Gif in ons dagelijkse portie groenten en fruit
Gezondheidsrisico’s van pesticiden
Advies was dan ook om vooral groenten en fruit te kopen van Nederlandse bodem, dan wist je zeker dat je geen verboden pesticiden of grote hoeveelheden ervan binnen kreeg. Nederlandse groenten en fruit waren veilig, het waren de producten uit Zuid-Europa en Afrika waar gezondheidsrisico’s aan kleefden. Toxicologen zijn er lange tijd vanuit gegaan dat kleine hoeveelheden van een schadelijke stof iemands gezondheid niet beïnvloeden. Maar recente onderzoeken, onder andere van kankerverwekkende stoffen, leveren het bewijs dat ook kleine hoeveelheden schadelijk zijn.
Hoe zit het dan met ons Nederlandse groenten en fruit?
Nou, volgens een analyse van Pesticide Action Network (PAN) is ons dagelijks eten vervuild met resten van meer dan dertig verschillende pesticiden! PAN noemt de uitkomsten alarmerend en waarschuwt voor mengsels van hormoonverstorende pesticiden. Dit zijn stoffen, de naam zegt het al, die de hormoonhuishouding in de war schoppen. De effecten hiervan zijn al meetbaar.
Hormoonverstorende pesticiden
Zo begint de borstontwikkeling bij meisjes twee jaar eerder dan in 1990 en zijn mannen sindsdien veel minder vruchtbaar geworden. Ook zouden we meer last hebben van chronische ziektes en vaker obesitas of diabetes krijgen. Hieruit blijkt dat ook de lage hoeveelheden gif in groenten en fruit van Nederlandse bodem schade aan ons en onze kinderen veroorzaakt.
Veel gif in sla, tomaat, komkommer en appel
Uit de analyse van PAN blijkt verder dat sla, tomaat, komkommer en appels de meeste schadelijke stoffen bevatten. En laat dat nou net de producten zijn die kinderen meestal wel lusten en vaak te eten krijgen! Wie geeft er niet zijn kinderen een paar schijfjes komkommer of tomaat als hij zijn andere groenten niet lust. Dan heeft hij toch wat vitamientjes binnen. En als ze de appel niet eten dan drinken ze hem wel als sap!
Koop daarom biologische groenten en fruit
Voor ouders die belang hechten aan de gezondheid van hun kinderen is dit onderzoek erg pijnlijk. Je wilt dat je kind voldoende groenten en fruit eet en niet went aan ongezonde tussendoortjes. Je gaat er vanuit dat je goede, veilige producten koopt in de supermarkt. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Het advies van PAN is dan ook om biologisch eten te kopen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten.
Gifstoffen niet alleen in voeding
Dit verhaal heeft nog een vervelend staartje; Hormoonverstorende stoffen komen niet alleen in voedsel voor. Het is bijna onvermijdelijk om er mee in aanraking te komen. Ze zijn ook verwerkt in brandvertragende stoffen in onze elektrische apparaten en meubels en in de inkt van sommige kassabonnetjes. En deze stoffen worden ook via de huid opgenomen!
Dus misschien is het een idee om ‘Nee’ te zeggen tegen de caissière van de biologische supermarkt als ze vraagt of je de kassabon wilt hebben?
Eet jij al je groeten en fruit biologisch?
Lees hier meer over toxische stoffen en ontgiften