datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Help je lichaam helen met Biodynamisch Craniosacraal Therapie
11 juli 2013 
6 min. leestijd

Help je lichaam helen met Biodynamisch Craniosacraal Therapie

Al sinds mensenheugenis vertrouwen mensen over de hele wereld op de helende kracht van aanraking. Zonder voedende aanraking raakt een baby getraumatiseerd, het hart lijdt en het brein raakt beschadigd. In de moderne gezondheidszorg, hebben diagnose en farmaceutische behandeling de plaats ingenomen van ‘hands-on’ zorg. De vermogens van het lichaam om te helen blijven voor een groot deel onaangesproken. Gelukkig zijn er ook manier om het zelfhelende vermogen van het lichaam  te bevorderen door middel van onder meer aanraking. Biodynamisch craniosacraal therapie bijvoorbeeld, waarmee je onder meer je stressniveau kunt laten dalen en je je alle dagen weer fysiek goed kunt laten voelen. Ik mocht een sessie meemaken en het zelf ondervinden!

Het Biodynamisch Craniosacrale model

Leven drukt zich uit als beweging. In het menselijk lichaam bewegen alle cellen op een subtiele manier samen in de ritmische golven van de lichaamsvloeistoffen. De studie van deze ritmes begon zo’n 100 jaar geleden, door biologen en embryologen en in het bijzonder door de osteopaat William Sutherland. Na jaren van studie, kwam Dr. Sutherland tot de theorie dat deze ritmes door een levenskracht in de vloeistoffen gegenereerd worden. Hij noemde dit de Breath of Life (ademenhaling van het leven, red.), en het laagste en meest stabiele ritme noemde hij Primary Respiration (primaire ademhaling).

Zoals het oog van de storm, is beweging georiënteerd rond om een kern van stilte. Door studie van het menselijke embryo, hebben onderzoekers ontdekt dat alle groei en geordende beweging in de vloeistoffen gerelateerd is aan een centrum van stilte. Rondom deze stilte leidt Primary Respiration de vorming van het embryo en doet dit ons hele verdere leven om een normale balans houden in de structuur en functie van ons lichaam.
Wanneer Primary Respiration volledig uitgedrukt wordt en in balans is met andere belangrijke vloeistofsystemen in het lichaam, ervaart men een gevoel van heelheid en welzijn.

Stress

Alle levende organismen ervaren stress. Onderzoek leert continu over de impact hiervan. De wetenschap leert voortdurend over de invloed die verhoogde spanning op onze algemene gezondheid heeft, en vele studies hebben aangetoond dat stress het immuunsysteem aantast en hartfalen veroorzaakt.

Vanuit een biodynamisch perspectief, wordt ons vloeistofsysteem gevormd door onze ervaringen in het leven en stress heeft invloed op onze vloeistofritmes. Dit geldt vooral tijdens de kindertijd, wanneer we kwetsbaarder zijn en wanneer moeilijkheden een grotere kans hebben een inprenting te worden in de ontwikkeling van ons brein en ons lichaam. Deze patronen veranderen de dichtheid en vorm van de vloeistoffen en leiden tot abnormale fysiologie.

Het lichaam helpen zichzelf te helen

Biodynamisch craniosacraal therapie (BCST) ziet gezondheid als een staat van een dynamische balans tussen lichaam en geest en levenskracht. In dit balancerende proces gebruikt ons lichaam enorm veel middelen om uitdagingen te overwinnen. Wanneer we door de aanspraken van de wereld om ons heen gestrest raken, dan probeert ons zenuwstelsel deze uitdagingen aan te gaan. Adrenaline komt vrij, onze energie wordt verbruikt en ons lichaam is niet volledig in staat om ons interne systeem te laten herstellen. In een biodynamische craniosessie, helpt de behandelaar te vertragen en ontspannen.

Ontspannen is belangrijk, want in rust vertraagt onze ademhaling, spieren worden zachter, de circulatie neemt toe, spijsvertering verbetert en andere interne zelfhelende processen worden actief. Door met de diepe interne vloeistofritmes te werken maakt de behandelaar contact met de uitgebreide mogelijkheden van het systeem om te zorgen voor gezondheid en balans in het hele lichaam. Daardoor voelt de cliënt zich beter en neemt het gevoel van welzijn en gezondheid toe, zowel fysiek als emotioneel en spiritueel.

Wat te verwachten?

Tijdens een typische BCST sessie ligt de cliënt in gemakkelijke kleding op een behandeltafel, terwijl de behandelaar naast hem/haar zit. De behandelaar begint de sessie met het waarnemen van het ritme van Primary Respiration in zichzelf en gaat met zijn/haar aandacht naar een gevoel van aarding/aanwezigheid en rust. Zich oriënterend op zijn/haar laagste ritme, rustend in stilte, kan hij of zij zich afstemmen op de subtiele beweging in het lichaam van de cliënt. De behandelaar laat het toe om het eigen kalme centrale zenuwstelsel te laten resoneren met dat van de cliënt, waardoor lichaam en geest meer met elkaar in balans komen. Wanneer de behandelaar verstoringen waarneemt in de verschillende vloeistofritmes, zal hij/zij trachten de onderliggende ‘traumapatronen’ weer op empatische/therapeutische wijze terug te brengen naar een normaal ritme.

De behandelaar raakt subtiel, nadat hij toestemming heeft gekregen, posities aan die het Cranio Sacraal systeem beïnvloeden. In tegenstelling tot andere vormen van craniosacraal therapie die zich focussen op het hoofd, werkt een BCST sessie met het hele lichaam. De behandelaar heeft gedurende iedere positie een licht ondersteunend contact met het lichaam. Wederzijds vertrouwen is van wezenlijk belang. Het natuurlijk zelfhelende vermogen wordt gestimuleerd, waardoor de aanwezigheid van alledaags fysiek goed voelen wordt vergroot. De behandeling duurt 45-60 minuten.

Mijn ervaring met Biodynamisch craniosacraal therapie

Op uitnodiging van Anne-Marie de Koning kreeg ik een behandeling Biodynamisch craniosacraal therapie. Anne-Marie heeft diverse opleidingen gevolgd welke betrekking hebben op inzicht krijgen in het levensproces, waaronder Biodynamisch craniosacraal therapie, familieopstellingen, traumawerk en prenataal- en geboorteproceswerk.

Alles in het menselijk lichaam staat met elkaar in verband

Gezondheid is een dynamische balans tussen lichaam, geest en levenskracht. Tijdens een sessie van een biodynamisch craniosacraal therapeut word je geholpen te vertragen en te ontspannen. Het denken wordt stopgezet. Nou en ik kan je zeggen, dat gebeurt bij mij niet vaak! Zelfs als ik slaap draaien mijn hersenen op volle toeren en droom ik veel. Juist de energie die je aan de hersenen onttrekt door stil in je hoofd te worden wordt gebruikt voor het herstel van het lichaam. De ademhaling vertraagt. De spieren worden zacht. De circulatie en spijsvertering verbetert. Zelfverzorgende en zelfhelende processen worden op deze manier actief.

Volledig gekleed vraagt Anne-Marie of ik op de massagetafel wil gaan liggen. Zo midden op de dag even liggen klinkt zeer uitnodigend en ik neem plaats op de tafel waarna ze mij toedekt met heerlijk zachte dekens. Omdat je stil ligt kun je het koud krijgen, verteld Anne-Marie. Vervolgens vraagt ze mij aan welke kant ik wil dat ze van mij gaat zitten. Mijn eerste gedachten is; dat maakt toch niet uit? En direct daarna zeg ik; rechts graag. Blijkbaar maakt het wel uit voor mij. Geen idee en zonder verwachting probeer ik te ontspannen en Anne-Marie komt op een stoel ter hoogte van mijn schouder zitten. Ik vraag of ik mijn ogen mag sluiten en doe dat vervolgens. Anne-Marie verteld wat en probeert mijn hoofd stil te krijgen (tenminste dat denk ik nog, ha, ha). Wat later vraagt ze om mij op mijn ademhaling te concentreren. Al snel daarna krijg ik het gevoel geen lucht meer te krijgen en voel een flinke brok in mijn keel en moet daarna huilen. Heel bizar! Ze heeft blijkbaar al een iets bij mij los gemaakt, of ik bij mijzelf. Geen idee hoe dit werkt. Tot nu toe heeft Anne-Marie mij nog niet aangeraakt en vraagt of ze haar ene hand op mijn schouder mag leggen en de ander onder mijn heup. De rest van de behandeling heb ik niet meer zo’n heftige reactie als in de eerste 5-10 minuten en geniet ik van een heerlijke ontspannende rust.

Waarom Biodynamisch craniosacraal therapie?

Biodynamische Cranio Sacraal Therapie stimuleert het lichaam haar spanningen en blokkades op te heffen. Afhankelijk van de klacht(en) die je ervaart bij het begin van de behandeling kan het resultaat zijn dat je:

 • gaat waarnemen en ervaren hoe je lijf spanning opbouwt en vermindert;
 • meer verbinding ervaart tussen je hoofd en lichaam;
 • de effecten leert van vertragen, stilte en contact;
 • bewuster gebruik gaat maken van jouw hulpbronnen;
 • meer veerkracht, vitaliteit en balans krijgt.

Biodynamisch craniosacraal therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, inclusief baby’s, kinderen en ouderen. En is onder andere effectief bij:

 • Chronische vermoeidheid
 • Overbelasting
 • Uitputting
 • Lusteloosheid
 • Stress
 • Slaapstoornissen
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Llachten van het bewegingsapparaat
 • Hoofdpijnen
 • Ademhalingsklachten
 • Posttraumatische klachten
 • Herstel na ziekte c.q. ziekenhuisopname.

(Bron: Michael Shea, Biodynamic craniosacral therapy Volume one)

Ben jij al bekend met Biodynamisch craniosacraal therapie?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Lina
Door

Lina

op 11 Jul 2013

Vallen evenwichtsstoornissen ook onder die 'Klachten van het bewegingsapparaat'?

anne-marie de koning
Door

anne-marie de koning

op 13 Jul 2013

Evenwichtsstoornissen kunnen diverse oorzaken hebben. En kunnen onderdeel uitmaken van klachten van het bewegingsapparaat. BCST zou daarbij ondersteunend kunnen werken.

Lina
Door

Lina

op 19 Jul 2013

Bedankt voor je reactie Anne-Marie! We houden het in gedachten.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading