High Fructose Corn Syrup (HFCS) en Glucosefructosestroop

Steeds vaker komen berichten in de media over dat suiker giftig is en vele nadelen heeft voor onze gezondheid. Met name in de Amerikaanse berichtgeving wordt één bepaald soort suiker genoemd, namelijk High Fructose Corn Syrup (HFCS). Dit is een suiker die uit maïs wordt onttrokken en een hoog gehalte aan fructose heeft.

De verschillende vormen suiker

Onze bekende witte suiker wordt gemaakt uit suikerbieten en bestaat uit twee suikers in gelijke delen: glucose en fructose. De verhouding is dus 50/50. HFCS wordt gemaakt uit maïs en bestaat ook uit dezelfde twee suikers, echter is de verhouding heel anders, er zit veel meer fructose in dan glucose. Deze HFCS komt in deze verhoudingen niet voor in Nederland, het is namelijk verboden. Wel kennen wij de glucosefructosestroop. Dit wordt ook uit maïs onttrokken, maar is 50/50 in de verhouding glucose en fructose, net zoals bij de witte suiker.

Verschil fructose en glucose

Het verschil tussen fructose en glucose is dat fructose veel zoeter is dan glucose. Dus eigenlijk heb je er minder van nodig om dezelfde zoetheid te kunnen bereiken. En je bloedsuikerspiegel gaat er niet van schommelen. Toch is dit niet ideaal, want fructose wordt vaak omgezet in vet, waardoor je meer kans hebt op obesitas en hart- en vaatziekten.

Is agavestroop een goede vervanger?

Agavestroop staat onder discussie of dit wel zo’n goede vervanging is van suiker. Agavestroop bevat namelijk vooral fructose, waardoor volgens sommigen de nadelen van HFCS ook gelden voor agavestroop. Gelukkig zijn er nog genoeg andere vervangers, zoals maple syrup of rijststroop.

Glucosefructosestroop

Ook al is glucosefructosestroop niet hetzelfde als HFCS, dit betekent niet dat deze suiker wel goed is. Het is gewoon een goedkopere vorm van suiker die aan een ontelbaar aantal producten wordt toegevoegd. Het maakt het product langer houdbaar, maar het wordt ook veel gebruikt om daadwerkelijk te zoeten. Zeker weten dat je meer glucosefructosestroop binnenkrijgt dan je denkt!

Kijk ook eens het onderstaande filmpje, de korte versie over HFCS, gebaseerd op een video van Robert H. Lustig genaamd ‘Sugar, the bitter truth’.

Let jij op de verpakking of er glucosefructosestroop in zit?