Hoe denk jij over Raw Food? Hype? Of ben jij een absolute fan?

Een veel gehoorde uitspraak is: ‘ik ben toch zeker geen konijn?!’ Ik hoor dit niet alleen vaak bij mensen van een de generatie die behoren tot onze opa’s en oma’s, maar ook onder jongeren.

Toch is ‘raw’ hip en happening. Reform winkels, biologische winkels, en zelfs grote supermarktketens bieden zogenoemde energybars aan of raw chocolade.

Maar waarom rauw? Afgezien van het konijnen verhaal, waarom zouden we alles koud gaan eten?

100% Plantaardig

Om antwoord te krijgen op deze vragen heb ik mij verdiept in deze visie op voeding en ben ik naar het horeca tentje ‘Rawsome’ in Arnhem geweest.

Raw food, of in het Nederlands rauw eten, houd in dat het voedsel niet boven de 42 graden verhit wordt en is volledig plantaardig. Met andere woorden: veganistisch of vegan.

Raw food bestaat uit alle groentes, fruit en noten & zaden. Maar ook zeewier en algen (spirulina en chlorella).

Alleen maar rauw eten

De eerste keer dat ik over Raw food hoorde, eigenlijk zag, was door het kijken van de documentaire ‘Rauw’. Herinner jij deze nog? Deze docu is van een paar jaar terug, het ging over een moeder en zoon die enkel rauw aten. Daar laaide verhitte discussies over op en zelfs de overheid ging zich hierin mengen.

Hoewel ik toen geen expliciete mening had over hun eetgewoontes, vond ik de moeder er erg mager en grauw uitzien. De zoon was vrij klein voor zijn leeftijd volgens de kinderarts, maar wellicht was dit zijn bouw?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na het zien van de documentaire mijn twijfels had over deze eetgewoonte. En ongetwijfeld menige andere met mij.

Zelf op onderzoek uit!

Tot ik ongeveer een jaar geleden om mij heen de groeiende interesse in raw food zag toenemen. Hierin werd ik meegenomen. Een mens is een kuddedier, en wat doen kuddedieren? Juist, elkaar volgen. En dus ik ook! Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig aangelegd en ben ik in voor innovatie. Zeker op het gebied van gezonde en bewuste voeding! Daar wil ik raw food namelijk wel onder scharen, afgezien van het feit of je tekorten oploopt als je dit uitsluitend eet.

Rawsome in Arnhem

Toen ik aan het googelen was ontdekte ik dat er een raw eettentje bij mij in de buurt is: Rawsome in Arnhem. Mijn nieuwsgierigheid groeide naar het niveau: daar wil ik nu heen! Zo gezegd, zo gedaan.

Ik heb mijn ouders in de arm genomen als onderdeel van mijn ‘test’ team. Meteen viel mij bij binnenkomst de sfeer op: heel fris en letterlijk groen. Ze hebben een open keuken, een grote kast met zeer uiteenlopende producten die je mee naar huis kunt nemen, to go smoothies en een aantal tafeltjes op aan te zitten.

Ik bestelde 3 soorten slowjuices: wortel, boerenkool en spinazie. Daarnaast 4 soorten vruchtenballetjes en een punt appeltaart. Ik was met name heel benieuwd naar de appeltaart. Omdat ik zelf ook bak, vind ik het leuk om te zien hoe je zonder oven ook kunt ‘bakken’. De sapjes en de zoetigheden smaakte erg goed, daarnaast geeft het ook een goed gevoel. Mooi weer wat groentes tot je genomen!

Een van de vruchtenballetjes was gemaakt met kokos en paranoten, dit is werkelijk een goddelijke combinatie!


Ik heb ook even kort met de eigenaresse van Rawsome kunnen praten, zij vertelde mij dat de gedachte achter rauw eten is dat je alle levende enzymen behouden laat, zodat je alle voedingsstoffen goed kan opnemen.

Daarnaast wil ze graag met Rawsome een stukje bewustwording creëren bij mensen. Naast het feit dat alles rauw is, is ook alles biologisch. Dit vind ik een echte meerwaarde!

Mijn mening over Raw Food

Mijn mening over raw food is veranderd kan ik wel zeggen, ik vind het zeer smakelijk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de voeding je voedt. Toch zou ik zelf nooit helemaal rauw gaan eten, geen haar op mijn hoofd! Ik vind het belangrijk gematigd te eten. Er zijn zoveel visies op voeding, en overal zit wel een kern van waarheid in. Maar je eigen waarheid die creëer jij zelf!

Hoe denk jij over raw food? Is het een ‘hype’ die te ver gaat? Of ben jij een absolute fan?