datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Gezonder, jonger en zonder stress dankzij Ashwagandha
11 november 2021 
2 min. leestijd

Gezonder, jonger en zonder stress dankzij Ashwagandha

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de alternatieve geneeswijze vanwege de gezondheidsvoordelen. En word al duizenden jaren gebruikt om stressklachten te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren. Dit Indiaas kruid is zo krachtig en veelzijdig, dat ik mij daar eens in ben gaan verdiepen. Ik ben op zoek gegaan naar de eigenschappen en wat het met ons lichaam doet. En ik was blij verrast!

Wat is nu eigenlijk Ashwagandha?

De struik komt voor in India, maar ook in Noord-Amerika. De wortels worden al duizenden jaren gebruikt door Ayurvedische genezers. De wortels bieden veel geneeskrachtige flavonoïden. Vele studies hebben aangetoond dat het kruid ontstekingen vermindert, maar ook stress regulerend is.

Het kruid wordt ook wel ‘Indiase gising’ wordt genoemd. Het wordt in India als medicijn gebruikt, maar is in de westerse culturen is het niet of nauwelijks bekend. Jarenlang is Ashwagandha voorgeschreven in de Ayurvedische geneeskunde voor de behandeling van hersenaandoeningen, zoals geheugenverlies.

Een beter geheugen en minder stress

De universiteit in Leipzig heeft bij een onderzoek met Ashwagandha naar de effecten op de hersenen gekeken. Het onderzoek toont aan dat het kruid de acetylcholine receptor activiteit stimuleert. Heel ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de activiteit van de neurotransmitters en van het cognitieve vermogen en geheugen verbeterd.

In Amerika, aan de Universiteit van Texas Health Science Center, is er een onderzoek geweest naar de effecten van Ashwagandha bij depressie en angst. Hier werd ontdekt dat de groei van axonen en dendrieten worden verhoogd. Dit houdt in dat het stress en angst vermindert. Ook werd hier aangetoond dat het een krachtige antioxidant is. Stress veroorzaakt dat vrije radicalen vrijkomen in het lichaam. Hieraan is de vroegtijdige veroudering gekoppeld. Dus dit kruid werkt als een zeer krachtige anti-aging.

Andere positieve effecten van Ashwagandha

Meerdere studies hebben nog meer voordelen van Ashwagandha aangetoond. Waaronder:

 1. Ondersteunt onze hersenfuncties
 2. Zorgt voor gezonde hersencellen
 3. Kan beschadigde cellen repareren
 4. Verbetert ons geheugen
 5. Energie verhogend
 6. Vermindert darmklachten
 7. Werkt libido verhogend
 8. Een goede anti depressiva
 9. Vermindert stress
 10. Vermindert bloedarmoede
 11. Verlaagd de bloeddruk
 12. Cholesterol verlagend
 13. Vermindert de klachten bij fybromyalgie
 14. Ondersteunt de lever
 15. Verbetert het immuunsysteem
 16. Vermindert ontstekingen
 17. Vermindert de pijn bij artrose
 18. Houdt de pezen en spieren soepel
 19. Stimuleert de schildklier
 20. Verbetert de nachtrust
 21. Vertraagt de veroudering van het lichaam.
 22. Verbetert psoriasis en andere huidaandoeningen
 23. Bevordert spieropbouw
 24. Vermindert hypo of hyper bij diabetes
 25. Versnelt het genezingsproces
 26. Geeft kracht en energie bij ziekte
 27. Vermindert oververmoeidheid
 28. Verbetert de nachtrust
 29. Verbetert de uithoudingsvermogen
 30. Preventie en ondersteunend in de behandeling bij tumoren
 31. Positief effect op de celmembraan en de vernieuwing van de cellen in het lichaam
 32. Verbetert de hormoonfunctie
 33. Verbetert de vruchtbaarheid
 34. Werkt als antioxidant

Onlangs zijn ook positieve effecten bij de ziektes Aids en kanker aan de lijst toegevoegd, maar klinisch bewijs ontbreekt hier nog.

Actieve stoffen in Ashwagandha

Bij verschillende testen zijn er meer dan 35 chemische actieve stoffen geïdentificeerd in het kruid. Ik zal de belangrijkste opnoemen:

 1. steroidallactones
  1. withanolides
  2. withaferins)
 2. alkaloïdenSaponinen
  1. somniferine
  2. scopoletin
  3. withanine
  4. anaferine)
 3. Glycosiden
 4. Choline
 5. Vetzuren
 6. Aminozuren
 7. bèta-sitosterol
 8. Flavonoïden
 9. Tannine
 10. Etherische olie genaamd ipuranol
 11. Kristallijne alcohol withaniol
 12. Verschillende acylsterylglucosides (sitoindosides)

Recepten met Ashwagandha

Ashawagandha is gunstig voor onze algemene gezondheid. De bladeren en vruchten hebben waardevolle therapeutische eigenschappen. De wortels worden gebruikt in kruidengeneesmiddelen.

Ashwagandha kan in poedervorm gekocht worden, en kan in tal van recepten gemengd worden. Combineer eens Ashwaganda en Aloë Vera met vers fruit en groente in een smoothie. Een gezondere smoothie is er niet voor te stellen. Maar ook zijn er capsules verkrijgbaar en die kan je 3 maal daags met water innemen. Vergeet niet dat de Ayurvedische en homeopathische medicatie/kruiden langdurig ingenomen moet worden om zoveel mogelijk profijt van de werking te krijgen.

Gezond, jong en zonder stress

Wie wil er nou niet gezond blijven, er jonger uitzien een beter geheugen hebben, maar ook geen stress? Het eerste wat ik morgen ga doen is een grote pot Ashwagandha poeder en pillen kopen en het dagelijks gebruiken, de rest van mijn leven.

Ken jij het kruid Ashwagandha al?


Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Petra
Door

Petra

op 16 Mar 2015

Ashwagandha is een adaptogeen, daarom zul je het beste resultaat boeken als je het drie aaneengesloten weken inneemt en dan een week stopt. Je lichaam kan anders tolerant worden voor de werkzame stof.

Paul,Roeland
Door

Paul,Roeland

op 20 May 2017

Is dat uit onderzoek gebleken 3 weken gebruiken en 1 week niet?

Angelique
Door

Angelique

op 17 Apr 2015

Ik heb geen duidelijkheid omtrent gebruik ashwagandha icm schildklieraandoening. Ik lees bovenstaand artikel en daarin staat dat het een positieve werking heeft. Maar kom ook op internet een artikelen tegen dat het niet goed is icm met schildklierproblemen.

Hellen
Door

Hellen

op 28 May 2015

Bij mij zijn er veel bijwerkingen bij het gebruik van ashwaganda ik heb dit voorgeschreven gekregen van mijn natuurarts maar ik werd er doodziek van, voor mij geen ashwaganda meer. Ik heb overigens wel een trage schildklier dus misschien dat het hier mee te maken heeft?

anita
Door

anita

op 09 Feb 2017

Dag Hellen, mag ik vragen wat de bijwerkingen waren?

Elfje HKV De Winter
Door

Elfje HKV De Winter

op 02 May 2015

Waar kan ik het kopen en kostprijs? Hartelijk dank voor uw respons! Elfje

PJ
Door

PJ

op 01 Oct 2015

via webvitaal.nl

Margaritha
Door

Margaritha

op 08 Aug 2015

Ik heb Ashwagandha 450mg gekocht. Ik weet echter niet goed wanneer deze het best ingenomen kunnen worden. Ik neem er nu een voor ik slapen ga, omdat het goed is om te ontspannen. Hoe vaak kan ik dit innemen per dag. Ik neem deze in combinatie met Rhodiola 500 mg

K. Schikan
Door

K. Schikan

op 10 Feb 2016

De beste tijd is tegen het einde van de middag. Voor de maaltijd . Ashwagandha maakt wat slaperig en ontspant. Meestal hoeft men 's avonds geen auto meer te rijden, en is het geen probleem om in slaap te vallen. Weest U echter voorzichtig met anti-depressiva, en met slaaptabletten. Dat zijn 2 middelen met dezelfde werking. De een farmaceutisch, de andere natuurlijk. Dat is teveel van het goede. GRTN van K. Schikan.

Rita Roskams
Door

Rita Roskams

op 13 Aug 2015

Mag ik ashwanganda gebruiken als ik antidepressiva ( anafranil) neem?

K. Schikan
Door

K. Schikan

op 10 Feb 2016

Nee, dat mag niet. Omdat U eigenlijk 2 dezelfde medicijnen ( EEN natuurlijk , en EEN chemisch gebruikt voor hetzelfde probleem. Daar wordt U echt ziek van. Het is het een of het ander. Vrndlk Grtn van de Ashwagandha specialist.

M j
Door

M j

op 15 Mar 2016

Ik heb cvs en fibromyalgie en nierinsufficientie ben 55j in menopauze heb een licht herseninfarct gehad neem cymbalta 1van 60mg en 1lerivon mag ik ashwaganda gebruiken ben al 20 j ziek0

joris van huijsteeq
Door

joris van huijsteeq

op 02 Jul 2016

gelul, ashwagandha is een natuurproduct, dat betekent dat het systeem overbodige op een natuurlijke manier afscheid, dat kan nooit conflicterend zijn met chemische medicatie, enkel ondersteunend zodat op lange termijn de chemische niet mmeer nodig is, het is juist aan te raden om zo van de chemische af te komen

Pietje Bel
Door

Pietje Bel

op 03 Aug 2017

Zo denk ik er ook over Joris, goed punt mijns inziens!

Ben VDV
Door

Ben VDV

op 30 Apr 2018

Tjonge, wat een gelul. Volgens jou kan je dus van een natuurproduct nooit een overdosis nemen? Zit jij onder de drug of zo. Gevaarlijk statement man

Maria
Door

Maria

op 11 May 2020

is dat werkelijk gelul? kan je geen overdosis nemen aan natuurproducten hoe ziet het dan met opium en cocaïne zijn dat geen natuurproducten en waarom neemt men een kleine hoeveelheid als het geen bijwerkingen heeft?

Monique venema
Door

Monique venema

op 21 May 2021

Ik heb wel degelijk last van de ashwaghanda samen met schildkliermedicatie en amitriptyline

Karina
Door

Karina

op 07 Sep 2015

Hoi ik heb ms en las dat ik dan geen Ashwagandha mag gebruiken, weet iemand waarom?

therese
Door

therese

op 13 Feb 2016

Karina voor jou is wellicht wietolie interessant te nemen. Google mediwiet voor meer info

marleen
Door

marleen

op 23 Feb 2016

ik heb de poeder gekocht bij de tuinen maar ik heb geen idee hoeveel ik moet nemen. ik heb RA en allerlei auto immuun dingen dus ik denk dat het wel ok is dat te nemen? groet marleen

Madelaine
Door

Madelaine

op 03 Mar 2016

Ik heb de poeder gekocht, ik heb waarschijnlijk uitgeputte bijnieren, veel last van straling, in de vorm van vermoeidheid , gewrichtspijnen, lactoseintollerantie en slechte concentratie/geheugenverlies. ik neem nu 2 x daags een halve theelepel in de biogarde yogurt of (verse)sinaasappelsap. Is dat genoeg? Dank en gr Madelaine

Angelique Steehouwer
Door

Angelique Steehouwer

op 26 May 2016

Hoi Madelaine, ik heb exact ezelfde klachten, ik gebruik een halve tot 1 theelepel in de verse sinaasappelsap elke avond, gedurende 3 weken. werkt fantastishc, daarnaast slapen op een aardingslaken ;-). Ik be er ondertussen ook wachter waar mijn kalchten vandaan komen. je hebt toevallig geen essure sterilisatie gehad he? anders even googlen naar essureproblemen.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 18 Feb 2017

Madeleine kan je mij zeggen welk product dat is ? Heb je er baat bij , Heb zelf ook uitgeputte bijnieren enz . Elisabeth

Inge
Door

Inge

op 25 Aug 2016

Ik gebruik het poeder met als voornaamste reden meer energie te krijgen. Ik neem een halve theelepel per dag. Ik merk dat ik 's ochtends meer energie heb en vrolijker ben, maar helaas ben ik later op de dag nog vermoeider dan anders, slaap nog meer dan anders en heb 's nachts nachtmerries, terwijl ik geen traumatische ervaringen heb.

bart
Door

bart

op 01 Jan 2017

mischien helpt zelfmoord well om langer to slapen

Mariska
Door

Mariska

op 08 Jan 2017

probeer het uit zou ik zeggen...jezus wat een belachelijke reactie !

Henri
Door

Henri

op 05 Aug 2018

Doe even normaal Bart

Wendy
Door

Wendy

op 09 Jan 2017

Ik word er beroerd van. Net of ik gaten in mijn geheugen krijgt. En word er prikkelbaar van. Ben er mee gestopt.

pauwels
Door

pauwels

op 05 Jun 2017

Kunnen jullie zonder dt fouten publiceren!

Gerina
Door

Gerina

op 07 Mar 2018

Sinds een week of 3 gebruik ik Ashwaganda. Ik ben 54, was al in de menopauze, maar ging nu weer menstrueren. Ik heb op internet gezocht en vond een Engels artikel van een vrouw die hetzelfde overkwam. Misschien is het meer vrouwen overkomen? Daarom vermeld ik het maar even hier. Ik weet niet goed of ik dit middel nu wel wil blijven slikken. Was zo blij dat die menstruatie over was.

Sandra
Door

Sandra

op 21 Mar 2018

Toch vreemd dat ashwagandha hier zo wordt aangeprezen terwijl de schrijfster het zelf nog niet heeft gebruikt.Het helpt zeker tegen stress.Het is net alsof je zorgen even in een doosje worden gestopt..ver weg.Ze zijn er nog wel maar even niet te bereiken.Heel prettig.Maar pas op...eenmaal uitgewerkt of wanneer je ermee wilt stoppen komt alles keihard terug.Emoties worden dus echt even opgeslagen maar verdwijnen niet.Kan soms dus fijn zijn maar het lost niks op.Ook maakt ashwagandha absoluut niet slaperig...eerder actief en helder.

sandra
Door

sandra

op 21 Mar 2018

Vevolg op vorige reactie. Ik gebruik het maandelijks een paar dagen voor mijn menstruatie i.v.m.heftige geestelijke pms klachten.Daarna stop ik er weer mee.En het laat ook idd gaten in je geheugen achter.Soms echt niet meer weten of je iets hebt gedroomd of dat het echt is gebeurd.Heel naar.Dus zeker niet voor iedereen prettig om te gebruiken.Logisch ook,stress en emoties moet je aanpakken,niet wegdrukken,met geen enkele pil.

Erna van Ree
Door

Erna van Ree

op 29 Apr 2018

Kan ik ashwagandha gebruiken in combinatie met Xanax? En op het etiket staat 1 tot 2 x daags 1 capsule , wat is het beste ? Ik heb er nl nog geen ervaring mee maar het lijkt me fijn om minder vermoeid te zijn en beter te slapen.

Poignie gratienne
Door

Poignie gratienne

op 03 Nov 2019

Sedert ik ashwagangha neem,twee capsules per dag van 510 mg,voel ik mij happy,levenslustig,minder stress en voor veel betere nachtrust.wonder boven wonder,mijn gewritspijn is weg.ik vind dit wondermiddel. Aanrader.

Poignie gratienne
Door

Poignie gratienne

op 03 Nov 2019

Ashwaghandha ,wordt al duizend jaar gebruikt in de ayurveda,geneeskrachtige wortel,bewezen resultaten,maar sommige mensen zijn allergisch en sommige mensen niet,daarom vooraf bespreken met jou natuurarts,wat je kan verdragen van bepaalde kruiden en wat niet.ik persoonlijk kan niet tegen valeriaan.....andere dan wel.dus,mensen eerst advies vragen en dan ervoor gaan.

Noah
Door

Noah

op 10 Feb 2021

Hallo Marjo, heb je ook ervaring met dit product van flinndal, nl https://www.flinndal.nl/nachtrust-en-stress/ashwagandha Ik wil graag Ashwaganda poeder proberen, ik heb moeite met in slaap vallen en ik lees online uit ervaring van anderen dat dit zeker helpt. Ik hoor graag jouw advies hierover.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading