10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Granaatappel, een superfood!
08 december 2021 
2 min. leestijd

Granaatappel, een superfood!

Misschien ken jij de granaatappel al een tijdje. Ikzelf heb de granaatappel pas kort geleden ontdekt. Omdat ik graag – voor mij – nieuwe dingen probeer, heb ik uiteraard ook meteen wat granaatappels gekocht. Vroeger dacht men dat je van het drinken van het sap van de granaatappel voor altijd jong zou blijven. Dat is niet het geval, maar het wordt niet voor niets een superfood genoemd. En dat is niet het enige: ik heb deze heerlijke vrucht uitgeprobeerd en ik vind ‘m heerlijk!

Waarom een superfood?

Granaatappels bevatten veel vitamine C en het mineraal kalium. Een granaatappel zit vol met polyfenolen. Deze zitten ook rode wijn of groene thee, maar in de granaatappel zitten er nog meer. Polyfenolen zijn antioxidanten, die ervoor zorgen dat vrije radicalen geneutraliseerd worden. Een aantal gezondheidsvoordelen die toegeschreven worden aan granaatappels, zijn:

 • De pitjes werken ontstekingsremmend
 • Granaatappels hebben een bloeddrukverlagende werking
 • Ze zorgen voor een mooie huid
 • De vruchten kunnen overgangsklachten verminderen
 • Er wordt bovendien gezegd dat ze preventief werken tegen kanker en tegen hart- en vaatziekten

Waar te koop?

Zelf heb ik de granaatappel gevonden bij de groenteboer waar ik graag boodschappen doe. Ze zijn in de herfst en winter goed verkrijgbaar, ook bij de supermarkt of de Turkse winkel. De kleur van granaatappels is mooi rood en ze hebben een gladde schil. Als de granaatappel goed zwaar aanvoelt en glad is, kun je hem gerust kopen. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik.

Wat kun je met een granaatappel doen?

Je kunt de vrucht uitpersen, zoals je ook met sinaasappels doet. Dan kun je het sap gewoon drinken of verwerken door een lekkere smoothie. Zelf vond ik het heel lekker om de pitjes te eten. Je kunt de granaatappel doorsnijden en de pitjes eruit halen met je handen of met een lepel. Let op: het spettert nogal en was je handen goed, anders blijven er rode vlekken achter. Deze pitjes kun je vervolgens gewoon zo opeten of door de (fruit)salade te mengen. Ik heb ze door mijn ontbijt gedaan: gewoon een schaaltje yoghurt met wat lijnzaad, muesli en granaatappelpitjes erdoor. Een goed begin van de dag!

Recept: couscous en granaatappelpitjes

Of wat denk je van een heerlijke salade met couscous en granaatappelpitjes?

Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • 100 gram couscous (of gierst als je glutenvrij eet)
 • Grote hand verse spinazie
 • Zachte geitenkaas
 • Granaatappel
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Zonnebloempitten 
 • Pijnboompitten

En zo ga je te werk:

Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Maak een granaatappel schoon. Bewaar de pitjes apart van het sap. Rooster wat pijnboompitten en zonnebloempitten. Pak een grote schaal en leg hierop een flinke hoeveelheid verse spinazie. Meng hierdoor de couscous. Brokkel de geitenkaas in stukjes erover en strooi de granaatappelpitjes erover. Dan de pitjes die je geroosterd hebt. Maak een dressing van het sap van de granaatappel, een beetje olijfolie en wat peper en zout.

Granaatappelweetjes

Wist je dat de stad Granada naar de granaatappel is vernoemd? Wel is het zo dat in de vlag van Granada geen granaatappel te vinden is. En ook de handgranaat is naar een granaatappel genoemd, omdat de pitjes om je heen vallen als je hem aan het schoonmaken bent.

Hoe gebruik jij de granaatappel graag?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Mayke
Door

Mayke

op 24 Jan 2013

Hmmm...granaatappel, ik ben er dol op en je kan er heerlijke dingen mee maken :)

Margreet Pielage
Door

Margreet Pielage

op 24 Jan 2013

Ik heb vanavond het recept gemaakt met boekweit omdat er geen couscous meer in huis was. VERRUKKELIJK.Het is ook een goed lunch gerecht! Heb nog een beetje granaatappel bewaard die ik morgen ochtend in een smoothie ga verwerken. Jaren geleden at ik het gewoon als vrucht. Wat ziet ze er prachtig uit, een wondertje :-)

Carla
Door

Carla

op 09 Aug 2014

Een handige tip, gezien op TV: halveer de granaatappel, sla met een houten spatel op de schil, niet al te voorzichtig doen. Zo komen de pitje makkelijk los. De witte velletjes kun je er makkelijker tussen uit vissen.

weaver
Door

weaver

op 19 Oct 2015

zelf woon ik in de Algarve en er groeien granaatappelbomen in mijn tuin. Ik maak daar heerlijke gelei van. De granaatappels doormidden snijden, uitpersen in de citruspers, sap ziften en opkoken met suiker, ik gebruik geleisuiker, voor 1 liter sap 750gr suiker, en 1 soeplepel grenadine toevoegen voor de kleur intenser te maken, +/- 10 minuten laten koken en dan in de bokaaltjes

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.