Page content

Gezonde Kindertraktaties

Mag ik je iets vragen…

Wil je jouw kind gezond opvoeden, het liefst zonder suiker?
Ben je op zoek naar gezonde kindertraktaties?

En wil je weten wat je kunt uitdelen tijdens een kinderfeestje of op school?

Hoi, ik ben Hanneke, 31 jaar en moeder van 2 kinderen. Het is altijd weer een groot feest als een van mijn kinderen jarig is. Net als de meeste kinderen kijken zij er al weken, of zelfs maanden naar uit. Het feit dat ze een jaar ouder worden, cadeautjes krijgen en een feestje mogen geven maakt het allemaal extra spannend. En dan hoort er natuurlijk ook nog een traktatie bij, om uit te delen in de klas.

Bij mijn kinderen op school wordt er in het begin van het jaar altijd plichtmatig gevraagd door de leerkrachten of de traktaties enigszins verantwoord gehouden kunnen worden. Toch houdt bijna niemand zich daar aan. Ook de leerkrachten niet. Ook zij trakteren gerust snoep(zakjes) op speciale dagen. “Ach,” is hun verweer, “je bent maar één keer per jaar jarig.” Dat is natuurlijk waar, maar in een klas zitten gemiddeld 28 kinderen, plus 2 leerkrachten/stagiaires. En dat betekent toch
gemiddeld 30 keer per jaar een traktatie. Zo bekeken, mag het dus best wat gezonder!

Cupcakes, snoepzakken en lollytaarten

De meest uitgedeelde traktatie is een cakeje met glazuur of marsepein, maar ook snoep in alle varianten zie ik voorbij komen. Van een bescheiden snoepje tot een hele zak. Er wordt heel wat afgeknutseld om een zo mooi mogelijke traktatie af te leveren. En toegegeven, ik ben vaak jaloers op de hoeveelheid creativiteit die ik hierbij tegenkom. Maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop natuurlijk, denk maar eens aan die waanzinnige lolly- of spektaarten. Eén bonk suiker en e-nummers, maar who cares? De kinderen vinden het geweldig!

Ik word er niet gelukkig van. Ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk suikervrij op te voeden, maar dat is best lastig als ze soms 3x per week zo’n suikerrijke traktatie binnen krijgen. De drang naar zoet is dan gelijk weer terug.

Mijn zoektocht naar gezonde kindertraktaties

En dan komt natuurlijk de vraag: wat kan je kind dan trakteren wat wel verantwoord is en ook nog eens lekker smaakt en er mooi uit ziet?

Met die vraag ben ik op onderzoek gegaan. Ik surfte uren op het internet, liep winkels af, vroeg andere ouders ernaar, experimenteerde met allerlei baksels, proefde zelf, organiseerde proeverijen voor kinderen, vroeg hun eerlijke mening en fotografeerde alles zo leuk mogelijk. Dit alles resulteerde in een e-book met 50 traktaties voor op de peuterspeelzaal, op school, tijdens een kinderfeestje of gewoon voor tussendoor, goedgekeurd door mijn kinderen en hun vriendjes.

Traktaties op school; Ach, het is toch feest!

Een kinderverjaardag is altijd een groot feest, waar de jarige vaak al weken halsreikend naar uit heeft gekeken. En bij een feest hoort lekker eten. Het is gebruikelijk dat een kind in de klas trakteert. Ondanks dat veel scholen verzoeken om iets gezonds te trakteren gebeurt dat vaak toch niet. Er wordt wat af geknutseld, geplakt, gebakken en gedecoreerd om goed voor de dag te komen. De meest getrakteerde dingen zijn cakejes met glazuur of marsepein, snoep en chips. In alle vormen en variaties. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet gezond. Het zit vol suiker en e-nummers.

Een veel gehoorde reactie van ouders en leerkrachten is: ‘ach, een kind is maar 1 keer per jaar jarig’. En dat klopt, maar een kind zit wel met gemiddeld 30 kinderen in de klas en krijgt dus 30 x per jaar een traktatie. Als ouders van kinderen die je suikervrij op wil voeden wordt het je zo wel heel lastig gemaakt.

Nieuw! 50 Recepten met Suikervrije KinderTraktaties

Toen Miss Natural mij vroeg om recepten te maken met kindertraktaties, hoefde ik er niet lang over na te denken. Al een tijdje houd ik mij bezig met gezonde, verantwoorde voeding en dan vooral voor mijn kinderen die ik graag wil laten opgroeien met zo min mogelijk suiker en e-nummers, maar wel wil laten genieten van lekkere dingen, zonder ze het gevoel te geven dat ze niets mogen hebben. Ik zoek dan ook altijd mogelijkheden om het gezonde leven zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

In dit boek vind je 50 recepten, ideeën en tips om te trakteren op school en om te eten en drinken tijdens het kinderfeestje, of gewoon voor tussendoor. Van heel snel en gemakkelijk te bereiden, tot iets meer werk, maar allemaal even feestelijk en lekker. Uitvoerig getest en goed bevonden door mijn kinderen en hun vriendjes.

Zo wordt gezond eten wel heel erg leuk! Hier alvast een aantal lekkere en gezonde kindertraktaties die je kunt vinden in het receptenboek.

Recept voor Chocolade-Kokos CakePops

Recept voor Appel-Kaneel Cake in Bloempotje

Recept voor Gezonde Fruitijsjes

Recept voor Suikervrije CakePops

100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker én e-nummers

Dat ziet er goed uit toch?! In dit receptenboek vind je 50 gezonde recepten, ideeën en tips om te trakteren op school en om te eten en drinken tijdens het kinderfeestje, of gewoon voor tussendoor. Van heel snel en gemakkelijk te bereiden, tot iets meer werk, maar allemaal even feestelijk en lekker. Alle recepten zijn 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker en e-nummers.


Verantwoord trakteren en snoepen kan dus ook gezond, aantrekkelijke én vooral lekker zijn.

Veel bak, kook een smulplezier… maak er een feestje van!

Met natuurlijk een groet,
Miss Natural Lifestyle