arrow_drop_up arrow_drop_down
10 maart 2015 

Hongqumi 红曲米 Rode Rijst bij hoog cholesterol

Hoog Cholesterol, we worden er zo vaak op gewezen dat je hierdoor een hoger risico hebt op het krijgen van een beroerte en/of hart- en vaatziekten. Maar wist je dat bijna de helft van de volwassen bevolking ‘statines’ (cholesterolverlagers) van de artsen krijgen voorgeschreven. Maar cholesterol heeft ook een hele belangrijke functie in het lichaam. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van hormonen, voor het zenuwstelsel en het repareren van de bloedvaten.

Cholesterol verlagen

Maar ook voor de aanmaak van cortisol, het immuunsysteem, de vruchtbaarheid, slaapritme en de geslachtshormonen speelt cholesterol een rol. Het lichaam maakt zelf ook cholesterol aan, uit onderzoek is gebleken dat we maar 10% uit de voeding halen. Om ons cholesterol te laten dalen zijn er natuurlijke middelen zoals rode rijst. Maar ook meer bewegen, vermijden van suiker, stoppen met roken en voeding zorgen ervoor dat de cholesterol kunnen dalen.

Wat is een te hoog cholesterol?

Ons lichaam is een ingenieus systeem, het regelt het cholesterolgehalte naar behoefte in ons lichaam. Wat is nu eigenlijk een te hoog cholesterolgehalte? Zo zijn er mensen die van nature een hoger cholesterolgehalte hebben. Cholesterol is een vetachtige stof die niet oplost in water of bloed. Eiwit bijvoorbeeld lost wel op. Om cholesterol te transporteren in het lichaam is het verpak in een soort eiwitbolletje (de lipoproteïnen).

Er zijn drie soorten lipoproteïnen:

 1. HDL à Hoge Dichtheid Lipoproteïnen à ‘goede’ cholesterol. Transporteert het teveel naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen en verlaat het lichaam via de ontlasting.
 2. LDL à Lage Dichtheid Lipoproteïnen à ‘slechte’ cholesterol vervoert cholesterol naar de cellen en spieren en onderweg nestelt het zich gemakkelijk in de wanden van de aderen.
 3. VLDL à Zeer Lage Dichtheid Lipoproteïnen à transporteert de triglyceriden (vetten) van de lever naar de weefsels. Het zet onderweg vetten af en gaat dan over in een LDL deeltje.

Is je cholesterolgehalte ineens te hoog dan kan je beter naar alternatieven zoeken dan statines te gaan slikken. Zo hebben langdurig gebruik van statines nogal eens bijwerkingen zoals: nierproblemen, leverziekten, spierontstekingen, oogproblemen.

Hongqumi 红曲米

De Hongqumi is gefermenteerde rode rijst dat al eeuwen in China wordt gebruikt als voeding maar ook als supplement. Het is een fermentatie proces van rijst met een soort gist (Monascus purpureus). De Chinese arts schrijft deze rode rijst voor bij verschillende klachten, zoals het stimuleren van de bloedcirculatie, het verzachten van de maag, de milt te activeren etc. Zo bevorderen de monacolines in rode rijst de aanmaak van de lichaamseigen cholesterol in de lever. In een Westers onderzoek is aangetoond dat er een daling van ontstekingen en veel minder verkalking van de aderen te zien was. In 8 weken was er een duidelijke daling van het cholesterolgehalte tot wel 30% van de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en tot 32% van de triglyceriden.

Fermentatieproces

De rijstkorrels worden met rode gistbacteriën aangezet tot het fermenteren. Na enkele dagen ontstaan er rode korreltjes, die worden gezeefd en gedroogd. Deze gist wordt niet alleen gebruikt om rode rijst te maken, maar ook wordt deze gist als natuurlijk kleurmiddel in de voeding gebruikt. Een grote groep Chinezen malen de rode rijst tot een pasta, die men verder in allerlei gerechten gebruikt. Maar het is ook mogelijk om de rijst net als witte rijst te gebruiken bij de maaltijd. Het ziet er wel anders uit, en het smaakt ook anders. Maar als je weet dat deze rijst veel gezonder is dan de witte, dan wen je er wel aan.

Rode rijst

Rode rijst is een lang korrelige rijst, het heeft een stevige beet en een nootachtige smaak. Voor het beste resultaat kan je het beste de rijst een minimaal een half uur tot twee uur voorweken in koud water. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat zachter wordt, noodzakelijk is het niet. De verhouding is 1 kop rijst op 2,5 kopjes water. Het koken duurt ongeveer 35 minuten.

Kong Pao Kai
(kip met groenten en pinda’s)

Wat heb je nodig voor 4 personen:

 • 500 gram biologische kipfilet
 • 125 gram pinda’s
 • 7 gedroogde rode pepers
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels olie
 • 1 groene paprika
 • 1 rode paprika
 • 125 gram bamboescheuten
 • 125 gram water kastanjes
 • 5 lente uitjes
 • 4 kopjes rode rijst

Marinade voor de kipfilet

 • 2 eetlepels oestersaus
 • 2 eetlepels rijstwijn
 • 1 theelepel maïsmeel

Saus

 • 2 eetlepels ketjap
 • 2 eetlepels rijstazijn
 • 4 eetlepels kippenbouillon
 • 1 theelepel palmsuiker
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 theelepels sesamolie

Zo maak je Kong Pao Kai

 1. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en snij de kipfilet in blokjes.
 2. Leg de kipfilet tenminste 45 minuten in de marinade.
 3. Doe de rode rijst in kokend water en kook dit in ongeveer 35 minuten gaar. Verhouding 1 kop rijst/2,5 kop water.
 4. Snij de paprika’s in reepjes, de bamboescheuten wat kleiner als ze erg groot zijn.
 5. Snij de water kastanjes in plakjes en de lente ui in stukjes van 3 cm.
 6. Hak de knoflook fijn en snij de pepertjes klein.
 7. Voor de saus maken we de knoflook in een vijzel fijn tot een pasta.
 8. Doe de ingrediënten voor de saus in een aparte kom en roer alles met de knoflook door elkaar.
 9. Verhit de olie in de wok en bak hierin de knoflook, de pinda’s en de pepertjes ongeveer 30 seconden.
 10. Voeg er het kipfilet bij en bak dit kort (ongeveer 4 minuten).
 11. Hierna komen de groenten en bak dit nog 4 minuten.
 12. Als laatste de saus en laat het nog even 2 minuten op een laag vuur stoven totdat de saus is ingedikt.
 13. Serveer de Kong Pao Kai met de rode rijst.

Wat doe jij om je cholesterol te verlagen?

Bronnen: Carmelo V Venero; Jose V Venero; Dale C Wortham; Paul D Thompson. Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins. The American journal of cardiology, March 2010, Cicero AF, Derosa G et al. Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactive protein, and vascular remodeling parameters in moderately hypercholesterolemic Italian subjects. Nutr Res. 2013 Aug;33(8):622-8, Hai Hong (2014) TCM Treatment of Chronic Illnesses. The Theory of Chinese Medicine: pp. 203-218. www.cholesterol.nl, Hartstichting.

Over de schrijver
Mijn naam is Marjo en ben Orthomoleculaire voedings- & supplemententherapeute, daarnaast werk ik ook nog bij een MBO school in Utrecht. Op dit moment ben ik weer aan het leren met een (verdieping) opleiding om nog meer te weten over mijn vakgebied. Ik wil mij specialiseren in wat voeding te maken heeft met je gezondheid. Welke vitaminen en mineralen kan je het best innemen als je ziek bent. Mijn passie is koken en van alles uitproberen met zo gezond en zo puur mogelijke ingrediënten. Via deze site wil ik jullie inspireren en adviseren over allerlei uiteenlopende zaken.
Karin
Door

Karin

op 10 March 2015

Ik vind hier enkel Thaise rode rijst maar volgens wat ik er al over gelezen heb heeft rode gefermenteerde rijst niets te maken met de langkorrelige rijstsoort uit Thailand, die qua vorm lijkt op zilvervliesrijst, maar een rodere kleur heeft. Klopt het dat ik specifiek op zoek moet gaan naar Rode Rijst uit China (bij hoge cholesterol dus)? Alvast bedankt!

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 11 March 2015

Hallo Karin, je moet inderdaad op zoek gaan naar echte Hongqumi, deze is gezond en verlaagd het cholesterol. Het is ook als supplement te koop. Hungqumi heeft een wat aparte smaak en niet iedereen vindt het lekker, dus het alternatief een supplement is voor iedereen te doen.

PraktijkvanUnen
Door

PraktijkvanUnen

op 12 March 2015

Ga niet zomaar dingen kopen om je cholesterol te verlagen Karin. Er is een reden waarom dat je cholesterol hoog is. Hier moet eerst naar gekeken worden. Als het leefstijl is, kun je dit verbeteren, Maar als cholesterol hoog is om jou te beschermen is het gevaarlijk om dwangmatig die cijfers omlaag te brengen. Dan wil je ontdekken wat de achterliggende reden is en die aanpakken. Ga dus zeker niet zomaar cholesterol verlagen ook al is het 'natuurlijk'.

Karin
Door

Karin

op 12 March 2015

Bedankt! Dit werd vastgesteld door de dokter, ik heb helaas een erfelijk hoge cholesterol. Ik tracht zeker op mijn voeding te letten omdat ik vaak vergeet om dat supplement te nemen. Dus af en toe de rode rijst uit China (de Thaise zou het zelfde effect niet hebben?) lijkt me niet slecht.

praktijkvanunen
Door

praktijkvanunen

op 12 March 2015

Waarom is mijn reactie weggehaald? Die is voor Karin, maar ook voor andere lezers toch wel belangrijk! Ik zie het probleem niet met een aanvulling op bovenstaande post, gezien zomaar cholesterol verlagen gevaarlijk kan zijn.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 13 March 2015

Ik heb niets weggehaald, ik zie je reactie nog staan hoor :)

PraktijkvanUnen
Door

PraktijkvanUnen

op 19 March 2015

Hey wat raar, nu zie ik m ook weer haha. Heel apart. Nouja :) Fijne dag!

Karin
Door

Karin

op 11 March 2015

Dag Marjo, Bedankt! Het supplement heb ik al maar het lijkt me interessant de witte rijst te vervangen door deze Hongqumi. Deze is niet zo gemakkelijk te vinden als de Thaise rode rijst. groetje Karin

Rosalie
Door

Rosalie

op 11 March 2015

Leuk artikel! Ik ben meteen op pad gegaan, en in de natuurwinkel vond ik 'gewone' rode rijst (zoals op de foto die je geplaatst hebt). Die is niet gefermenteerd. De aziatische winkel heeft gefermenteerde rode rijst, maar dat ziet er wel heel anders uit en wordt verder vooral in poedervorm als een soort supplement verkocht. Lijkt mij niet echt iets voor de dagelijkse maaltijd :). Hoe zit nou?

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.