datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Extra probiotica: ja of nee?
02 februari 2013 
2 min. leestijd

Extra probiotica: ja of nee?

Regelmatig lees je over gevaarlijke bacteriën zoals salmonella in kip en listeria in Franse kaas. Als er teveel van deze bacteriën in je darmen komen, krijg je diarree, buikpijn of moet je overgeven. Gelukkig vinden we in onze voeding ook genoeg bacteriën die wél goed voor je zijn.

Denk bijvoorbeeld aan melkzuurbacteriën die bijvoorbeeld in ons kommetje yoghurt te vinden zijn maar ook in een bord zuurkool. Zodra deze bacteriën in de darmen belanden, hebben we nergens last van. Er zijn zelfs extra goede bacteriën die zorgen voor een betere darmflora en deze bacteriën worden probiotica genoemd.

Wat zijn probiotica nu precies?

Probiotica zijn levende goede bacteriën die een positieve invloed op je gezondheid hebben. Probiotica overleven de reis door je maag en dunne darm en kunnen ook tegen maagzuur en galsappen. Zo verbeteren zij onze darmflora (verzamelnaam voor miljoenen goede én slechte bacteriën die in onze darmen leven). Onze darmen bevatten wel 500 soorten bacteriën.

Goede bacteriën, slechte bacteriën

Voor een optimale spijsvertering én voor een goede gezondheid is de balans tussen de hoeveelheid goede en slechte bacteriën in de darmflora ontzettend belangrijk. Er zijn levensmiddelenfabrikanten die hun eigen probiotica hebben geselecteerd. Iedereen kent de flesjes Yakult (vol suiker) maar ook aan “droge voedingsmiddelen” zijn soms probiotica toegevoegd. Volgens de Consumentenbond zitten er meer levende goede bacteriën in probiotische zuivel dan in droge voedingsmiddelen.

Ook gezond voor mij?

In principe zijn probiotica altijd zinvol. Ze kunnen extra nuttig zijn als het evenwicht in de darmflora verstoord is door bijvoorbeeld vermoeidheid, weinig bewegen, ouder worden, ziekte en/of medicijngebruik. Denk bijvoorbeeld in het laatste geval aan de bijwerkingen van een antibioticakuur (diarree). Antibiotica pakt ook de goede bacteriën, dus een probiotica kuur is nadien altijd aan te bevelen.

Door probiotica te gebruiken worden goede actieve bacteriën aan je darmflora toegevoegd. Zij gaan in je darmen de concurrentie aan met de slechte bacteriën en zorgen voor het verteren van je voedsel. Zo krijg je een evenwichtige darmflora én meer weerstand. Onderzoekers denken dat ook het immuunsysteem in je lichaam versterkt kan worden door probiotica gebruik. Het immuunsysteem produceert cellen die ziekteverwekkers en andere lichaamsvreemde stoffen herkennen, opsporen en afbreken. Probiotca zorgen ervoor dat deze cellen extra hun best doen of remmen ze (indien nodig) een beetje af. Hoe probiotica dit precies voor elkaar krijgt, is nog onbekend!

Probiotica uit voeding of supplement

Ben je lactose-intolerant of heb je een koemelkeiwitallergie dan is het een kwestie van uitproberen of je producten met probiotica kunt verdragen. Het hangt bijvoorbeeld af van de ernst van je klachten. De één heeft al na een halve portie last terwijl de ander zonder problemen twee porties kan eten. Maar het is het beste om dit sowieso even met je huisarts en/of diëtist te bespreken. Een goed alternatief is om probiotica te gebruiken dat verkrijgbaar is als supplement.

Recept met probiotica

Wil je je dag tenslotte beginnen met een turbo-ontbijt vol met goede bacteriën, maak dan deze smoothie:

Meng 1 banaan, een handvol aardbeien of ander fruit naar keuze
125 gram bio-yoghurt en 100 ml halfvolle melk (of sojamelk of rijstemelk)
in de blender en drink het meteen op!

Genieten!

Heb jij extra probiotica in je dieet opgenomen?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Ellen
Door

Ellen

op 11 Sep 2011

Maar hoe zit het met prebiotica, is het niet zo dat de probiotica leeft van prebiotica (vezels). Het één kan dus niet zonder het ander. Juist de prebiotica wordt veel vergeten bij mensen en wordt er yakult gedronken (probiotica) zonder dat er aan de vezels wordt gedacht.

Christel
Door

Christel

op 11 Sep 2011

Klopt! Dank je voor de aanvulling. Ik heb getwijfeld of ik prebiotica mee moest nemen in mijn artikel maar was bang dat het een te lang (en misschien moeilijk) verhaal zou worden.

Mayke
Door

Mayke

op 05 Feb 2013

JA ik eet probiotica, soms van voedingssupplementen, meestal uit voeding van gefermenteerde groente, het zou wel wat meer mogen, soms vergeet ik het nl ;)

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 06 Feb 2013

Mijn kinderen krijgen bij verminderde weerstand actimel , de duitse kinderarts heeft dat eens als tip gegeven en het werkt! Als de combinatie goed is tussen vezel inname en probiotica is de weerstand meestal ook op peil. Ik geef ze als extra ondersteuning geregeld een poeder met daarin beide soorten. En zelf gebruik ik het ook. Ik gebruik de colon clean zelfs om bijvoorbeeld een omelet te binden !

Emy
Door

Emy

op 01 Oct 2013

Ik ben een veganist en merk dat ik geen enkele (apothekers) probiotica kan verdragen. Ik heb dan ook een koemelkallergie. Zelfs in supplement vorm word ik misselijk en moet ik overgeven. Geen aanrader dus om te eten met een allergie, zelfs na overleg met de huisarts!

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 05 Jul 2015

t Wordt echt tijd dat MDL artsen hun patiënten probiotica gaan voorschrijven ! Vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen weet al tientallen jaren dat crohn /colitis/ proctitis enz enz de kop ingedrukt kan worden door een goed darmflora op te bouwen. Dus ;probiotica op recept, en vele vele IBD lijders zouden dan aan hun 2e leven kunnen beginnen. Voor de meeste mensen zijn probiotica gewoon niet te betalen. t Zijn absurde bedragen ! Ik bedoel dus de supplementen met vele bacterie stammen, niet die drankjes in de supermarkt waar één goede bacterie inzit. Alle crohnmedicijnen, de operaties, de talloze consulten,enz enz enz , dat kost allemaal toch véél meer dan 'n recept probiotica ?? Ligt dit aan Schippers ? Ligt t aan de zorgverzekeraars ? t Is toch 'n bizarre klucht .

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading