datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Heb jij last van Prikkelbare Darm Syndroom?
29 januari 2014 
2 min. leestijd

Heb jij last van Prikkelbare Darm Syndroom?

Zo’n 10% van de Nederlanders heeft PDS-klachten, Prikkelbare Darm Syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Dit syndroom staat ook wel bekend als spastische dikke darm. Deze laatste omschrijving daarentegen is niet geheel juist omdat de klachten zich vaak niet tot de dikke darm beperken. Vaak uitten de klachten zich ook in de maag en de dunne darm. Heb jij klachten die overeenkomen met PDS? Volg dan het live webinar met professional Sigrid van der Marel-Sluijter op maandag 3 februari!

Wat is de oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom?

Het is vaak erg lastig er achter te komen waar het Prikkelbare Darm Syndroom vandaan komt. Enkele bekende zaken die klachten kunnen veroorzaken zijn:

  • Bepaalde voedingsmiddelen
  • Darm- of maaginfecties
  • Stress

Wanneer je naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijg je al snel de diagnose ‘Prikkelbare Darm Syndroom’.

Behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom

Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk:

  • kijken of je wel voldoende vezels en ‘gezonde’ voeding eet
  • stressvermindering
  • medicijnen

Het FODMAP dieet bij darmklachten

Op de Monash universiteit van Melbourne hebben Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld. FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een product groep waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen.

Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (laag FODMAP dieet), waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven. Uit hun onderzoeken, en inmiddels vele andere, blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.

Bij 75% van alle mensen die last hebben van PDS helpt het laag FODMAP dieet. Het is alleen geen dieet dat je ‘even’ zelf kunt gaan doen, je hebt er gedegen begeleiding bij nodig. Je kunt daarvoor een gespecialiseerde diëtist bezoeken of aan de slag gaan met de online laag FODMAP dieet begeleiding.

Natuurlijk Spreekuur over PDS en FODMAP

Op maandag 3 februari 2014 is er van 20:30 tot 21:30 uur weer een online ‘Natuurlijk Spreekuur’. Tijdens dit Natuurlijk Spreekuur praat Eva van Zeeland met Sigrid van der Marel-Sluijter over Prikkelbare Darm Syndroom en het FODMAP dieet.

Je kunt tijdens dit gratis live webinar allerlei vragen stellen over je darmen, oorzaken en klachten, Prikkelbare Darm en alles wat hierbij komt kijken.

Meld je hier aan voor het gratis webinar!

Heb jij last van Prikkelbare Darm Syndroom?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Sanne
Door

Sanne

op 04 Feb 2014

Hoi, Ik kon gisteravond helaas het webinar niet volgen maar ben hier nog wel geinteresseerd in. Heb zelf al jaren last van PDS en recentelijk ook twee maanden lang FODMAP dieet gedaan met nauwelijks resultaat helaas. Is dit webinar nog ergens terug te zien/lezen? Groeten, Sanne

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading