Hallo Paleo: Het Oergezonde Kookboek

Tot 10.000 jaar geleden waren er geen honderden verschillende diëten, voedingsadviseurs en diëtisten. Er was gewoon voedsel. Onze voorouders wisten welk voedsel hen kracht en energie gaf, welke dingen goed waren voor hun gezondheid en welke niet. Een goede reden om terug gaan naar deze manier van eten. Want met al die verpakte voedingsmiddelen, smaaktoevoegingen en (helaas vaak valse) beloftes van fabrikanten en organisaties weten we tegenwoordig niet meer wat goed voor ons is.

‘Hallo Paleo’ van Willeke Linneman is een heel fijn boekje dat je kan helpen om terug te gaan naar je ‘roots’ en Paleo te gaan eten. Met handige informatie en veel heerlijke recepten voor elk moment van de dag.

Maak kennis met Leo

Leo is de mascotte van ‘Hallo Paleo’. Hij staat symbool voor onze verre voorouder die leefde in het Paleolithicum, ofwel het oude stenen tijdperk. Leo at wat hij in de natuur kon vinden: mager vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, eieren, noten en zaden. dit voedsel zorgde ervoor dat hij gezond en fit was.

In het ‘Hallo Paleo’ komt Leo steeds weer terug. Niet alleen in de tekeningen, maar ook in de recepten. Wist je bijvoorbeeld dat Leo dol is op bloemkool? En dat Leo’s truffels en zijn koekjes niet te versmaden zijn?

Paleo voeding

Hallo Paleo‘ bevat alle informatie die je nodig hebt om te starten met paleo. Aan de hand van duidelijke tekst en erg leuke tekeningen wordt er in het boekje onder meer uitgelegd wat er nu precies wordt bedoeld met het paleo dieet. Daarnaast wordt er verteld welke voedingsstoffen er worden uitgesloten bij deze manier van eten, en ook waarom dit is. Granen bijvoorbeeld, waren ook nog geen onderdeel van het voedingspatroon in de oertijd. “Ondanks dat wat iedereen denkt, zijn granen geen gezonde keuze, zelfs de volkoren varianten niet”, zegt Willeke Linneman hier onder meer over. “Granen bevatten schadelijke stoffen zoals gluten, phytaat en lectines die onze darmwand beschadigen en immuunreacties uitlokken”.

Ook peulvruchten worden niet gegeten door de Paleo-aanhanger, daar deze de darmwand beschadigen en voor een schadelijke immuunreactie in ons lichaam zorgen. Zuivel doet hetzelfde en zorgt bovendien (net als brood en suiker) voor verhoogde insuline waarden. Daarnaast zijn uitgesloten: aardappels, alcohol, plantaardige olie, bewerkt voedsel, kleur- en smaakstoffen.

Wat mag je dan nog wel eten?

“Wat blijft er dan nog over? Hoor ik je denken…”, stelt Willeke in ‘Hallo Paleo’. “…Nou, eigenlijke heel veel en vooral veel lekkere dingen.” De lijst met Paleo geschikte voedingsmiddelen is gelukkig een stuk groter dan de ‘niet geschikt-lijst’ en bevat vooral echt voedsel, zoals vlees, vis, ei, groente, fruit, noten en zaden. Bovendien worden de superfoods, zoals chia zaad, cacao, macapoeder en spirulina, geïntroduceerd in het boekje.

Om het je extra gemakkelijk te maken wordt er in ‘Hallo Paleo‘ uitgelegd hoe je heel eenvoudig je eigen kruiden kunt kweken en at verschillende kruiden voor je kunnen doen, wat de voordelen zijn van biologische producten en wat er in Nederland het hle jaar door verkrijgbaar is aan seizoensgroenten en -fruit.

Lekkere Paleo recepten

Maar laten we ook vooral de recepten niet vergeten! In ‘Hallo Paleo’ vind je heerlijke en originele recepten voor alle soorten maaltijden: ontbijt, lunch, diner, snacks, smoothies en toetjes.

Ook staan er leuke ‘gepaleoniseerde’ versies van oude favorieten, bijvoorbeeld: paleo pannenkoeken, paleo spaghetti, paleo brood en zelfs paleo patat en paleo pizza. Of wat dacht je van  heerlijke oerbonbons of paleo koekjes? Loopt het water je al in de mond?

Maak kans op het boek ‘Hallo Paleo’

Miss Natural mag 5 exemplaren van ‘Hallo Paleo’ weggeven! Wil jij kans maken, laat dan een reactie achter onder dit artikel en vertel waarom jij (of misschien iemand anders) ‘Hallo Paleo’ moet worden.

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt bovenaan de site gratis lid worden.

Waarom wil jij kans maken op ‘Hallo Paleo’?