datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Huidklachten door cosmetica?
14 oktober 2012 
1 min. leestijd

Huidklachten door cosmetica?

Huidirritatie en allergieklachten kun je altijd meldenHuidklachten door cosmetica? Gewoon melden! Melden is belangrijk, ook wanneer je geen last meer heeft van de klacht. Omdat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen, gaan veel mensen niet naar een arts of dermatoloog. Daardoor is niet bekend hoeveel mensen last hebben van huidklachten na het gebruik van cosmetica en om welke klachten het dan gaat.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) beheert samen met de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) het meldpunt Cosmeticaklachten. Bij dit meldpunt kunnen consumenten klachten melden die mogelijk door cosmetica zijn veroorzaakt.

Meldpunt Cosmeticaklachten

Het meldpunt ‘cosmeticaklachten’ is onderdeel van een driejarig onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Met behulp van een aantal vragen wordt informatie ingewonnen over de klacht en het product, waardoor men meer inzicht krijgt in de aard en oorzaak van de klachten. Het uiteindelijke doel is om het aantal klachten door cosmetica te verminderen.

Wat is een klacht?

Het gebruik van cosmetica kan soms leiden tot huidklachten: van lichte irritatie tot ernstigere klachten. Klachten ontstaan soms ineens na jarenlang probleemloos gebruik van een product of wanneer je een product voor de eerste keer gebruikt. Klachten kunnen verschillende oorzaken hebben.

Hoe ziet een klacht eruit

Huidklachten na gebruik van cosmetica kunnen heel verschillend zijn. De meest voorkomende klachten zijn: rode huid, jeuk, bultjes, schilfers, branderige of schrale huid en rode ogen. Soms treedt duizeligheid of benauwdheid op.

Huidirritatie en allergie

Bij klachten gaat het meestal om huidirritatie. Soms is er sprake van een allergische reactie. Het verschil is vaak niet te zien. Irritatie is een prikkeling van de huid als reactie op één of meer ingrediënten in het cosmeticaproduct. Huidirritatie kan eenmalig zijn.

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem waarbij een overgevoeligheid optreedt voor één of meer ingrediënten in cosmetica. De reactie kan direct optreden of in de loop van enkele uren of dagen. Het ziet er meestal uit als huiduitslag. Soms komen ook slijmvliesklachten of benauwdheid voor.

Heb jij wel eens een allergische reactie gehad van cosmetica?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading