In 14 dagen glutenvrij en fit als een topsporter

Zelden heb ik een boek zo snel gelezen als ‘Eten om te winnen’ van toptennisser Novak Djokovic. De ondertitel van het boek is: ‘In 14 dagen glutenvrij en fit als een topsporter’. Het boek is heel prettig om te lezen en vooral heel divers wat betreft de onderwerpen. Er staan maar liefst twee voorwoorden in het boek, een van Richard Kraijcek en een van de auteur van ‘Broodbuik’, William Davis.

Dit boek is ideaal voor mensen die graag gezond willen eten en leven, die minder stress willen ervaren en sporten belangrijk vinden. Het bestaat uit verschillende delen: het levensverhaal van Novak, een stappenplan om glutenvrij te gaan eten, trainingen voor je geest en je lichaam, en recepten. 

Vet verhaal van Novak Djokovic

Het boek ‘Eten om te winnen‘ beschrijft het persoonlijke leven Novak Djokovic. Vanaf zijn kindertijd in het voormalig Joegoslavië, met de bombardementen, en het begin van zijn tenniscarrière in een land waar tennis nog niet echt gewoon was. Verder beschrijft hij uitvoerig zijn tenniscarrière die hoge pieken en diepe dalen heeft gekend. Diepe dalen, die bestonden uit verschillende aandoeningen en blessures.

Op een dag kreeg Djokovic het advies om glutenvrij te gaan eten. Vanaf dat moment veranderde zijn leven. In 2011 won hij veel grote tenniswedstrijden, waaronder drie grandslamtoernooien en maar liefst 43 opeenvolgende wedstrijden! De diepe dalen die hij daarvoor in zijn tenniscarrière had, bleven uit. Dit resultaat schrijft hij toe aan het glutenvrije eten. Hij geeft in het boek ook aan wat hij zelf in een week eet. Dit kan wellicht als inspiratie gezien worden voor als je zelf glutenvrij wil gaan eten.

Glutenvrij stappenplan

In het boek staat een duidelijk stappenplan om zelf ook glutenvrij te gaan eten. Welke voedingsmiddelen moet je laten staan? En welke voedingsmiddelen moet je vooral wel eten? En wat heel fijn is: een voorbeeldmenu. Met daarin duidelijk aangegeven van welke delen van het menu recepten staan opgenomen in het boek.

Het belang van ontspanning

Rust en ontspanning is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Ook in ‘Eten om te winnen‘ wordt beschreven dat voldoende rust belangrijk is. Zelf beoefent Novak Djokovic naast zijn zeer uitgebreide trainingen om topfit op tennistoernooien te verschijnen ook trainingen voor de geest, zoals yoga. In het boek zijn dus een heel deel yogaoefeningen opgenomen. Stap voor stap wordt beschreven hoe je bepaalde oefeningen moet doen. Verder staan er oefeningen voor je lichaam beschreven, die je gemakkelijk kunt volgen als je ze zelf thuis wilt gaan doen.

Glutenvrije recepten

Er zijn verschillende recepten in het boek opgenomen, die uiteraard glutenvrij zijn. Een power muesli om de dag mee te beginnen, een lekkere humus, of gebraden kip met citroen bijvoorbeeld. En tot slot vind je in de bijlage nog een lijst van voedingsmiddelen die heel gezond zijn en passen bij een glutenvrij dieet.

Recept: Powermuesli

Hieronder het recept van de powermuesli van Novak Djokovic.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 100 gr biologische glutenvrije havervlokken
  • 50 gr gedroogde cranberry’s
  • 75 gr sultanarozijnen
  • 70 gr pompoen- of zonnebloempitten
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • Rijst of amandelmelk (naar keuze)
  • Bananen, bessen of plakjes appel (naar keuze)
  • Natuurlijke zoetstof (naar keuze)

Zo maak je het klaar:

  1. Meng de havervlokken, cranberry’s, rozijnen, pitten en amandelen in een middelgrote kom of als je op reis gaat in een hersluitbaar plastic zakje.
  2. Serveer met rijst- of amandelmelk, bananen, bessen of plakjes appel en naar keuze je favoriete natuurlijke zoetstof.

Maak kans op het boek ‘Eten om te winnen’

Miss Natural mag 3 exemplaren weggeven van het boek ‘Eten om te winnen’ van Novak Djokovic. Wat moet je hiervoor doen? Geef in een reactie onder dit artikel aan waarom jij zou willen proberen om glutenvrij te gaan eten. Oftwel: wat is jouw doel voor een glutenvrij dieet? Uit alle reacties worden drie winnaars uitgekozen!

Let wel op:  zorg ervoor dat bij  jouw ledenprofiel   je adresgegevens staan vermeld , zodat je de prijs toegestuurd kan krijgen als je een van de winnaars bent. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor iedereen.

Schrijf je in voor de gratis Week zonder Tarwe

De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou! Schrijf je nu gratis in via onderstaand formulier.

Hoe heb jij baat bij een glutenvrij dieet?

 

De 3 winnaars zijn geworden:

Jacqueline, Amber E. en Nicolette..  Gefeliciteerd!  Jullie krijgen elk het boek ‘Eten om te winnen’ thuisgestuurd!  Let wel op:  zorg ervoor dat bij  jouw ledenprofiel  je adresgegevens staan vermeld , zodat je de prijs toegestuurd.