Extra probiotica: ja of nee?

Regelmatig lees je over gevaarlijke bacteriën zoals salmonella in kip en listeria in Franse kaas. Als er teveel van deze bacteriën in je darmen komen, krijg je diarree, buikpijn of moet je overgeven. Gelukkig vinden we in onze voeding ook genoeg bacteriën die wél goed voor je zijn.

Denk bijvoorbeeld aan melkzuurbacteriën die bijvoorbeeld in ons kommetje yoghurt te vinden zijn maar ook in een bord zuurkool. Zodra deze bacteriën in de darmen belanden, hebben we nergens last van. Er zijn zelfs extra goede bacteriën die zorgen voor een betere darmflora en deze bacteriën worden probiotica genoemd.

Wat zijn probiotica nu precies?

Probiotica zijn levende goede bacteriën die een positieve invloed op je gezondheid hebben. Probiotica overleven de reis door je maag en dunne darm en kunnen ook tegen maagzuur en galsappen. Zo verbeteren zij onze darmflora (verzamelnaam voor miljoenen goede én slechte bacteriën die in onze darmen leven). Onze darmen bevatten wel 500 soorten bacteriën.

Goede bacteriën, slechte bacteriën

Voor een optimale spijsvertering én voor een goede gezondheid is de balans tussen de hoeveelheid goede en slechte bacteriën in de darmflora ontzettend belangrijk. Er zijn levensmiddelenfabrikanten die hun eigen probiotica hebben geselecteerd. Iedereen kent de flesjes Yakult (vol suiker) maar ook aan “droge voedingsmiddelen” zijn soms probiotica toegevoegd. Volgens de Consumentenbond zitten er meer levende goede bacteriën in probiotische zuivel dan in droge voedingsmiddelen.

Ook gezond voor mij?

In principe zijn probiotica altijd zinvol. Ze kunnen extra nuttig zijn als het evenwicht in de darmflora verstoord is door bijvoorbeeld vermoeidheid, weinig bewegen, ouder worden, ziekte en/of medicijngebruik. Denk bijvoorbeeld in het laatste geval aan de bijwerkingen van een antibioticakuur (diarree). Antibiotica pakt ook de goede bacteriën, dus een probiotica kuur is nadien altijd aan te bevelen.

Door probiotica te gebruiken worden goede actieve bacteriën aan je darmflora toegevoegd. Zij gaan in je darmen de concurrentie aan met de slechte bacteriën en zorgen voor het verteren van je voedsel. Zo krijg je een evenwichtige darmflora én meer weerstand. Onderzoekers denken dat ook het immuunsysteem in je lichaam versterkt kan worden door probiotica gebruik. Het immuunsysteem produceert cellen die ziekteverwekkers en andere lichaamsvreemde stoffen herkennen, opsporen en afbreken. Probiotca zorgen ervoor dat deze cellen extra hun best doen of remmen ze (indien nodig) een beetje af. Hoe probiotica dit precies voor elkaar krijgt, is nog onbekend!

Probiotica uit voeding of supplement

Ben je lactose-intolerant of heb je een koemelkeiwitallergie dan is het een kwestie van uitproberen of je producten met probiotica kunt verdragen. Het hangt bijvoorbeeld af van de ernst van je klachten. De één heeft al na een halve portie last terwijl de ander zonder problemen twee porties kan eten. Maar het is het beste om dit sowieso even met je huisarts en/of diëtist te bespreken. Een goed alternatief is om probiotica te gebruiken dat verkrijgbaar is als supplement.

Recept met probiotica

Wil je je dag tenslotte beginnen met een turbo-ontbijt vol met goede bacteriën, maak dan deze smoothie:

Meng 1 banaan, een handvol aardbeien of ander fruit naar keuze
125 gram bio-yoghurt en 100 ml halfvolle melk (of sojamelk of rijstemelk)
in de blender en drink het meteen op!

Genieten!

Heb jij extra probiotica in je dieet opgenomen?