mensen een ongewenst niveau aan deze stoffen in het lichaam heeft. Bij baby’s is het nog veel schadelijker. Een kunststof fles (of eender wat van kunststof met voeding erin) opwarmen in bijvoorbeeld de magnetron maakt heel veel van die stoffen vrij die migreren in onze voeding. Koffie of thee drinken uit een kunststof beker levert hetzelfde probleem op. Hoeveel mensen drinken op kantoor niet warme dranken als koffie, thee en om vier uur soep uit een plastic bekertje?!

Dik worden van water kan dus toch!

Als deze oestrogeengelijkende stoffen in ons lichaam zitten, herkent onze lever dit als een overschot, Hij zal vervolgens trachten om hier vanaf te komen en maakt derhalve een enzym aan; het aromatase-enzym. Dit enzym probeert van dit “namaakoestrogeen” vervolgens oestradiol te maken. Dit verhoogde aromataseniveau zal ook ons testosteron afbreken en omzetten naar meer vrouwelijk hormoon. Hierdoor verliezen we ons libido (man en vrouw), maar ook spiermassa. En als bonus gaan we steeds meer vetten opslaan; we worden dus gewoon dik. Het risico op de ontwikkeling van diverse kankersoorten ligt uiteraard direct op de loer. Met andere woorden; filter eventueel je water thuis en drink bij voorkeur zo weinig mogelijk drank uit plastic flessen en zeker geen warme dranken!

Er drijven eilanden van plastic in de oceaan

Iedere plastic fles belandt na gebruik in ons milieu. Als we in de winkel al zo’n 1.000 x meer betalen dan de prijs van leidingwater. Jaarlijks wordt er aan flessenwater zo’n 20-miljard euro omgezet. Er is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om al die flessen te produceren. Dat wordt dan weer gemaakt van ruwe olie, maar na gebruik blijft het gewoon in ons milieu ronddrijven of liggen, zelfs langer dan wij leven. Als we de oceanen bekijken dat zien we op bepaalde locaties, waar golfstromen elkaar tegenkomen, oneindige gebieden waar je zo ongeveer over het plastic kunt lopen. Er worden aalscholvers en andere zeedieren gevonden, overleden aan tientallen stukken plastic in hun lichaam. In hun duikvluchten zien ze kleurrijke flesdoppen aan voor een lekker hapje. Snel inslikken en doorvliegen. Maar helaas komt het er nooit meer uit. Schildpadden eten stukken plastic omdat ze onderwater lijken op kwallen. Of we zien zeehonden met van die plastic ringen om hun nek. We vergiftigen ons zelf en onze belangrijkste bronnen van voeding.

Wat kun jij doen?

De oplossing; gewoon niet meer kopen, nooit meer! En iedereen duidelijk maken dat gebruik van plastics bij ons voedsel ronduit slecht is en kost wat kost vermeden dient te worden. En met ons allen begrijpen dat zuiver drinkwater gewoon uit onze kranen komt. De liefhebber mag het nafilteren. Maar gebruik van flessenwater, zeker van plastic flessen, is een grote en onverantwoorde aanslag op ons milieu, op onze olievoorraad en zeker op onze eigen gezondheid! Gebruik als alternatief bijvoorbeeld een RVS fles zoals de ONEforONE Waterfles. Hiermee help je met je aankoop direct iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater! Ook goed is de hippe waterfles van TapnGo of mijn favoriet de mooie RVS fles van Papaya Art.

The Story of Bottled Water

Bekijk hieronder een geweldig leuk gemaakt filmpje genaamd The Story of Bottled Water. In het filmpje (Engelstalig) wordt op een eenvoudige manier duidelijk gemaakt hoe het eigenlijk komt dat zoveel mensen water uit flesjes drinken en op welke manier er met het afval wordt omgegaan. Schokkend!


Wat is nu waar?
Smaakt flessenwater beter dan kraanwater? Plastic flessen worden gerecycled dus is het toch een natuurvriendelijk product? Download hier het factsheet met alle mythes over water uit flessen versus water uit de kraan.

Drink jij flessen- of kraanwater?