datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ben jij verslaafd aan lippenbalsem en hoeveel lippenbalsem eet jij?
06 september 2015 
3 min. leestijd

Ben jij verslaafd aan lippenbalsem en hoeveel lippenbalsem eet jij?

Eén van de meest gewaardeerde complimenten voor een vrouw is een compliment over haar mond of lippen. Bij een eerste ontmoeting is de blik van een man dan ook vaker gericht op de mond van een vrouw dan op haar ogen. Mooie zachte lippen zorgen voor een sexy uitstraling en mannen verwachten dat vrouwen met mooie lippen beter kunnen zoenen.

We smeren er dan ook flink op los met lippenbalsem en lippenstift  om veel van deze complimenten te kunnen ontvangen. Maar wist je dat een vrouw in haar leven zo’n 2 tot 4 kilo aan lipcosmetica opeet?

Liefde voor lippenstift

Lippenbalsem verslavingDe liefde voor lippenstift begint vaak al op jonge leeftijd doordat meisjes spelenderwijs gebruik maken van make-up. Een Amerikaans cosmetica onderzoek uit 2004 onder meisjes van 7 en 19 jaar toonde aan dat 63% van deze meisjes jonger dan 10 jaar was toen zij voor het eerst lippenstift gebruikte. In Nederland zal dit percentage waarschijnlijk niet veel lager liggen.

Als ik naar mezelf kijk heb ik al heel wat lippenbalsems, lipcrèmes, lippensticks en lipgloss verzameld in de loop der jaren. Ik ga ook zelden de deur uit zonder een smeerseltje op mijn lippen en in iedere handtas die ik opentrek vind ik wel een stick of potje terug. Altijd handig voor onderweg!

Lippenbalsem verslaving

Aan de basis van de opperhuid worden huidcellen aangemaakt die steeds een stukje  verschuiven naar de oppervlakte. Wanneer deze cellen dichter bij de oppervlakte komen veranderen ze in hoorncellen. Deze hoorncellen zijn omgeven door huidvetten in de vorm van vetzuren, cholesterol en ceramiden. Bij een verminderde hoeveelheid van huidvetten wordt de vochtbalans verstoord waardoor de huid uitdroogt. Bij het afschilferen van de ceramiden, zoals bij schrale of gesprongen lippen, krijgt het lichaam een signaal om nieuwe ceramiden aan te maken.

Veel lippenbalsems bevatten minerale olie die de huid afsluit. Hierdoor kan er geen signaal gegeven worden aan de huidcellen voor de aanmaak van ceramiden. Door een tekort aan ceramiden ontstaan er meer gaten en kloven in je lippen. Deze gaten vullen we vervolgens op door meer lippenbalsem te smeren zodat de lippen weer mooi en zacht zijn. Wanneer we alle minerale olie weer hebben afgelikt beginnen we gewoon weer opnieuw met smeren. Eigenlijk blijven we dus continu smeren en zijn we allemaal verslaafd.

Onschuldig kusje

Iedere keer wanneer we onze lippen aflikken, eten of drinken terwijl we iets op onze lippen dragen krijgen we zelf de ingrediënten binnen. Maar als we uit het glas van iemand anders drinken of iemand een lekkere smakkerd geven, krijgt ook deze persoon te maken met de inhoud van jouw lippenbalsem.

Vaak vindt je het niet terug op de verpakking maar veel lipproducten bevatten lood. Lood is een neurotoxine dat het leervermogen verminderd, hormonale schommelingen veroorzaakt en een verminderde fertiliteit met zich meebrengt. Lood is met name gevaarlijk tijdens een zwangerschap omdat het via de placenta in de hersenen van het kind komt.

Lippenstift onder de loep

In 2007 zijn door de FDA (US Food and Drug Administration) de eerste onderzoeken gestart naar de hoeveelheid lood in lippenstift. De laatste gepubliceerde resultaten hiervan in februari 2012 laten zien dat bijna alle 400 geteste lippenstiften lood bevatten.

De hoogste levels werden gevonden in lipsticks van Procter & Gamble (Cover Girl), L’Oreal (L’Oreal, Body Shop en Maybelline) en Revlon. In de Maybelline Color Sensation van L’Oreal is zelfs 275 keer zoveel lood aangetoond in vergelijking met de laagst gevonden dosis en lag 7 keer  hoger dan het gemiddelde van alle test lipsticks.

De meningen zijn verdeeld

De gevonden hoeveelheden lood zijn volgens de FDA en de fabrikanten te laag om schade aan te kunnen richten. Vele experts daarentegen vinden dat er geen veilig gehalte is voor lood in bloed voor zwangere vrouwen en kinderen. De hoeveelheid lood die je binnenkrijgt door de jaren heen stapelt zich op in je lichaam. Met 4 kilo aan lippenbalsem die je als vrouw opeet kun je je voorstellen dat er toch heel wat schade aangericht kan worden.  Gelukkig zijn er campagnes opgericht om fabrikanten meer stil te laten staan bij de gezondheid van de consument.

Deze resultaten zijn voor mij weer een bewijs om over te stappen op natuurlijke cosmetica. Ik blijf een groot fan van lippenbalsem en lipgloss, maar dan wel zonder minerale olie en lood alstublieft.

Welke ingrediënten zitten er eigenlijk in jouw favoriete lippenbalsem?

PS Wil je een natuurlijke lippenbalsem? Kijk dan eens in de Miss Natural Shop!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Natasja
Door

Natasja

op 02 Mar 2012

Nou, hier schrik ik toch wel even van. Ben net 7 weken zwanger en gebruik ook lipbalsem. Mijn merk is weleda. Ik ga ervan uit dat dat zonder rommel is, maar klopt dit dan ook. Kan ik de lipbalsem van Weleda wel veilig gebruiken? Ben erg benieuwd!

Ellen
Door

Ellen

op 08 Mar 2012

Hoi Natasja,Proficiat met je zwangerschap! Ik snap dat je even schrikt van dit bericht. Ik stond er zelf ook erg van te kijken dat er metalen aanwezig zijn in onze lippenstiften. Over de functie van lood in cosmeticaproducten kan ik helaas niet veel vinden. Misschien heeft het eigenschappen voor de kleur (het zit namelijk ook in verf) maar het kan ook in de producten terechtkomen door bepaalde productieprocessen. In de onderzoeken is alleen gekeken naar lippenstift en niet naar lippenbalsem. Ik durf dus niet met zekerheid te zeggen of er lood aanwezig kan zijn in jouw lippenbalsem. Wel erg goed van je dat je hier even bij stilstaat. Weleda heeft inderdaad over het algemeen goede betrouwbare producten maar als je het echt zeker wilt weten kun je het beste de ingrediënten opvragen bij de fabrikant. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of ze je dan de complete ingrediëntenlijst willen geven.

Marcella Roemgens
nathalie
Door

nathalie

op 16 May 2012

Ik gebruik alleen de lipbalsems van hurraw! en die zijn 100 % natuurlijk en ze hebben veel verschillende soorten.

Alke Bruining
Door

Alke Bruining

op 17 May 2012

Lippenbalsems, -stiften en -glosses van Dr.Baumann zijn, net als alle andere producten - bewezen veilig! Kijk voor volledige ingrediëntenlijsten op http://www.dr-baumann.nl.

marianne
Door

marianne

op 05 Jun 2012

Als ik het goed begrijp zouden we er beter aan doen om helemaal niets op onze lippen te smeren. Zou houden we het natuurlijke versoepelingsproces van onze lippen in stand. Helaas heb ook ik last van droge lippen en ga ik al meer dan 30 jaar de deur niet uit zonder lippenstift op mijn lippen. Mijn motto was en is nog steeds dat als ik toch iets op mijn lippen moet smeren dan hier ook direct maar een kleurtje aan toevoeg. Ik kan wel zeggen dat ik gek ben op lippenstift, de juiste kleur, textuur etc. etc. Ik kan me van de lippenstiften uit de jaren 80 herinneren dat de meesten heel erg geparfumeerd roken. Ik kon hier echt misselijk van worden. Ik ruik nog steeds aan een lippenstift of ik de lucht kan verdragen. Ik kwam vroeger uit bij Yves Rocher, die roken heerlijk zoet en waren betaalbaar voor me. De meeste lippenstiften tegenwoordig zijn neutraal van geur. Ik weet dat de meeste lippenstiften niet te vertrouwen zijn qua ingrediënten en ben sinds kort overgestapt op Dr. Hauschka in de hoop dat deze ok is. Je moet er echt niet aan denken dat je 4kg aan lippenstift opeet. Alhoewel ik niet de hele dag mijn lippen loop te stiften zal er heus het nodige binnenkomen. Wat een gedoe allemaal.

Gerda
Door

Gerda

op 13 Jan 2013

Als ik dit zo lees ben ik blij dat ik geen lippenbalsem gebruik...

Claudy
Door

Claudy

op 14 Jan 2013

Gewoon kokosolie gebruiken, overal goed voor. Ook voor droge lippen.

Muntdropje
Door

Muntdropje

op 11 Mar 2013

Er circuleren al jaren berichten van mensen, supportgroepen enz. over de labello-verslaving. En ja.. die heb ik ook gehad, dat staafje zat in mn broekzak en o wee als ik zonder van huis vertrok. Dan deden mn lippen aan het eind van de dag erg zeer, of ik kocht gewoon een ander. Na alle slechte berichten hierover, ben ik zelf overgestapt tot het zelf maken. Omdat ik altijd de lippenbalsem in mn zak draag, gaan andere merken smelten of zijn gewoon erg zacht. Ik maak het al een paar jaar zelf, van bijenwas, cacaoboter, en wat amandelolie. Net zo hard gemaakt, dat het niet smelt in mn broekzak. Het werkt prima.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 Mar 2013

Bedankt voor je persoonlijke verhaal en recept!

Mathilde
cuuulaire
Door

cuuulaire

op 16 Apr 2013

Dat is even schrikken voor een vervent smeerder! Ik smeer mijn lippen regelmatig in met de orginele rosebuds salve of de beeswax van burts bees, enig idee of deze veilig zijn? Kan het op internet niet vinden namelijk..Alvast bedankt!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 18 Apr 2013

Die zijn volgens mij natuurlijk en dus goed te gebruiken.

cuuulaire
Door

cuuulaire

op 18 Apr 2013

Dankjewel! Dan eet ik met een gerust hart lekker verder :-) Maar, ik ga als mn blikje leeg is 'm wel hervullen met kokosvet, nog beter natuurlijk..

Margreet Oosterhof
Door

Margreet Oosterhof

op 19 Oct 2013

de rosebud salve is van een minerale olie en dus ook niet de beste...die heb ik ook al laten varen. De beeswax heb ik nu ook, maar twijfel er ook nog aan.

Marije
Door

Marije

op 24 May 2013

Ik shcrik hier van! Ik ben een groot fan van Labello en Purol.. Er gaat bijna geen uur voorbij of ik smeer mijn lippen in. Ik blijf even meelezen wat ik beter gaan doen.. Tips blijven welkom :)

Mayke Teurlings
Door

Mayke Teurlings

op 25 May 2013

Kan ik me goed voorstellen Marije dat je hier van schrikt, ik werd er ook niet vrolijk van. De lippenbalsem van weleda gebruik ik zelf altijd, super fijn en verantwoord :)

Esther
Door

Esther

op 01 Sep 2013

Ik gebruik rauwe cacaoboter, gekocht om te eten, maar gebruik het nu als lippenbalsem.☺ Smaakt en ruikt ook lekker. Af en toe kokosolie, maar cacaoboter is beter, blijft langer zitten. je kunt pure cacaoboter niet mee in een stiftje kopen, of heel duur, dus ik heb een pot cacaoboter gekocht en smeer met de brokken mijn lippen in.

Lilja
Door

Lilja

op 19 Oct 2013

Ik vind de lippenbalsems van Hurraw helemaal geweldig. Ze zijn rauw, van natuurlijke olieën, biologisch, helemaal plantaardig, ruiken lekker, zijn zacht, smelten niet en doen hun werk goed. De cherry-lippenbalsem gebruik ik als lippenstift; zo heb ik toch af en toe een kleurtje, maar geen gifstoffen.

Gerda
Door

Gerda

op 19 Oct 2013

Niets want ik gebruik nooit lippenbalsem..

Rolf
Door

Rolf

op 19 Oct 2013

Waarom gebruiken jullie geen biologische koksolie om je lippen mee in te smeren?

Lilja
Door

Lilja

op 23 Oct 2013

Volgens mij blijft dit niet zo lang zitten? Maar ik zal het nog eens proberen. Ik maak sinds kort wel deodorant en tandpasta van bio extra virgin kokosolie, dus lippenbalsem kan er ook nog wel bij. ;)

Paulien
Door

Paulien

op 17 Sep 2015

2 tot 4 kilo... Oeps! Ik ben blij dat ik sinds een paar jaar een natuurlijke lippenbalsem gebruik!

seraja
Door

seraja

op 14 Oct 2016

Ik gebruik sinds kort de lippenstiften van Au Naturale Cosmetics. Deze lippenstiften bevatten biologische olien en dat merk je. Droogt niet uit! Daarnaast bevat het alleen maar natuurlijke ingredienten. Niks schadelijks dus! Ze hebben echt super mooie en veel kleuren :) kijk maar op www.aunaturalecosmetics.nl

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading