Join Feedback: doe jij ook mee?

Feedback is voor iedereen die gebruik wil maken van zijn/haar gezamenlijke kracht om mensen en merken op positieve en inspirerende wijze te betrekken bij het verbeteren van de wereld voedselbalans. De wereld heeft maar een voedselsysteem waar we allemaal een onderdeel van zijn.

Wat is het probleem?

Voedsel is voor elke bewoner van deze aarde de meest primaire levensbehoefte en toch is het systeem niet goed georganiseerd.

Op dit moment zijn er meer dan 22 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar met obesitas. Daarnaast sterven er elke dag 16.000 kinderen door ondervoeding en deze aantallen groeien nog steeds. De balans lijkt dus volledig zoek te zijn.

Wat is de oorzaak ?

Een belangrijke oorzaak is onze levensstijl. Wij kopen onnodig veel voedsel en zijn ook nog eens bereid hiervoor hoge prijzen te betalen. Daardoor onttrekken we onnodig veel voedsel uit de wereld en houden we voedselprijzen hoog. Door hoge prijzen kunnen mensen met minder inkomen niet aan gezond voedsel komen of het simpelweg niet betalen. Ze zijn dus veelal aangewezen op goedkoop en ongezond voedsel.

Wat is de oplossing?

Om concreet wat te kunnen doen, heeft Feedback samen met de Universiteit van Wageningen de 7 Fortunes ontwikkeld. Dat zijn zeven wetenschappelijke waarheden over voedsel en ons gedrag die een meetbare positief effect hebben op jou persoonlijk en op de voedselbalans. In zeven stappen naar een gezonder, goedkoper en gelukkiger leven voor jezelf en een beter voedselsysteem. Winst op alle vlakken dus. Zie hieronder een omschrijving van deze 7 Fortunes.

Waarom?

Het voedselprobleem raakt iedereen. Tekort en overvloed hebben namelijk meer te maken met het verschil tussen arm en rijk dan tussen Noord en Zuid. Dit betekent dat onze levensstijl grote invloed heeft op het huidige system.

Wat is het doel van Feedback?

Wij leven in overvloed en hebben het geluk te kunnen kiezen om iets te veranderen. Feedback vindt het tijd om wat terug te doen voor onszelf en de mensen om ons heen en gelooft dat een zeer eenvoudige verandering in onze levensstijl en mentaliteit een groot positief effect heeft. Daarom is het doel tot aan oktober 2014 wereldwijd minimaal 5 miljoen mensen actief te betrekken bij Feedback en de Feedback Fortunes.

  • Er zijn 6,8 miljard mensen op aarde
  • Er wordt jaarlijks voor 12 miljard mensen voedsel gemaakt
  • Bijna 1,5 miljard mensen in het westen hebben overgewicht
  • 22 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar hebben obesitas
  • Ongeveer 925 miljoen mensen lijden honger
  • Dagelijks sterven er 16.000 kinderen aan de gevolgen van voedseltekorten

De 7 fortunes zijn:

1. Size does matter (fitter en rijker worden door vaker te eten):

Belangrijker dan wat je eet, is hoeveel je eet. We ‘over-eten’ systematisch: tegenwoordig zijn de porties twee tot acht keer groter dan ons lichaam nodig heeft. Dat komt neer op een dagelijks caloriënbombardement dat je lichaam onmogelijk kan verwerken.  Je lege maag is ongeveer net zo groot als een gebalde vuist. Om optimaal te functioneren hebben we per dag 3 à 4 maaltijden nodig ter grootte van een vuist. Gemiddeld eten we in het westen 3 to 4 vuisten per maaltijd en in Amerika 8 tot 10. Goede tip: sla nooit het ontbijt over, hierdoor blijft je lichaam de hele dag verbranden en val je af. Twintig procent van de wereldbevolking consumeert vijfentachtig procent van al het voedsel en de natuurlijke grondstoffen die wereldwijd beschikbaar zijn. Die twintig procent, dat zijn wij!

2. Supermarkt Survival (goedkoper en gezonder boodschappen doen):

Tachtig procent van het eten in supermarkten is kunstmatig. Blikvoer, vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, zuivelproducten, sauzen, soepen, koekjes en kruidenzakjes komen niet uit de keuken, maar uit een laboratorium of fabriek. Het is dus goed om te weten waar je op moet letten. De makkelijkste manier om verstandig in te kopen, is om aan de buitenring van een supermarkt te blijven. Dat is de ‘gezonde’ route. Bekijk de etiketten voordat je iets koopt. Hierbij geldt: zo min mogelijk tekst = het gezondst. Het is heel eenvoudig: op broccoli vind je geen gezondheidsclaim en ook geen disclaimer voor E-nummers. De natuur geeft over het algemeen de zuiverste producten. Door met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, hoeven we niet nodeloos producten en grondstoffen uit ander landen te halen om ons voedsel te laten bewerken. Op deze manier laten we meer over voor anderen.

3. Walk on water (rijker en knapper met water):

De belangrijkste stof in ons lichaam is water en we hebben veel water nodig om voedsel te verteren en suikers te verwerken. Zonder dat we het door hebben, is ons lichaam voortdurend uitgedroogd. Frisdranken en vruchtensappen lijken prima dorstlessers, maar frisdranken en vruchtendranken uit pak onttrekken juist vocht uit ons lichaam door de hoeveelheid suiker. Deel je gewicht door 10. De uitkomst staat gelijk aan het aantal glazen water dat je lichaam nodig heeft. Drink thuis zoveel mogelijk kraanwater, dat is goedkoop. Ter illustratie: 700 liter kraanwater kost evenveel als 1,5 liter frisdrank. De productie van frisdranken en fruitsappen onttrekt veel grondstoffen uit gebieden waar ze die goed kunnen gebruiken. Door een dag alleen water te drinken blijven er meer grondstoffen beschikbaar voor de rest van de wereld.

4. Meatfree Monday (een goedkoper en gezonder leven met minder vlees):

Doe net als miljoenen anderen mee met ‘Meatfree Monday’ van Paul McCartney en eet op maandag geen vlees. Door onze ongeremde vraag naar vlees, is onze vleesindustrie ‘overgeprofessionaliseerd’ en zit ons vlees vol met hormonen, conserveringsmiddelen en antibiotica. Dat is niet ok. Om één kilo vlees te produceren is er in totaal zeven kilo graan nodig, waarvan veertien broden kunnen worden gebakken. Het water dat verbruikt wordt voor de Nederlandse rundvleesconsumptie, kan één derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte voorzien.

5. Food from the hood (geniet en leef met de seizoenen en kies voor lokaal):

De natuur is little miss perfect. Ze voorziet in onze behoeften op het juiste moment. Seizoensproducten zijn verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde. Lokaal geproduceerd eten heeft minder gereisd en bevat daardoor minder conserveringsmiddelen. Je wint dus op alle vlakken! Door minder voedsel te onttrekken uit andere delen van de wereld blijft er daar ook meer over voor mensen die het hard nodig hebben. Join the season en steun ook gelijk de lokale economie.

6. No time to waste (bespaar geld door minder voedsel te verspillen):

Daar sta je weer, boven de vuilnisbak met een bak vol tomaten aan de zachte kant of een pak melk net over datum. ‘Doodzonde,’ denk je nog. Je bent niet de enige. Per persoon gooien we jaarlijks 130 euro aan goed eten in de vuilnisbak. We hebben bijna allemaal de neiging in het schap te zoeken naar een product met de langste houdbaarheidsdatum. Hierdoor blijft etenswaren die eigenlijk het eerst weg moeten, langer staan en wordt uiteindelijk weggegooid. We betalen niet alleen voor het voedsel dat we opeten, maar ook voor alles wat we thuis en in de supermarkt weggooien. Zonde van het geld. Door minder voedsel te verspillen en zuiniger om te gaan met het voedsel dat we hebben, hoeft er ook nog eens minder voedsel verbouwd te worden voor hetzelfde aantal mensen. Bewaar eten thuis net zoals het in de supermarkt bewaard wordt. Bewaar zonaanbidders als mango’s en bananen buiten de ijskast. Voorgesneden producten bederven sneller dan ongesneden producten.

7. Lucky number seven (share your luck):

Share your luck en deel Feedback met zoveel mogelijk vrienden, familie en collegae via bijvoorbeeld sociale media als Facebook en Twitter. Met veel fans kan Feedback door weinig op te geven een groot verschil maken.

De informatie in dit artikel is grotendeels, rechtstreeks overgenomen van de website van Feedback  om e.e.a. zo correct mogelijk te kunnen delen met jullie. Sluit je aan bij dit fantastische initiatief en word 1 van de beoogde 5 miljoen actief betrokken Feedback & Fortunes members! O.a. een aantal bekende Nederlanders zoals bijv. actrice/presentatrice Lieke van Lexmond, sterrenkok Sergio Herman en personal trainer (o.a. uit TV-serie Obese) Radmilo Soda ondersteunen Feedback al.

Ik ook! En jij?