datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Heb jij last van hooikoorts? Laat de natuur je helpen!
08 april 2015 
6 min. leestijd

Heb jij last van hooikoorts? Laat de natuur je helpen!

Na de donkere, koude winter is het weer lente! De lente is het seizoen van krokussen, lammetjes en vogelnesten. Buiten wordt de natuur steeds groener en de zon laat zich weer wat vaker zien. Er worden ook veel dieren geboren. Het is een vruchtbare tijd! De natuur komt tot leven en de bomen, grassen, planten en struiken, gaan pollen en stuifmeel ontwikkelen dat door de lucht wordt verspreidt.

Vooral bij de fruitbomen, bessenstruiken is dit heel belangrijk, deze bomen en struiken moeten bestoven worden anders zullen ze geen vruchten gaan dragen. Veel mensen genieten van het voorjaar maar er is een groep die elk jaar deze periode het liefst willen overslaan. Voor hen begint de ellende, ze krijgen hooikoorts.

Wat is nu eigenlijk hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht. Het kan spontaan ontstaan, maar je kunt er ook jaren lang last van hebben. Wanneer iemand met een allergie voor deze pollen/stuifmeel inademt krijgt, deze persoon een allergische reactie in de vorm van niezen, hoesten, neusverstopping, rode ogen, etc. Ons immuunsysteem ziet ze als verkeerde indringers van buitenaf en maakt antilichamen, ze vallen de allergenen aan wat weer leidt tot het vrijkomen van chemicaliën in het bloed (histamines). Deze triggeren de lopende neus, de pijnlijke ogen en andere symptomen van allergieën.

Pollen reizen kilometers ver en onderweg verspreiden ze hun ellende bij de mensen die last hebben van hooikoorts. Hoe hoger het aantal pollen in de lucht, hoe groter de ellende. Elk jaar wordt er dan ook een hooikoorts nieuwsbericht op de radio en tv uitgezonden. Ook op internet vindt je deze pollenberichten.

Wat kun je doen aan hooikoorts?

Er zijn verschillende medicijnen die de huisartsen kunnen voorschrijven, maar ook bij de apotheek of drogist zijn er allerlei middelen te koop. Zo wordt er jaarlijks wereldwijd zo’n 6 miljard aan medicamenten gekocht. Allemaal in de hoop dat de hooikoorts zal verminderen. Maar er zijn ook natuurlijke medicijnen die je kunnen helpen:

 • Quercetine remt het ontwikkelen van histamine in het bloed. Quercetine zit onder andere in boontjes, bieslook, appels, uien, kappertjes, citrusfruit, frambozen, bramen, tomaten, groene bladgroenten.
 • Brandnetel heeft een positieve invloed op het verdedigingsmechanisme. Het vermindert de aanmaak van chemische stoffen die bij een allergische reactie worden aangemaakt. Kook de bladeren van brandnetels en gebruik ze als spinazie, als soepgroente of in thee.
 • Spoelen van de neus met een combinatie van warm water, een vierde van een theelepel zout en evenveel bakpoeder kan helpen om het snot in de neus te verwijderen en de neusholte vrij te maken van pollen en stuifmeel.
 • Met het drinken van minimaal 3 kopjes kamillethee per dag kunnen de symptomen van hooikoorts aanzienlijk verminderen. Het inhaleren van kamilleolie zorgt er ook voor dat het niezen verminderd.
 • Gorgelen met zout water verzacht de pijnlijke keel.
 • Kook in een pan water met enkele druppels eucalyptusolie en houd het hoofd boven de pan met een handdoek over het hoofd. Dit kan de symptomen van hooikoorts verminderen en de verstopte neus vrijmaken.
 • Smeer een beetje vaseline in je neusgaten voordat je naar buiten gaat, dit houd de pollen tegen.
 • Een studie wees uit dat bij hooikoorts-patiënten bij het eten van honing rechtstreeks van de imker bij jou uit de buurt, waarin sporen van pollen zit, de symptomen drastisch waren verminderd.  Honing is puur natuur en verhoogt je weerstand en heeft zo een gunstig effect op hooikoorts.
 • Enkele takjes koriander in de blender fijnmalen, mengen met water en dagelijks 3 glazen drinken zal de hooikoorts verlichten.
 • Bijenpollen bevatten een grote hoeveelheid natuurlijke (afweer-)stoffen die met zijn allen ervoor zorgen dat weerstand verlagende aandoeningen tegen worden gehouden
 • Kurkuma, dit sterke antioxidant werkt ontstekingsremmend en zo een allergische aanval in de kiem smoren.
 • Citroenen zitten boordevol vitamine C en geven je weerstand een boost.

De volgende supplementen kunnen helpen bij hooikoorts:

 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Omega 3
 • n-acetylcysteïne
 • Magnesium
 • Multivitaminen – mineralencomplex

10 Tips omgaan met hooikoorts

Het is helaas onmogelijk om de pollen in de lucht te vermijden, ze komen zelfs in huis terecht door deuren en ramen. Toch zijn er enkele tips die de hooikoorts kunnen verlichten:

 1. Blijf binnen wanneer de concentratie aan pollen extreem hoog is. Dat is vooral in de ochtend het geval.
 2. Zet in de kamer een luchtzuiveraar, dit zorgt voor een schonere lucht zonder pollen en stuifmeel.
 3. Houd je deuren en vensters tijdens de lenteperiode waarin de bloesems groeien zoveel mogelijk dicht.
 4. Was of kam je haar elke keer nadat je buiten bent geweest, want ook daar klitten de pollen samen.
 5. Personen die aan hooikoorts lijden zijn allergisch voor het stuifmeel (pollen) van bloeiend gras. Bij inademing ontstaat er vrijwel onmiddellijk een reactie op de van buiten het lichaam afkomstige stof in de vorm van niesbuien, een loopneus en rode tranende ogen. Met de plant weegbree kan hooikoorts binnen 48 uur worden bestreden door gedurende 1-2 dagen elk uur 1 capsule met voldoende water in te nemen.
 6. Kam of borstel je haar voor het naar bed gaat: de pollen komen dan niet in bed terecht. Verschoon regelmatig het kussensloop.
 7. Wrijf bij jeuk niet in je ogen maar spoel deze met water. Een vochtige washand wil ook nog wel eens helpen de klachten te minderen.
 8. Draag bij het naar buiten gaan een zonnebril in hooikoortstijd, dit voorkomt contact tussen de pollen en de ogen.
 9. Neem regelmatig (dagelijks) een douche om de pollen af te spoelen en was ook de kleding dagelijks als deze met veel pollen in aanraking is geweest.
 10. Download een van de apps met het laatste pollennieuws, bijvoorbeeld die van A. Vogel.

Recept: Anti-hooikoorts Superfood Smoothie

Met de toegevoegde bijenpollen bouw je mooi wat antistoffen op tegen de vervelende voorjaarskwaaltjes!

Dit heb je nodig (voor 1 portie): 

 • 1 banaan
 • halve avocado
 • 1 eetlepel carobe (of rauwe cacao)
 • 2 theelepels bijenpollen (klein beetje achterhouden voor garnering)
 • 1 theelepel notenpasta
 • 1 theelepel chiazaad
 • 1 theelepel cacao nibs

Zo maak je de smoothie klaar:

Voeg alle ingrediënten, behalve de cacao nibs met een klein beetje water of (haver)melk bij elkaar in de blender. Laat flink malen tot alles goed fijn is en er een romige substantie ontstaat. Giet het in je glas en sprenkel hierover de cacao nibs en wat achtergehouden bijenpollen. Genieten maar!

Natuurlijk Spreekuur ‘Hooikoorts verlichten’

Veel mensen genieten van het voorjaar maar er is een groep die elk jaar deze periode het liefst willen overslaan, ze krijgen hooikoorts. Er zijn verschillende medicijnen die de huisartsen kunnen voorschrijven, maar ook bij de apotheek of drogist zijn er allerlei middelen te koop. Zo wordt er jaarlijks wereldwijd zo’n 6 miljard aan medicamenten gekocht. Allemaal in de hoop dat de hooikoorts zal verminderen.

Maandag 20 april van 20:00 – 21:00 uur

Maar er zijn ook natuurlijke medicijnen die je kunnen helpen. Met Marloes Collins van het Allergieplatform spreekt Eva van Zeeland over deze natuurlijke oplossingen.

Met het Natuurlijk Spreekuur geef ik jou exclusief toegang tot professionals die gespecialiseerd zijn in natuurlijk gezondheid en natuurlijk beter worden. Maandag 20 april praat ik met Marloes Collins in een online webinar. Je hoeft er de deur dus niet voor uit!

Een webinar is een live uitzending via internet waarbij je mij kunt zien en horen. Om deel te nemen aan het webinar heb je het volgende nodig;

 • Computer, laptop of tablet met internetverbinding
 • Geluid (geen microfoon nodig, je hoeft niet terug te praten)

Wanneer je je aanmeldt krijg je een bevestiging dat je mee kunt doen. Vervolgens ontvang je 1 uur voor het begin van het webinar een mailtje met een link, deze link dien je uit te voeren en je zit vanzelf ‘in de uitzending’.

Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Natuurlijk Spreekuur >>>

Stel je vraag aan Marloes Collins

Tijdens het Natuurlijk Spreekuur heb je de gelegenheid om Marloes vragen te stellen en zal Eva vragen voorleggen van Miss Natural leden. Alle vragen zullen, indien gewenst, anoniem beantwoord worden in het webinar om jouw privacy te waarborgen.

Je kunt hier alvast je vraag stellen >>>

Zodra je deze uitnodiging hebt ontvangen raad ik je aan om op tijd aanwezig te zijn op maandag 20 april om 20.00 uur, slechts 200 deelnemers hebben namelijk per Natuurlijk Spreekuur toegang!

Wat doe jij om hooikoorts tegen te gaan?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Lyda van Beijnum
Door

Lyda van Beijnum

op 24 Mar 2014

De laatste jaren had ik veel last van 'hooikoorts'. Ben gewezen op het boek van Andreas Moritz: "De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering" Ben begonnen met een zuivering en ik heb veel galstenen verloren. Op de laatste dag van de zuivering voelde ik dat ik weer last van de boompollen kreeg. Het was ook de laatste dag, na de leverzuivering geen last meer en de bomen staan in volle bloei voor ons huis. Ik voel me lichamelijk en geestelijk veel fitter en heb inmiddels de tweede zuivering achter de rug. Hoe het precies werkt staat goed in dit boek uitgelegd. Ik heb het idee dat ik achter de oorzaak van de oorzaak ben gekomen! Dit is een aanrader!

roelof
Door

roelof

op 12 Dec 2016

vind ik ook mam, ik heb hem ook gedaan en het hielp echt!!! bedankt

Moeheid
Door

Moeheid

op 09 May 2015

Vroeger had ik een verschrikkelijke hooikoorts. De lente samen met de zomer waren een hel voor mij. Ik at ook niet gezond. Toen las ik voor het eerst over de kracht van de smoothies en begon veel groenten en fruit eten. Ik begon iedere dag een smoothie te drinken, zo veel mogelijk rauwe voedsel eten. Mijn hooikoorts werd iedere jaar beter tot dat ik na 3 jaar er helemaal geen last van had.

Dorien
Door

Dorien

op 05 Mar 2016

Sinds mijn vakantie in Canada waar ik SnizTop ontdekte (heet in Canada Allergy-FX). Betreft een geheel natuurlijk middel tegen hooikoorts. Als we het hebben over natuurlijke oplossingen kan deze niet ontbreken. Echt ook een aanrader en geen bijwerken en dat is ook fijn. gr Dorien.

Gré Karregat
Door

Gré Karregat

op 05 Apr 2016

Het is echt zoeken wat werkt. Een kleine tip voor een natuurlijk middel dat is Vitaxyn het is gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading