IJskoud het lekkerst? Bestaat er gezond ijs?

Het kan nogal eens wisselen in Nederland, zo heb je nog je jas hoog dicht, 3 dagen later zit je op een zonovergoten terras en kun je eindelijk je benen eens laten bruinen. Ik vind het wel genieten!

Met warm weer drink je meer, je verliest ook meer vocht (zweet) en dat moet je zeker aanvullen. Om af te koelen grijpen we graag naar koude drankjes en ijs… maar is dat wel zo goed voor je lijf?

De thermostaat van je lichaam

Eten en drinken heeft invloed op je temperatuur en op “de thermostaat” van je lichaam. Omdat je voedsel verbrandt, komt warmte vrij zodat je op temperatuur blijft (zo’n 37 graden C). Je kent misschien het gevoel van koud krijgen als je honger hebt. Als het warm is heb je minder snel honger, je lichaam heeft minder energie nodig om op temperatuur te blijven. Wel heb je  zin in verfrissend eten en drinken.

Behalve de thermische eigenschappen van voedsel (de temperatuur) zijn er ook nog energetische eigenschappen. De temperatuur die in de voeding zit kan jou verwarmen of koelen. Het mooie is dat fruit wat dichtbij de evenaar groeit meestal een verkoelende werking heeft, net zoals zomerfruit. De typische wintergroentes zoals spruitjes en boerenkool hebben juist een verwarmende werking. Mensen hebben ook verschillende behoeftes, ben je erg druk en heb je het nooit koud, dan kun je baat hebben bij meer verkoelende voeding.

Té koud is niet zo goed, zowel qua temperatuur als de energetische eigenschappen. Je maag kan er last van krijgen, het vertraagt je spijsvertering. Je lichaam moet het eerst op de juiste temperatuur brengen voor het met verteren kan beginnen. Toch… ook af en toe een ijsje is niet te versmaden!

Verantwoorde ijsrecepten

Er is een enorm aanbod aan ijssoorten in supermarkt, ijssalons en allerlei kleinschalige ijsboerderijen. En dan kun je ook nog zelf ijs maken, al dan niet met een ijsmachine. Wat kun je nou het best kiezen als Miss Natural? En wat kun je kiezen als je op je gewicht wilt letten?

Wat zit er in ijs? In het algemeen; melk, room, eieren, suiker en fruit (of andere smaakmakers). Op zich normale voedingsmiddelen, bij allergie wel opletten wat er in je ijs zit natuurlijk. En (te)veel suiker is niet goed. Er zijn lactosevrije en suikervrije ijsjes en je kunt ze ook zelf maken. Lactosevrij ijs kan met rijstmelk gemaakt zijn en sorbetijs is vaak (maar niet altijd!) zonder melk gemaakt. Lees of vraag naar de ingrediënten bij twijfel.

Gezond ijs recepten

Kan je wel wat verkoeling gebruiken, ben je gek op ijs, maar eet je liever geen Magnum, Cornetto of Solero vol met suiker? Maak dan deze zomer zelf gezonde fruitijsjes, ijskoude snacks en verkoelende drankjes 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker of chemische zoetstoffen!

De basis van de 38 recepten die je vindt in “Gezonde Fruitijsjes & IJskoude Snacks” is fruit. Fruit is van nature zoet en zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen, die je weer de benodigde energie geven om je sterk en vitaal te voelen. Deze gezonde ijsjes zijn dan ook een ideaal tussendoortje voor kinderen en natuurlijk jezelf op warme zomerse dagen!

Wat is jouw favoriete ijsje?