Geroosterde-tomatensoep met farfalle

In de zomerperiode heb ik altijd een hele voorraad tomaten in huis. Vaak te veel om ze allemaal goed te houden. Omdat het natuurlijk zonde is om eten weg te gooien, maak ik er geregeld verse tomatensoep van. Klinkt niet al te origineel, maar het lekkere van dit recept is, naast dat het makkelijk te maken is, is dat het roosteren van de groenten de soep een volle smaak geeft. Bij kinderen valt deze soep ook gegarandeerd in de smaak!

Ingrediënten tomatensoep voor 4 personen

  • 8 trostomaten, gehalveerd
  • 1 rode paprika, in de lengte in vieren gesneden
  • 1 rode ui, in vieren gesneden
  • 2 tenen knoflook, ongepeld
  • 2 el olijfolie
  • 1,2 liter water
  • 2 bouillonblokjes (bijv. van Older of Zonnatura)*
  • 90 gram kleine pasta (bijv. farfalle speltpasta van Spirelli)
  • scheutje balsamico
  • mespunt rietsuiker of wat agavesiroop
  • zout, peper, gedroogde kruiden (oregano, peterselie en basilicum)
  • evt. pikante paprikapoeder
  • scheutje room (bijv. Speltroom,amandel- of haverroom)** naar smaak toe te voegen

*In het merendeel van de bouillonblokjes, ook zelfs in de biologische, zit gistextract (eigenlijk gewoon E621). Bij het merk Older of Zonnatura is dit niet het geval

** je kunt ook sojaroom toevoegen maar dat laat ik links liggen aangezien het niet om gefermenteerde soja gaat.

Bereidingswijze tomatensoep

  1. Verwarm de oven op 190 graden. Leg tomaten, paprika, ui en knoflook in een braadslee of ovenvaste schaal. Besprenkel met olijfolie. Rooster de groenten 30 – 40 minuten tot ze zacht zijn en een beetje verschroeid (keer eventueel de groenten halverwege nog een keer om)
  2. Doe de groenten in een pan met 1,2 liter kokend water. Pureer met de staafmixer. Als je een keukenmachine hebt, kun je de groenten ook eerst daarin fijn maken en dan toevoegen aan het water.
  3. Voeg kruiden, zout en peper, pikante paprikapoeder, balsamico en scheutje agavesiroop (of mespunt rietsuiker) toe en breng aan de kook
  4. Doe de pasta erbij en kook totdat deze gaar is
  5. Voeg eventueel room toe (het kan zijn dat er ook nog wat extra water bij moet als je soep te dik vindt)
  6. Serveer de soep in grote kommen en garneer met basilicumblaadjes
  7. Door de pasta is de soep genoeg voor een hoofdmaaltijd. Eventueel kun je er (zelfgebakken) brood + smeersels (bijvoorbeeld zelfgemaakte pesto of humus) bij serveren.

Eet smakelijk en laat gerust een reactie achter als je de soep zelf gemaakt hebt!