Gezonde herfstmaaltijd: Linzensalade met pompoen

Pompoen is een typische herfst/wintergroente. Nu de dagen weer korter worden, krijgen we massaal zin in lekkere gestoofde en gegrilde groenten, stoofpotten en wat nog meer. Je kunt van alles maken met pompoen: zoete taarten, hartige taarten, stoofpotten… Of je gaat voor deze  groene linzensalade met pompoen en geitenkaas. Een heerlijke lauwwarme salade die je als lunch- of hoofdgerecht kunt eten.

Ingrediënten linzensalade met pompoen

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 225 gram groene linzen
  • 0,75 – 1 liter zelfgemaakte groentebouillon (zonder zout!)
  • 1 laurierblad
  • 1 oranje pompoen
  • 150 gram geitenkaas (gebruik zachte geitenkaas, maar niet te zacht)

Zo maak je de salade

Fruit een ui in een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten de knoflook toe. Voeg als de uien glazig zijn, de linzen toe en bak deze 

heel even mee. Doe er geen zout bij, want hiermee kook je de linzen kapot. Voeg dan zoveel bouillon toe dat de linzen onder water staan en kook dit geheel zo’n 30-45 minuten (totdat de linzen beetgaar zijn). Was de pompoen en snijd deze in kleine stukjes (je kunt de schil laten zitten). Vet een bakplaat in met olijfolie (of leg er bakpapier op) en leg daar de kleine stukjes pompoen op. Zet dit in de oven op 200 graden. Sprenkel er olijfolie overheen en zet de bakplaat in de oven. Schep de blokjes pompoen af en toe om om alle kanten egaal bruin te laten worden. Als de blokjes zacht en lichtbruin gekleurd zijn, haal je de pompoen uit de oven en laat dit afkoelen. Ondertussen zijn de linzen gaar (proef even of dit ook daadwerkelijk zo is) en kun je het teveel aan vocht afgieten. Doe de linzen in een schaal en laat ze afkoelen. Als de pompoen en linzen voldoende zijn afgekoeld, meng je dit door elkaar met een zout, peper en olijfolie. Daarna strooi je er stukjes geitenkaas overheen. Eet smakelijk!

Wat doe jij het liefst in je maaltijdsalade?

Download GRATIS het e-book ‘Ultiem Pompoen’. In dit receptenboek vind je 20 smakelijke pompoenrecepten, alles over de verschillende soorten pompoenen, bereidingswijze en hoe je zelf pompoen kunt kweken.