datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Kun je superfoods elke dag gebruiken?
24 februari 2014 
3 min. leestijd

Kun je superfoods elke dag gebruiken?

Een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord en nu zijn ze niet meer weg te denken uit mijn dagelijks leven. Wat in 2013 begon met 1 eetlepel chiazaad, eindigde met het behalen van mijn diploma ‘superfood expert’ en het starten van mijn eigen praktijk. Superfoods hebben niet alleen mijn manier van eten veranderd, maar ze hebben een complete lifestyle verandering teweeg gebracht.

Opgeleid door verjongingscoach Jesse van der Velde, heb ik tientallen nieuwe superfoods leren kennen en gebruiken. Al die verschillende superfoods brengen allemaal andere eigenschappen met zich mee en je kunt ze ook weer op allerlei verschillende manieren gebruiken. Om deficiënties aan te vullen en/of om bij een detox te ondersteunen. Of denk aan de superfoods die helpen om je darmen en hormonen in balans te brengen. Talloze mogelijkheden, maar wanneer gebruik je nu precies wat, hoeveel en hoe vaak?

Superfoods en balans

Ook bij superfoods draait het allemaal om balans. Iedere dag een theelepel spirulina kan heel goed, maar sommige superfoods kun je beter niet iedere dag nemen. Een mooi voorbeeld van superfoods die je onregelmatig moet gebruiken,  zijn de zogenaamde adaptogenen. Adaptogenen zijn middelen die er voor zorgen dat het lichaam zich gemakkelijker kan aanpassen aan zowel lichamelijke als geestelijke veranderingen.

Adaptogenen

Mijn favoriete adaptogeen is Maca. Het bijzondere aan Maca is, dat het helpt je hormonen te reguleren. Welke hormonen dit zijn, is bij iedereen anders. Maca werkt met het ritme en de behoefte van jouw lichaam. Bij de ene persoon kan dit een disbalans in de schildklier zijn, de andere persoon heeft weer PMS klachten. Maca helpt bij beide.

Het is een poeder dat gemaakt wordt van de wortels van de knol Maca, die vooral in Peru groeit. Het bevat vitamine B1, B2, C en E en verscheidene mineralen en sporenelementen. Het smaakt een beetje naar butterscotch en is heerlijk in combinatie met rauwe cacao. Maca helpt bij zowel vrouwen als bij mannen die een hormonale disbalans hebben. Denk bijvoorbeeld aan menstruatieklachten, PMS, verlaagd libido en protstaatproblemen. Daarnaast helpt het ook je energieniveau te verhogen en je stressgehalte te verlagen.

Andere adaptogenen zijn:

Rhodiola rosea. Dit superfood is uitermate geschikt tijdens perioden van langdurige stress. Tijdens perioden van stress worden door de bijnieren (anti)stresshormonen afgegeven. Rhodiola kan de hormonale reacties op stress van het lichaam reguleren. Niet alleen door invloed op de bijnieren, maar ook via de hypothalamus, waaruit de eigenlijke reactie op stress begint. Rhodiola rosea doorbreekt het patroon van stress en geeft daarnaast ook veel energie.

Ashwaganda is vooral effectief bij een trage schildklier, een laag progesteron gehalte of een bijnieruitputting. Ashwaganda wordt van de wortels van een struik gemaakt en is zeer rijk aan geneeskrachtige stoffen. Naast het effect dat het heeft op de schildklier en de bijnieren, is ashwaganda ontstekingsremmend, helpt het tegen vermoeidheid en depressie en is het een natuurlijke bron van ijzer. Deze adaptogeen komt vaak in de vorm van een capsule.

Afrikaanse mango is erg bijzonder doordat het een stof bevat die het leptinehormoon reguleert. Leptine vertelt het lichaam dat het verzadigd is, waardoor de eetlust geremd wordt. Afrikaanse mango wordt daarom ook vaak gebruikt tijdens het afvallen. Je kunt het poeder door je smoothies roeren of over een salade sprenkelen.

Hoeveel adaptogenen kun je gebruiken?

Zoveel gezondheidsvoordelen, moet je dan nu iedere dag lepels adaptogenen toevoegen aan je eetpatroon? Liever niet! Bij regelmatig gebruik verliest het namelijk zijn werking en is het niet meer voldoende effectief. De truc zit van de adaptogenen zit hem in het onregelmatige gebruik en in de verschillende hoeveelheden. Begin met een mespuntje en gebruik het in eerste instantie 8 dagen. In die acht dagen kun je de hoeveelheid verhogen, mits je lichaam er positief op reageert. Luister goed naar je lichaam, het vertelt je alles wat je moet weten. Na acht dagen las je een pauze in, of gebruik je een andere  adaptogeen. Welke dat is, ligt geheel aan je doelstellingen. Dan neem je 3 dagen een theelepel, eetlepel of weer een mespuntje.

Smoothierecept  met adaptogenen

Dit heb je nodig:

  • 250 ml kokoswater
  • 1 banaan
  • kwart avocado
  • halve eetlepel rauwe cacao poeder
  • halve theelepel maca
  • Eventueel honing naar smaak

Doe alle ingrediënten in de blender en maak er heerlijke smoothie van.

Schrijf je nu in voor de SuperFood Week

Wil jij ook meer weten over superfoods, wat ze kunnen doen voor je gezondheid, hoe je ze kunt gebruiken en nog veel meer? Schrijf je dan nu met onderstaand formulier in voor de gratis SuperFood Week!

Hoe gebruik jij adaptogene superfoods?

[Dit artikel werd geschreven door Hiske Hoekstra]

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Susan
Door

Susan

op 20 Jul 2017

Hoi. Ik gebruik maca i.v.m.pms klachten.(capsules)Het helpt me super tegen de lichamelijke klachten en geeft me ook extra kracht tijdens het sporten.Ik heb het 3 maanden achter elkaar gebruikt en voelde me top totdat ik las dat je beter tussendoor kunt stoppen.Nu heb ik een pauzeweek ingelast net na mijn menstruatie en merk dat het afbouwen niet prettig is en het opstarten ook niet .Ik voelde me prettiger toen ik het hele dagen slikte.Vraag me ook af wat ik er het beste bij kan nemen tegen de depressieve en angstgevoelens voor de menstruatie want daar blijf ik last van houden. Alvast bedankt!

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine