Hoe onverantwoord is light?

Ongetwijfeld heb je wel eens een light product gekocht met de gedachte dat deze beter zou zijn dan de gewone variant. Of je nou die extra kilo’s kwijt wilt of simpelweg een bewuste keuze wilt maken; een light product lijkt al snel het antwoord op vele overwegingen. Het woord ‘light’ staat er zo nadrukkelijk op, dat het vaak nog meer de aandacht trekt dan het merk zelf. Het zendt bepaalde signalen naar het brein en met trots leggen we de light -producten in het mandje zonder het etiket te lezen.

We vertrouwen er blind op dat er minder suiker, vet en calorieën in zouden zitten, en dat het dus een gezondere keuze is. Uit onderzoek van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl blijkt dat slechts 20% van de mensen werkelijk begrijpt wat de term ‘light’ inhoudt. De wereld van de marketing is aan het veranderen, “er moet meer transparantie komen,” zeggen het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl.

Wat betekent ‘light’?

In werkelijkheid houdt de term ‘light’ in dat er een reductie is van ten minste 30% van òf minder vet òf minder suiker òf minder calorieën. En dus niet per definitie allemaal. Uit het onderzoek, waarin 1.264 consumenten werden ondervraagt, bleek dat 30% erop vertrouwde dat ‘light’ minder calorieën betekent. Driekwart van de Nederlanders gebruikt regelmatig light-producten. Onder mensen met overgewicht is dat percentage nog iets hoger. Ruim 20 procent van de mensen die minimaal wekelijks een ‘light’ product eten of drinken, zeggen te zijn afgevallen door het gebruik van light-producten. Bij mensen met obesitas is dat zelfs ruim 30 procent. De verwachtingen van ‘light’ zijn dus extreem hoog.

We hebben meer informatie nodig

Bijna 90 procent van de ondervraagden wil specifiekere informatie op de verpakkingen van light-producten. Het is belangrijk te weten wat er in de producten zit die wij nuttigen. Het verschil in calorieën tussen bijvoorbeeld gewone en light-chips is erg minimaal. In light-chips zit inderdaad 30 procent minder vet, echter zijn er wel extra koolhydraten (zetmeel) ingestopt, vandaar het minimale verschil in calorieën. Mensen die op hun gewicht willen letten kiezen daarnaast vaak voor light frisdranken, waar vrijwel geen calorieën in zitten. Maar in plaats van suikers zijn er een hoop zoetstoffen toegevoegd, waaronder aspartaam. Aspartaam (E951) heeft ernstig nadelige effecten op de gezondheid.

Lees jij etiketten?

Het Voedingscentrum is positief verrast dat een kwart van de mensen wel goed het etiket leest, en dus wel bezig is met de echte inhoud van wat zij eten en drinken. Behoor jij ook tot deze groep? En als je het etiket leest, waar let jij dan op? Zijn het de suikers, de toegevoegde E-nummers, of is alleen het aantal calorieën van belang voor jou?

Nuttig jij veel light producten? Waarom (niet)?