E-nummers, kies voor veilig!

E-nummers…we komen ze dagelijks tegen want in heel veel voedingsmiddelen die dagelijks in ons lichaam verdwijnen, zitten E-nummers.

De EU heeft de door hen goedgekeurde hulpstoffen voorzien van een nummer, ze moeten aan strenge eisen voldoen en worden uitgebreid getest door de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Echter, tegenwoordig wordt van een aantal E-nummers gezegd dat ze helemaal niet veilig zijn en dat sommigen zelfs ronduit gevaarlijk voor je kunnen zijn.

Welke categorieën E-nummers zijn er?

Nou, dat zijn er een heleboel. Zoveel eigenlijk dat je al bijna geen zin meer hebt om je er in te gaan verdiepen. Toch is dit wel verstandig!

Kleurstoffen

E100 – E199:  Worden gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren of om de kleur te versterken. Er zijn zowel kunstmatige als natuurlijke kleurstoffen.

Conserveermiddelen

E200 – E299: Deze worden toegevoegd om de groei van schimmels, gisten en bacteriën tegen te gaan, ze te doden of ervoor te zorgen dat ze niet of nauwelijks groeien.

Antioxidanten

E300 – E321:  Zij beschermen een product tegen bederf door zuurstof. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van vet tegen rans worden of fruit wat op deze manier niet verkleurt. De meest toegepaste antioxidant is vitamine C (E300).

Voedingszuren

E260 – E297 en E322 – E385:  Producten krijgen een frisse smaak of blijven langer goed. De zuurgraad van een voedingsmiddel wordt verlaagd. Meestal zijn het van nature voorkomende stoffen.

Zoetstoffen

E420 – E421 en E950 – E968:  Zorgen voor een zoete smaak, bevatten geen calorieën en zitten vaak in light producten en kauwgom.

Stabilisatoren, geleermiddelen, verdikkingsmiddelen en emulgatoren

E400 – E495:

Stabilisatoren: Worden meestal aan ontbindende stoffen toegevoegd omdat het een chemische reactie opheft of vertraagt. Daarnaast kunnen ze bijv. toegevoegd worden aan producten die slecht mengen.

Geleermiddelen: Deze toevoeging wordt gebruikt om de textuur van een voedingsmiddel te verbeteren. Denk aan de geleiachtige structuur van een pudding of een dressing.

Verdikkingsmiddelen: Het product wordt steviger gemaakt door het water te binden.

Emulgatoren: Kunnen helpen om twee producten die normaal moeilijk te mengen zijn tot 1 product te maken. Denk bijv. aan olie en water welke normaal niet samen te mengen zijn.

Rijsmiddelen, zuurteregelaars en antiklontermiddelen

E500 – E586:

Rijsmiddelen: Hierdoor gaat het beslag of deeg rijzen. Thuis gebruik je hiervoor bijv. bakpoeder.

Zuurteregelaars: Zorgen voor het binnen de grenzen houden van de zuurtegraad van een product en voorkomen dat een product te zuur wordt.

Antiklontermiddelen: Zij voorkomen dat er klontjes ontstaan als er vloeistoffen aan voedingsmiddelen in poedervorm worden toegevoegd.

Smaakversterkers

E620 – E640 + E650: Zorgen voor het versterken van de natuurlijke smaak van een product.

Glansmiddelen

E901 – E914: Spreekt eigenlijk voor zich. Geeft bijv. snoep een mooie glans.

Meelverbeteraars

E920 – E927: Helpen om het deeg makkelijk te verwerken, zorgen voor betere bakeigenschappen en maken het meel witter.

Verpakkingsgassen

E938 – E949:  Wordt o.a. voor voorverpakte groente gebruikt om te voorkomen dat dit in contact komt met zuurstof. Je leest dan op de verpakking: “verpakt onder beschermende atmosfeer”.

Overige hulpstoffen

E999 – E1521:  Denk bijv. aan enzymen en gemodificeerd zetmeel. Dit laatste wordt bijv. gebruikt in soepen of sauzen als bind- of verdikkingsmiddel.

Welke E-nummers zijn mogelijk niet veilig?

Je ziet het: de lijst is lang. Het gaat te ver om alle E-nummers hier stuk voor stuk te noemen. Ik wil je wel graag wijzen op een aantal specifieke E-nummers waarover tegenwoordig discussie bestaat of ze wel veilig te noemen te zijn.

E173 t/m E180

E200 t/m E252, E264, E284, E285; een bekend additief is bijv. E210 (benzoeenzuur). Het is een chemisch conserveermiddel dat veel giftiger is dan natuurlijke extracten in sommige planten. Bij een te grote inname kan je o.a. last krijgen van darmstoornissen en slapeloosheid.

E310 t/m E312 + E320 + E321 + E380 + E385

E421; dit is mannitol, een veelvoorkomende zoetstof. Kan bijv. een laxerende werking hebben als je er veel van binnenkrijgt. In Engeland wordt het afgerden aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

E425 t/m E436, E441, E443, E450 t/m E452, E460 t/m 469, E471 t/m 474, E477 + E479 en E491 t/m E496

E507 t/m E510, E512 t/m E515, E517 t/m E523, E525, E541 t/m E545, E552 t/m 556

E620 t/m 625 met speciale aandacht voor E621. Dit is mononatriumglutamaat, ook wel bekend als MSG of ve-tsin. Let op: dit zit in héél veel voedingsmiddelen, kijk maar eens met name op de pakjes en zakjes in je keukenkastjes. Het heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren en zorgt ervoor dat je die zak chips in 1x helemaal wil opeten. Probeer E621 echt te vermijden en eet daarom zo puur en gezond mogelijk.

E627 t/m E640

E900, E905, E906, E912, E914, E927

E950 t/m E952 met speciale aandacht voor E951, beter bekend als aspartaam. De bekende zoetstof aspartaam staat volop in de belangstelling. Tegenstanders beweren dat aspartaam heel erg giftig is. Op het internet zijn diverse websites te vinden die alle gevaren en bijwerkingen van aspartaam beschrijven. Ik raad je aan het gebruik van producten met aspartaam zoveel mogelijk te vermijden.

E954, E955, E961, E962, E967

De laatstgenoemde is de bekende zoetstof xylitol.

E1105, E1201, E1202 en E1520

Handig boekje en App met alle E-nummers

Als bron voor bovenstaande informatie heb ik de app Wat zit er in uw eten? gebruikt. Wil je hier nog veel meer over lezen en kritisch je keuze bepalen qua het kopen van producten met E-nummers, dan kan ik het gelijknamige boekje van Corinne Gouget aanraden (voor Nederland bewerkt door Will Jansen). De app is voor een klein bedrag te downloaden via de iTunes store.

Tenslotte nog een voorbeeld van een product wat letterlijk vol zit met E-nummers. Foodwatch besteedde hier in januari 2011 al aandacht aan. Het gaat om een bruine sandwich Bacon Ei van een bekende fabrikant van o.a. salades. Destijds werd over 19 E-nummers gesproken. En dit is de ingrediëntenlijst zoals ik die vandaag van de website van de fabrikant haalde…..

47% Brood: (tarwebloem, water, tarwemoutvlokken, lijnzaad, tarwegluten, zout, gerstemoutmeel, gist, tarwezetmeel, dextrose, sojameel, emulgatoren: E471/E482, tarwemoutmeel, stabilisator: E412, plantaardige olie), 19% Eiersalade: (61% ei, plantaardige olie, water, aardappel, suiker, aroma’s, conserveermiddelen: E200/E210, gemodificeerd zetmeel, kruiden en specerijen, magere melkbestanddelen, mosterd, eidooier, verdikkingsmiddelen: E412/E415, voedingszuren: E260/E270/E330, azijn, citroenolie, kleurstof: E160a, zout, soja, gluten, selderij), 11% Bacon: (95% varkensvlees, zout, antioxidanten: E301/E331, zuurteregelaar: E326, kruiden, conserveermiddelen: E250/E262), 9% Sandwichsaus: (plantaardige olie, water, eidooier, suiker, aroma’s, conserveermiddelen: E200/E210, mosterd, natuurazijn, verdikkingsmiddelen: E412/E415, voedingszuur: E330, zout, koemelkeiwit, lactose, sojaolie, selderij), 9% Ei: (kippenei, water, zout, voedingszuur: E330, conserveermiddel: E211, stabilisator: E451), 5% Light spread: (water, plantaardige oliën en vetten, emulgatoren: E471/E476, natuurlijk aroma, voedingszuur: E330, antioxidant: E385, kleurstof: E160a, vitamine: A/D3/E).

Ik tel nu meer dan 19 E-nummers! Ik heb in elk geval geen trek meer. En jij?

Let jij bij het kopen van voedingsmiddelen op de aanwezigheid van E-nummers?