datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Kies jij al voor Slow Fashion?
24 september 2020 
3 min. leestijd

Kies jij al voor Slow Fashion?

Slow Fashion? Wat betekent dat nu eigenlijk? Bij slow fashion kies je voor tijdloze items en kwaliteit en voorkom je impulsaankopen. Eigen stijl wint het van de laatste trends. Slow Fashion is de tegenhanger van fast fashion, waarbij ketens de nieuwste mode in steeds wisselende collecties produceren. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie.

Mijn ervaring?

Mijn eigen kledingkast hangt vol met kleding. Die kleding shop ik bij alle soorten winkels die je maar kan bedenken van duur tot goedkoop! Ik ben altijd snel uitgekeken op dingen dus ik zorg vaak dat ik alleen veel geld uitgeef aan kleding die ik echt veel draag zoals jeans, schoenen en jassen en af en toe wil ik gewoon iets heel graag hebben en dan koop ik het ook! Hoe het duur het ook is! Maar na het zien van de trailer van The True Cost ben ik hier abrupt anders naar gaan kijken? Want dit is toch eigenlijk niet normaal?

The True Cost

In de film The True Cost wordt het verhaal achter de fast fashion duidelijk! Het gaat over de kleren die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de industrie heeft op onze wereld. De prijs van kleding is sedert tientallen jaren afgenomen, terwijl de mensheid en de belasting van het milieu drastisch zijn gegroeid. Deze documentaire trekt het gordijn open dat een ongezien deel van de wereld verbergt en vraagt ons om te overwegen wie nu echt de prijs betaalt voor onze kleding. Geen Fastfood, maar Fastfashion! Gefilmd in landen over de hele wereld, van luxueuze plaatsen tot de donkerste sloppenwijken, en met interviews met toonaangevende beïnvloeders waaronder Stella McCartney, Livia Firth en Vandana Shiva. Gelukkig is er nu een grote groep bezig om hier verandering in te brengen en jij kan hier ook aan meedragen! The True Cost is te zien via Netflix.

Want Slow Fashion is in de modeInfographic slowfashion 654x1457.jpg

Fast fashion ligt onder vuur. Dat is goed nieuws voor pleitbezorgers van slow fashion. We kunnen gerust stellen dat kritiek op fast fashion – de goedkope, trendgebonden collecties waarvan bijna wekelijks nieuwe voorraden in winkels verschijnen – in de mode is. De tijd dat modellen en celebs trots vertelden designer wear te combineren met goedkope items en accessoires van Zara of Topshop lijkt definitief voorbij.

Steeds meer beroemdheden – van Livia Firth tot Emma Watson – tonen zich zelfs uitgesproken fans van duurzame mode. Vooral de ramp in textielfabriek Rana Plaza creëerde een wereldwijd bewustzijn van de uitwassen van de fast fashion die in Azië – en lagelonenlanden in andere werelddelen – wordt gemaakt.

Slow Fashion als investment dressing

Slow fashion is eigenlijk een hedendaagse variant op het aloude investment dressing. In plaats van gedachteloos de laatste trenditems of goedkoopste deals uit de winkelschappen te plukken, maken we dan een weloverwogen keuze voor kleding die goed gemaakt is en lang mee gaat. De tijdloosheid die slow fashion propageert lijkt op gespannen voet te staan met het concept van mode, dat draait om vernieuwing en trends. Toch is slow fashion niet noodzakelijkerwijs anti-mode. Zo zijn er regelmatig slow fashion collecties te zien op internationale catwalks.

En nu fast fashion op steeds meer kritiek kan rekenen, is de slow trend misschien wel de ideale manier om in de mode te blijven!

10 Slow Fashion Tips

Hoe slow is jouw fashion? Modetrends wisselen vaak en snel. Kledingwinkels hebben elk jaar veel nieuwe collecties, vaak zo goedkoop mogelijk. Maar fast fashion is vaak niet goed voor mens en milieu. Met deze tips is jouw kleding voortaan duurzaam.

Afbeeldingsresultaat voor slow fashion

1. Kies voor tijdloos design dat langer dan enkele seizoenen mee kan.
2. Kies voor duurzame kleding van kwaliteit en met goede pasvorm.
3. Met duurzame materialen zoals gerecyclede stoffen doe je het milieu een groter plezier.
4. Let op keurmerken in je label. Check de keurmerkenwijzer en de app ‘’KeurmerkenWijzer’’’.
5. Investeer in stijladvies en voorkom miskopen door goed te passen.
6. Speciale gelegenheid of een feestje? Leen of huur je kleding, bijvoorbeeld via een kledingbibliotheek.
7. Upcycle! Maak van oude kleding iets nieuws.
8. Modeverslaafd? Combineer klassiekers met trenditems of actuele accessoires.
9. Was kleding minder vaak, was op lagere temperaturen en droog het aan de lijn of op en rek. Kijk hier voor de beste wasmachines uit 2020!
10. Lever gebruikte kleding en textiel (ook kapot & versleten!) in bij de Textielcontainer.

Beter voor het milieu?

Ga je voor slow, dan is dat écht beter voor het milieu! Een rekensommetje: als álle Nederlanders 3 kledingstukken minder per jaar kopen dan scheelt dit gemiddeld 143 miljoen autokilometers… Dat zijn 3500 rondjes om de aarde! Maar bedenk ook dat jij ook onderdeel bent van het milieu. Jouw gezondheid staat bovenaan!

Ken je Vinted al? Hier kun je tweedehands kleding kopen.

slow fashion

”Doe langer met je kleding en voorkom impulsaankopen. Dit heet Slow Fashion”.

Hoe shop jij je kleding? Laat het ons weten in een reactie!

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading