datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Food Hospital: voeding als medicijn!
30 juni 2013 
2 min. leestijd

Food Hospital: voeding als medicijn!

Onlangs te zien op Net5: Food Hospital. Een Britse TV-serie die diverse aandoeningen behandeld met aangepaste voeding in plaats van medicatie. Ik was wel overtuigd van de invloed van voeding, maar deze serie en ook de snelle resultaten hebben me verbaasd. Het is niet altijd makkelijk om de exact goede adviezen te geven, omdat mensen ook zo verschillend zijn. De voorbeelden uit de serie zijn echter allemaal zeer geslaagd en het is geweldig om te zien dat op deze manier, zonder vervelende bijwerkingen, zulke goede resultaten te behalen zijn!

Iedereen is anders

Voeding als medicijn is geen instant oplossing. Het kost misschien iets meer moeite en tijd dan het innemen van een pil, maar het is de investering zeker waard! En ook zonder specifieke problemen kan een goede voeding eventuele toekomstige problemen voorkomen. Zoals ik al zei is het wel zo dat ieder mens anders is en dus ook anders reageert op voeding. Om voor jouw specifieke situatie de juiste adviezen te krijgen is het raadzaam een deskundige te raadplegen, zoals een orthomoleculair diëtiste.

Rode draad in voedingsadviezen

Toch zie ik ook wel een rode draad in de adviezen/voedingstherapie. En zeker preventief, om ziektes te voorkomen, kun je hier je voordeel mee doen! In de artikelen op deze site kun je ook deze adviezen -soms uitgebreider- terugvinden.

De rode draad:

 • Eet vooral veel groente en fruit.
 • Zorg voor inname van omega 3 vetten (vette vis, visoliecapsules).
 • Neem niet teveel, en zeker geen fast-food (frituur), snoep, gebak e.d.
 • Eet verdeeld over de dag en niet teveel tegelijk.
 • Wees voorzichtig met alcohol.
 • Kies koolhydraten met een laag glycaemische index (langzame suikers).
 • Wees voorzichtig met E-nummers/additieven, deze kunnen allergische reacties geven.
 • Voorkom overgewicht, dit kan diverse ziektes veroorzaken en ook hormonale disbalans en leververvetting geven.

Voeding als medicijn

Specifieke adviezen die worden gegeven in Food Hospital zijn:

 • Darmen zijn erg belangrijk. Bij verstoorde darmflora en prikkelbare darmen kan probiotica helpen.
 • Melk kan ook niet altijd goed verdragen worden. Weglaten ervan is soms genezend.
 • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn: kruiden als Kurkuma (geelwortel), rozemarijn, basilicum, komijn, Omega 3 (vette vis, avocado, noten). Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend.
 • Voedingssupplementen kúnnen bijdragen, maar in de serie Food Hospital wordt geadviseerd om hierover advies te vragen bij een arts. Teveel kan namelijk ook averechts werken.
 • Voedingssupplementen worden vaak niet door de mensen genomen die ze nodig hebben. Mensen die ongezond eten nemen ze niet en gezonde eters juist wel…

Te weinig kijkers

Nu blijkt dat de serie is gestopt vanwege te lage kijkcijfers… Erg jammer! Ik vond het erg interessant en ik dacht dat het onderwerp ‘voeding als medicijn’ juist steeds meer begon te leven. Wellicht te weinig reclame gemaakt?

Hoewel nog niet alles qua invloed van voeding hard te maken is, zijn dergelijke initiatieven nodig om wél het bewijs te leveren van de niet geringe effecten van voeding. Daarom is het jammer dat Food Hospital nu niet meer op televisie te zien is. Wel kun je nog steeds de afleveringen bekijken op de website van Net5.

Gebruik jij voeding als medicijn?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
miran
Door

miran

op 30 Jun 2013

inderdaad te weinig reclame .. ik wist niet dat deze serie op tv was, anders had ik zeker gekeken

Martine
Door

Martine

op 30 Jun 2013

Ik heb de eerste aflevering wel gezien en was enorm enthousiast. 2 weken later zat ik er weer klaar voor en toen bleek dat het niet meer werd uitgezonden maar dat er in de plaats nog een aflevering kwam van "Heavy" over mensen in amerika met een enorm!! overgewicht. Zo jammer, komt eindelijk iets interessants op de TV wordt het direct weer weggehaald omdat het niet de juiste kijkcijders krijgt......Balen!!

Christel
Door

Christel

op 01 Jul 2013

Via YouTube kan je ook nog afleveringen terugkijken, alleen geen ondertiteling..!! Ik vind het ook jammer dat Net5 zo snel de handdoek in de ring heeft gegooid. Zouden ze met echte prutsprogramma's moeten doen!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 01 Jul 2013

Heel jammer dat dit programma nu al weer van de zender is :(

jennifer
Door

jennifer

op 02 Jul 2013

goed programma!!!!

Katinka
Door

Katinka

op 08 Jul 2013

Erg jammer dat het niet meer op tv is inderdaad! Zelf kijk ik niet zoveel tv, over het algemeen door de kwaliteit programma's en dat je overspoeld wordt door reclames.. maar dit is wel een programma, waar ik graag voor zou zijn gaan zitten. Wist niet eens van het bestaan af!Ik eet over het algemeen gezond, af en toe zondig ik een beetje. Koken vind ik leuk om te doen en vind het ook altijd interessant om informatie over voedingsmiddelen te lezen, en er ook daadwerkelijk wat mee te doen! Van kant-en-klaar maaltijden wordt ik over het algemeen erg misselijk en krijg daarbij ook vaak buikkrampen, dat eet ik dat dus ook liever niet."Echt" eten waardeer ik enorm, het smaakt ontzettend lekker en ik voel ook dat het wat voor me doet. Wel erg jammer dat gezond eten vaak veel duurder is dan geproduceerde voedingsmiddelen. Maar goed, wat ik extra uitgeef aan verse groente, fruit en ongeraffineerde producten, bespaar ik aan medicatie kosten (ook dat is vaak rommel). Dus uiteindelijk is het me helemaal waard.Ik ga zeker Food Hospital op de site bekijken, ben erg benieuwd.

connie
Door

connie

op 29 Jul 2013

achteraf toch spijt van de aankoop van cursus zonder suiker 40 dagen maar dat liggt niet aan julli maar ben zeer onhandig met de pchad toch liever gewoon een boek van gehad makkelijkermet terug kijken

Stef
Door

Stef

op 01 Aug 2013

Inderdaad jammer.Ook op de Belgische commerciele zender werd topchef Piet Huysentruyt 's dagelijks receptenprogramma opgedoekt.Dit nadat de man een trombose had, duidelijk anders ging eten, 17 kg afviel en zijn gezonde. lekkere en werkende recepten (probeer maar eens cake te bakken zonder suiker...) voor diabeten begon te delen.Jammere reacties van kijkers als: "moet hij weer in de kijker willen lopen met zijn ziekte, ik en vele andere mensen zijn ook ziek..." maken dat een gezond programma met gezonde voeding voor gezonde mensen niet commercieel genoeg is voor TV. De logica: "minder medicijnen door meer eerlijk voedsel" wordt zo weinig mogelijk gepromoot.Gelukkig is er het Internet, en sites zoals deze: doe zo verder!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 07 Aug 2013

Dank je Stef! Wij gaan gewoon lekker verder met inspireren :)

Hans
Door

Hans

op 03 Jul 2014

Dat het programma niet verder werd werd uitgezonden lag niet aan de te lage kijkcijfers. Dat is een kul-smoes. De werkelijke reden is dat er oplossingen werden gegeven zonder medicijnen. En als je dan weet van de macht van de medicijnindustrie . . . . Alleen al de reclameinkomsten, waarmee ze kunnen dreigen die terug te trekken. En dan te weten dat die ook het voedingsbureau sponsoren (evenalsook Uni*ever)Hans

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 08 Jul 2014

Ik vrees dat je gelijk hebt Hans :(

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading