Heerlijke groene smoothierecepten + Boekentips!

Een groene smoothie is gezond en makkelijk te maken. Bovendien is het een erg makkelijke manier om de smaak van de groente te verbergen met zoet fruit. Groene smoothies vormen een zeer voedzame maaltijd: je hebt binnen een mum van tijd je dagelijkse portie groente en fruit binnen en het is ook nog eens hartstikke lekker! Je moet alleen wel even weten hoe je begint, voordat je zelf kunt gaan experimenteren. Wil jij ook genieten van de vele voordelen van groentesap? Dan heb ik voor jou een aantal heerlijke groene smoothierecepten.

De 8 voordelen van groene smoothies

De voordelen van groene smoothies op een rij:

1. Je krijgt meer energie

Smoothies geven een krachtige boost aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Omdat je natuurlijke producten eet in de meest optimale vorm om het te verteren, worden de voedingstoffen heel snel en beter opgenomen en zul je meer energie hebben.

2. Het bevordert een goede spijsvertering

Smoothies zorgen voor een goede spijsvertering en bevorderen de stoelgang. Zorgen dat je darmen schoon zijn, is één van de belangrijkste dingen die je voor je lichaam kunt doen. De darmen verwijderen de afvalstoffen en het verteerde eten.

3. Het vermindert de behoefte aan tussendoortjes

Groene smoothies verminderen het verlangen naar zoete en zoute snacks, omdat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Je zult merken dat na een paar weken smoothies te hebben gedronken, je meer trek zult krijgen in gezonde dingen, zoals groente en fruit.

4.  Het ondersteunt bij het afvallen

Je lichaam krijgt alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft. Je zult minder ongezonde snacks eten, waardoor je zult afvallen.

5. Het ondersteunt bij een gezondere huid

Wanneer je darmflora goed werkt, elimineert je lichaam alle afvalstoffen op een efficiënte manier. Meestal hebben mensen met acne of andere huidproblemen een onregelmatige darmflora. En wanneer de afvalstoffen je lichaam niet via de darmen kunnen verlaten, doen ze dat via een andere route: je huid. Door groene smoothies te drinken verbeter je de darmflora, dus ook je huid.

6. Je krijgt meer zin in lichaamsbeweging

Je lichaam wordt graag gebruikt, maar verwerkt eten uit blik geeft ons niet de energie die we nodig hebben. Vervang dit eten met gezond eten zoals de groene smoothies en je lichaam zal barsten van de energie.

7.  Je krijgt een sterker afweersysteem

Groene smoothies zijn rijk aan antioxidanten en fytonutriënten. Niet alleen geef je hiermee je lichaam de beste verdediging tegen ziektes, maar ook neem je een variëteit aan natuurlijk bestanddelen op die essentieel zijn voor een optimale gezondheid.

8. Haar en nagels groeien sneller en sterker

Gebroken nagels wijzen vaak op een tekort aan vitamine A, B2 of eiwitten. Je doet er dan goed aan om meer citrusvruchten en groeten te eten. In groene groenten zit veel vitamine B2 en ook dat zorgt voor mooi en glanzend haar.

Lekkere groene smoothierecepten

Nu je weet wat de voordelen zijn van groene smoothies, hoop ik dat je net zo enthousiast bent geworden als ik ben. Voor wie meteen aan de slag wil heb ik hieronder een aantal van mijn favoriete groene smoothierecepten gezet. Pak je blender of keukenmachine uit de kast en beginnen maar! Vergeet niet te laten weten wat je zelf van de sapjes vond.

Groene smoothie met boerenkool

Dit heb je nodig:

  • 2 bananen
  • 2 eetlepels gepelde hennepzaadjes (zeer eiwitrijk, rijk aan omega 3,6, en 9 en bevatten van nature calcium, magnesium, ijzer en vitamine e)
  • 1 zak bevroren blauwe bessen
  • 2,5 kopjes water
  • 5 boerenkoolbladeren

Stop alle ingrediënten in de blender en voeg als laatste het water toe. Zet de blender aan en wacht tot alles goed gemixt is. Eventueel nog wat water toevoegen als je van dunne smoothies houdt.

Het resultaat: niet alleen een erg smakelijke en gezonde smoothie, maar ook een goede manier om wilde groente toe te voegen aan je dieet.

Groene smoothie met komkommer en venkel

Venkel en komkommer gaan vochtophopingen tegen. Peterselie reinigt en ontgift het lichaam, verwijdert cellulitis en vermindert het hongergevoel. Je kunt er dus een ideale beauty-smoothie van maken! Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 1 venkel
  • 1 komkommer
  • 4 takjes peterselie
  • Water of ijs

Stop alles weer in de blender en voeg als laatste het water toe. Je kunt zo zelf de dikte van je smoothie bepalen.

Groene spinazie smoothie

Spinazie is rijk aan vitamine E, caroteen en antioxidanten die het tot een gezonde groente maken. Deze groene smoothie is niet heel zoet maar wel smakelijk. Doordat spinazie rijk is aan ijzer is deze groene smoothie een goede energieboost voor in de ochtend of het begin van de middag. Zorg ervoor dat de spinazie vers is en niet ingevroren. Je hebt nodig:

  • 1 kopje verse spinazie
  • 2 gepelde sinaasappelen
  • 1 groene appel, met schil.
  • 1 glas water
  • een handjevol ijsklontjes

Doe alles in een blender en mix het geheel tot een zachte massa.

Groene smoothie voor gevorderden

  • 2-3 handjes vol met sla of spinazie
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 appels
  • 1 peer
  • handje peterselie of koriander
  • water (hoeveelheid is weer afhankelijk van de dikte van de smoothie)

En blenderen maar!

Nog meer groene smoothie recepten

Eigenlijk kun je alle soorten groenten en fruit in de blender doen. Bij een groene smoothie is de verhouding 60% groente en 40% fruit. Ook daarin kan je percentage groente geleidelijk aan verhogen. Ook het toevoegen van ‘superfoods’ zoals gojibessen, incabessen, cacaocrisps, noten, etc. kunnen een heerlijke toevoeging zijn! In het boek ’70 Groene Smoothies’ vind je nog veel meer heerlijke groene smoothie recepten. Een andere boek over groene smoothies is Het Grote Smoothie Handboek. Veel blenderplezier!

Wat is jouw favoriete groene smoothierecept?

 

Doe ook mee met de 21 dagen Groene Smoothie Challange!