Hardlopen in de winter doe je zo!

Jarenlang was ik lid van een fitnessclub. Dat was ook niet zo moeilijk voor mij, aangezien ik ruim 15 jaar in de fitness branche hebt gewerkt en ook zelf les heb gegeven. Afgelopen zomer heb ik mijn lidmaatschap opgezegd, omdat ik als vrijgezelle moeder van een tweeling daar nu eenmaal niet zo makkelijk meer kon gaan sporten. Het liefst deed ik groepslessen als Body Pump (krachttraining met gewichten op muziek), Body Balance (combinatie van yoga, pilates en TaiChi) en Body Step (op-en-af van een bankje).

Hardlopen is saai

Nu vind ik het hebben van jonge kinderen geen excuus om niet meer te sporten. In tegendeel, je hebt juist een topconditie nodig om de slapeloze nachten, slopende dagen met opruimen, verzorgen en bergen extra kleding wassen door te komen. Ik ben daarom twee jaar geleden begonnen met hardlopen. En ik moet je eerlijk zeggen: met hardlopen had ik niets. Ja, wel snelwandelen tijdens een dag winkelen in de stad, maar om nu rechttoe rechtaan een stuk te gaan rennen. Nee, dat leek mij erg saai en lastig vol te houden.

Wandelen en rennen afwisselen

Aangezien ik alles eerst uitprobeer voordat ik beslis of het wel of niet bij mij past ben ik op een gegeven moment tijdens het wandelen met mijn hond gaan hardlopen. Zonder schema, gewoon hardlopen en tussendoor weer wandelen. De eerste paar weken deed ik dat op deze manier en deed een rondje van 2 kilometer in het bos. Al vrij snel werden de wandelmomenten korter en op een gegeven moment liep ik mijn rondje aan een stuk. Ik begon het hardlopen steeds leuker te vinden! Nu is hardlopen een vast onderdeel van mijn week en loop ik een ronde van gemiddeld 4,5 kilometer, het liefst 3 x per week.

7 Tips voor hardlopen in de winter

Er zijn een heleboel excuses te bedenken om niet te gaan hardlopen in de winter. Graag geef ik je een aantal van mijn tips die er voor zorgen dat je ook in de sneeuw, regen en kou je hardloopschoenen aantrekt en aan je conditie werkt!

Tip 1 – Kleed je warm en comfortabel

Reden nummer 1 dat je liever niet naar buiten gaat om te gaan hardlopen in de winter is toch wel: brrrr wat is het koud! Vooral in de ochtend is het veel aantrekkelijker om lekker in je warme huis te blijven. Kleed je daarom lekker warm aan met een aantal lagen. Ik trek zelf het volgende aan: een sporttop, een hemd, een t-shirt met lange mouwen, een trainingsjack met capuchon en daarover nog een vest of bodywarmer. Onder mijn trainingsbroek draag ik beenwarmers, die kunnen namelijk echt niet meer over je broek. Verder handschoenen, een sjaal en een muts. Koud heb ik het dan echt niet!

Tip 2 – Ga hardlopen in de ochtend

Het allerliefst loop ik hard in de ochtend. Het voordeel daarvan is dat ik dan energiek de dag kan beginnen, tijdens het hardlopen bedenk wat ik die dag allemaal ga doen en ook klaar ben met mijn sportieve prestatie en de hele dag daar een goed gevoel aan over houdt. Dus lekker vroeg op of zoals ik het nu doe, eerst mijn kinderen naar school brengen en daarna hardlopen.

Tip 3 – Hardlopen achter de kinderwagen

Het hebben van jonge kinderen is geen excuus om niet te gaan hardlopen. Ja, maar ik heb geen oppas! En? Pak net als ik de kinderwagen en ga rennen in plaats van wandelen. Dat is toch gek? Ja, heel veel mensen vinden dat gek. De eerste keer dat ik hoorde dat mijn beste vriendin dit deed, had ik ook zoiets van: dat is toch veel te zwaar? Zij liep namelijk, net als ik, achter een tweelingwagen. Dus toen ik een tweeling had en geen mogelijkheid zag om naar de fitnessclub te gaan, dacht ik: als zij het kan dan kan ik dat ook! Het is nog ideaal ook, want mijn jongens vallen vaak in slaap tijdens het hardlopen en zijn dan heerlijk rustig. Deze zomer heb ik zelfs meegedaan met de Meerhoven 24 uurs estafetteloop waar ik achter de tweelingwagen liep. Dus, just do it!

Tip 4 – Warme oren met hoofdtelefoon en muziek

Ik vind het heerlijk om te rennen op muziek. Je tempo gaat vanzelf omhoog met het aantal beats per minuut en het motiveert je om door te gaan. Een tijdje terug heb ik een normale hoofdtelefoon gekocht, uiteraard een witte passend bij mijn witte iPhone, en dat rent een stuk prettiger dan die kleine oordopjes die telkens uit mijn oren vielen. Bovendien blijven mijn oren heerlijk warm in de winter! Maak een playlist met je favoriete nummers. Ik ren graag op muziek van Coldplay, Bruce Springsteen, U2, Keane en, heel toepasselijk, Snow Patrol.

Tip 5 – Ga de competitie aan met jezelf

Ik verleg graag mijn grenzen en wil ook telkens iets verder lopen of iets sneller. Een handige manier om bij te houden hoever je loopt en hoe hard is het downloaden van een running app voor je telefoon. Er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Eerst gebruikte ik de app van RunKeeper. Meer app tips kun je hier vinden op deze website. 

Ik gebruik nu de Running App van Nike + voor de iPhone. Dit is een gratis app en hiermee kun je ook contact leggen met je vrienden en zo met hun de competitie aangaan. Heb jij ook de Nike Running App? Dan kun je mij ook toevoegen en ‘samen’ met mij je conditie verbeteren. Je kunt mijn profiel hier vinden.

Tip 6 – Neem een lekker warm ontbijt

Voordat ik ga hardlopen neem ik een warm ontbijt van havermout met rijstmelk, havermelk of amandelmelk. Daarbij doe ik dan blauwe bessen of appel en frambozen of banaan met kokos en kaneel. Zo heb ik een goede basis om een half uur hard te lopen. Tussen mijn ontbijt en het lopen zit wel minimaal 20 minuten tot een half uur. Ik neem verder een kop thee en drink daarna pas weer als ik thuis kom.

Tip 7 – Douchen en insmeren met kokosvet

Na het hardlopen is een warme douche natuurlijk heel lekker! Zet voordat je gaat douchen een brander aan met daarboven een schaaltje met kokosvet. Ik gebruik hiervoor een chocolade fondeu setje waar ik het kokosvet in laten smelten. Ja, dit is gewoon de kokosolie waarmee je ook kunt bakken! Ik gebruik wel de ontgeurde variant Omega More kokosolie die je online kunt kopen bij de online gezondheidswinkel. Je kunt je voor het douchen masseren met de warme kokosolie, je stimuleert hiermee de doorbloeding en je behoud een zacht laagje. Zo hoef je je na het douchen niet meer in te smeren. Eerst douchen en daarna insmeren kan natuurlijk ook!

Mud Masters Obstacle Run

Mijn volgende uitdaging is meedoen aan de Mud Masters Obstacle Run op zaterdag 16 maart. Het parcours is ontworpen door mariniers en is geïnspireerd door de meest uitdagende militaire stormbanen wereldwijd.

Samen met een team doe ik mee voor 6 kilometer. Geen idee waar ik aan begin… Maar mijn grenzen verleg ik zeker weer!

Loop jij hard in de winter?

Bewaren