arrow_drop_up arrow_drop_down
14 oktober 2012 

Huidklachten door cosmetica?

Huidirritatie en allergieklachten kun je altijd meldenHuidklachten door cosmetica? Gewoon melden! Melden is belangrijk, ook wanneer je geen last meer heeft van de klacht. Omdat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen, gaan veel mensen niet naar een arts of dermatoloog. Daardoor is niet bekend hoeveel mensen last hebben van huidklachten na het gebruik van cosmetica en om welke klachten het dan gaat.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) beheert samen met de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) het meldpunt Cosmeticaklachten. Bij dit meldpunt kunnen consumenten klachten melden die mogelijk door cosmetica zijn veroorzaakt.

Meldpunt Cosmeticaklachten

Het meldpunt ‘cosmeticaklachten’ is onderdeel van een driejarig onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Met behulp van een aantal vragen wordt informatie ingewonnen over de klacht en het product, waardoor men meer inzicht krijgt in de aard en oorzaak van de klachten. Het uiteindelijke doel is om het aantal klachten door cosmetica te verminderen.

Wat is een klacht?

Het gebruik van cosmetica kan soms leiden tot huidklachten: van lichte irritatie tot ernstigere klachten. Klachten ontstaan soms ineens na jarenlang probleemloos gebruik van een product of wanneer je een product voor de eerste keer gebruikt. Klachten kunnen verschillende oorzaken hebben.

Hoe ziet een klacht eruit

Huidklachten na gebruik van cosmetica kunnen heel verschillend zijn. De meest voorkomende klachten zijn: rode huid, jeuk, bultjes, schilfers, branderige of schrale huid en rode ogen. Soms treedt duizeligheid of benauwdheid op.

Huidirritatie en allergie

Bij klachten gaat het meestal om huidirritatie. Soms is er sprake van een allergische reactie. Het verschil is vaak niet te zien. Irritatie is een prikkeling van de huid als reactie op één of meer ingrediënten in het cosmeticaproduct. Huidirritatie kan eenmalig zijn.

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem waarbij een overgevoeligheid optreedt voor één of meer ingrediënten in cosmetica. De reactie kan direct optreden of in de loop van enkele uren of dagen. Het ziet er meestal uit als huiduitslag. Soms komen ook slijmvliesklachten of benauwdheid voor.

Heb jij wel eens een allergische reactie gehad van cosmetica?

Reactie plaatsen

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang het Week van de Vruchtbaarheid magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.